Valg 2013: Snipp,snapp, snute for Stoltenberg?


Unibet følger partiene frem mot Stortingsvalget 2013. Du er kanskje en av dem som håper på et regjeringsskifte. I så fall kan det være penger å tjene på å følge vår spalte. Høyre og Fremskrittspartiet har lenge hatt rent flertall på gjennomsnittet av samtlige målinger. På samme tid har Arbeiderpartiet mistet statusen som landets største parti, mens regjeringskollegene SV og SP har vaket rundt sperregrensen.

Spørsmålet er imidlertid om de ”Blå/Blå” kan holde helt inn. På Vårt Lands måling 23. November falt Høyre og FrP henholdsvis 7% og 1,6%, noe som innebærer at Siv og Erna måtte hatt støtte fra enten Kristelig Folkeparti eller Venstre dersom det var valg i dag.

Vi skal holde øynene våre rettet mot tre høyaktuelle spørsmål:

- Hvem blir Statsminister etter valget?

- Hvilket parti blir størst?

- Havner SV over sperregrensen?

Hvem blir Statsminister etter valget?

Jens Stoltenberg har sittet som Statsminister siden valget i 2005, men har hatt sin fulle hyre med å ta unna ubehagelige det siste året. En rekke habilitetssaker og etterspillet i kjølvannet av 22. Juli har svekket regjeringen. Spørsmålet er om Stoltenbergs mange rokeringer intern i regjeringen er nok til at folk ønsker nye fire år med Rød/Grønt styre.

Å hevde at folk skulle ønske AP/SV/SP i fortsatt trepartiregjering vil være en solid overdrivelse. I en meningsmåling utført av Sentio på vegne av Nationen (30.10.2012), sier kun 4.3% at de ønsker en Rød/Grønn-regjering etter valget neste år. Selv i Regjeringens største parti er skepsisen påtagelig, hvor bare 14% helst ser at partiet regjerer sammen med SV og Senterpartiet. At Arbeiderpartiet overtar styringsansvaret på egenhånd er heller ingen fremmed tanke, men Unibet mener det er lite realistisk at Stoltenberg blir å finne i Statsministerstolen etter kommende valg, med 3.25 i odds. Mer sannsynlig er det at Høyres ”Jern-Erna” inntar Norges viktigste kontor – 1.25 ganger innsatsen.

Dersom du i likhet med enkelte tror at Stoltenberg har lyst på en pause fra politikken – og således takker for seg etter valget – er Jonas Gahr Støre et alternativ som betaler hele 40.00 ganger innsatsen. Leder for Fremskrittspartiet – Siv Jensen – levnes noe større mulighet til å innta Statsministerposten, men regnes som solid outsider med 22.00 i odds.

Hvilket parti blir størst?

Arbeiderpartiet har ikke vært størst på TV2 snittmåling siden 23. mai, og selv da var ikke avstanden mellom partiene større enn 0,3%. (AP 30,6% og H 30,3%). Når Høyre plutselig faller 7%, og Arbeiderpartiet går frem 6,2% i Vårt Lands seneste måling, kan det imidlertid indikere at ting er i ferd med å snu. AP er priset til 1.80 på å ende som største parti, mens erkerivalen Høyre betaler noe bedre med 1.87 ganger innsatsen.

Men hva med Norges tredje største parti? Siv Jensen og Fremskrittspartiet var faktisk – om enn flyktig – ledende på partibarometerne fra juni til oktober 2008. Det er heller ikke første gangen protestpartiet har scoret høyt på meningsmålingene. Flere ganger i løpet av 2006 var partiet også Norges største på målingene. Fremskrittspartiet ligger betraktelig lavere nå, med variasjoner fra 12-19%. Dersom FrP skulle ende som valgets store vinner, vil det ikke bare være meget overraskende, men også lukrativt for de som har satt penger på det – hele 27.00 i odds.

Havner SV over sperregrensen?

Da Sosialistisk Venstreparti skulle velge Kristin Halvorsens etterfølger, mente den daværende partilederen av Vegar Solhjell burde ta tømmene. Alle som ikke hadde en direkte tilknytning til partiet mente at bergenseren Heiki Holmås burde være det naturlige valget. SV visste derimot best, og valgte Audun Lysbakken som ny sjef. Den selvsomme Lysbakken måtte tre ut av regjeringen etter at departementets uortodokse bevilgningspraksis kom for en dag.

Etter den tid har ikke Finn Gustavsens og Hanna Kvanmos gamle parti gjort annet enn å krangle internt. Som regel finner vi Siddis-Raddisen Halgeir Langeland på Stortingsplenen i enhver demonstrasjon mot egen regjering, mens Heiki Holmås og Akhtar Chaudry nok en gang skal møtes til kampvotering om sikker plass på Oslo-benken. Kanskje derfor ikke så rart at SV jevnt ligger under 4-tallet på målingene? Partiet gikk på nytt tilbake 0,6% på Vårt Lands måling, og kan vise til nøyaktig 4%.

At SV havner over sperregrensen er priset til 1.85 i odds. Skulle derimot partiet henvises til skyggenes dal, er dét tilgjengelig til 1.75 ganger innsatsen.