Hvem vinner «manndomsprøven»?


Søndag benker nordmenn seg ned i god-stolen med godt påfyll på bordet og med norsk flagg i hånda. Da avgjøres nemlig fem-mila under vinterlekene i Sochi, og det norske oddshåpet er, selvsagt, Petter Northug jr.

Historien om fem-mila forteller oss at verdens første fem-mils løp på ski ble arrangert i Holmenkollen den 7. februar 1888. Det var syv måneder før de første engelske ligakampene noensinne ble spilt, og Jack the Ripper herjet i Londons gater.

Siden den gang har fem-mila fått en plass i den norske folkesjelen. Det er øvelsen fremfor noen som vi vil ha norsk seier på. Fra Torjus Hemmerstveit som vant i 1888 via Thorleif Haug og Gjermund Eggen til Petter Northug jnr så er tradisjons-båndet sterkt og preget av gull og andre edle medaljer.

Selvsagt har personene, eller utøverne forandret seg. I gamle dager var det kraftkarene fra landsbygda som representerte Norges ære under «manndomsprøven». Dagens representanter har sporten som levebrød, men de er likevel høyt elsket og idolisert, og vil etter hvert få sin legendestatus innen sporten.

Hva med deg? Tror du det blir norsk gull på «manndomsprøven» søndag?