Tippetips, Skotsk fotball: Helgens kamper


Celtic 1.20, Uavgjort 5.50, Hibernian 15.00

Nå som Champions League-fotballen er unnagjort frem til jul, kan Celtic endelig konsentrere seg for fullt om den hjemlige serien. Hovedfokuset er selvsagt rettet mot å forsvare ligatittelen fra fjorårssesongen, og de færreste tror det skal by på nevneverdige problemer.

De aller fleste mener Celtic har kladdet litt i sesonginnledningen. Da er det verdt å merke seg at Neil Lennons mannskap befinner seg øverst på tabellen - men én kamp mindre spilt enn resten av lagene i divisjonen (foruten Dundee United). At kravene til Celtic er skyhøye er med andre ord ingen overdrivelse.

Hibs har på sin side startet sesongen på bra vis, spesielt sett i lys av fjorårssesongen. Den positive sesongstarten er noe overraskende tatt i betraktning 0-3 tapet mot Dundee United på åpningsdagen. Etter den tid har manager Pat Fenlon bygd videre på uavgjort i Edinburgh, og Wolves-spissen Leigh Griffiths og Eoin Doyle har skutt klubben til andreplass på tabellen. Nyervervelsene Paul Cairney (Partick Thistle) og Gary Deegan (Coventry City) virker å ha styrket et tidligere blodfatting midtbaneledd. Kaptein James McPake har signert en kontrakt som holder 28-åringen på Easter Road de kommende to årene. Midtstopperen har hatt god effekt i en forsvarsrekke som hadde problemer med å holde tett.

Dersom vi utelukkende ser på tabellplasseringer, er dette snakk om et toppoppgjør. Utfallet vil uansett ikke har stor innvirkning på hvor SPL-troféet havner når vi leser mai av kalenderen.

Motherwell, 2.10, Uavgjort 3.25, Inverness Caledonian Thistle 3.40

Når seriens uavgjortspesialister møtes er det vel bare ett utfall som synes sannsynlig. En klubbs formutvikling har bare noe å si for forberedelsene til kampen - ikke gjennomføringen. Det så vi klart da Dundee United tapte 1-3 mot Kilmarnock forrige uke.

Dersom vi tar en kjapp titt på lagenes formkurver, viser den at Motherwell har spilt uavgjort i tre av sine fire innledende kamper. Gjestene Inverness kan vise til samme statistikk. Motherwells borteform forrige sesong skaffet Champions League-spill. Det kan se ut som Stuart McCalls menn føler seg mer komfortable på fremmed gress også inneværende sesong. Klubbens eneste trepoenger hittil har kommet mot Kilmarnock.

The Steelmens angrepskvartett bestående av Michael Higdon, Chris Humphrey, Jamie Murphy og Henrik Ojama har ikke vært i stand til å fortsette den gode scoringsformen fra fjoråret. Nicky Laws oppvisninger har imidlertid vært av den oppløftende sorten.

Inverness ser ut til - i motsetning til vertene - å ha funnet løsningen fremover på banen. Tapet av Johnny Hayes i sommer ser ikke ut til å hemme Caley Thistle, og kan vise til syv nettkjenninger på de fire første kampene. Problemer er det derimot i andre enden av banen. Highland-klubben har nemlig sluppet inn ni baklengs i løpet av de samme kampene, og da har angripernes innsats mindre betydning. Manager Terry Butcher er forhenværende forsvarskjempe, og problemene i de bakre rekker er garantert noe som plager ham.

Rangers 1.12, Uavgjort 7.50, Elgin City 12.00

Rangers-fansen hadde sett for seg å følge serielederen i Division Three i hver eneste hjemmekamp. Det får 50.000 på Ibrox mulighet til når Elgin City - laget som topper divisjonen - kommer til Glasgow.

Rangers er fremdeles ubeseieret i seriesammenheng (ved hjelp av en ufattelig dommeravgjørelse som annullerte Berwicks vinnermål forrige uke), men Ally McCoists mannskap har slitt med overgangen til spill i fjerdedivisjon. Sesongoppkjøringen har vært langt ifra optimal, spillerstallen er skiftet ut og klubben har vært gjenstand for konstante spekulasjoner.

Trøbbel i forsvarsrekka har vært et gjennomgangstema for McCoists lag hittil. Forrige sesongs solide stopper-duo bestående av Carlos Bocanegra og Dorin Goian er forvandlet til selvtilfredse og uinteresserte spillere. Begge var forventet å forlate klubben, og sistnevnte har nå gått til den italienske serie B-klubben Spezia på lån. Trener McCoist har uttalt at han forventer at den amerikanske landslagsspilleren Bocanegra blir værende i klubben.

Det har ikke vært noe å si på Rangers sine prestasjoner på eget gress. 5-1 og 4-0 over East Stirlingshire og East Fife henholdvis er til en viss grad i stand til å plastre over en ellers ujevn sesonginnledning. Vi forventer at den gode hjemmeformen fortsetter, men forventinger og resultater har gjerne ikke stått i samsvar for Rangers hittil.

Beste Spill

Celtic vinner mot Hibernian til 1.20

Motherwell og Inverness spiller uavgjort til 3.25

Rangers vinner mot Elgin City til 1.12