Ønsketenkning: Ha ørepluggene klare!


Det kan meget vel ligge an til den mest høylytte tenniskampen i 2012. Vi snakker selvsagt om når Vika "The Shrieker" Azarenka skal i aksjon mot ikke akkurat lydløse Maria Shaparova i semifinalen av US Open. Legg også til det høylytte US Open-publikummet og det faktum at JFK-flyplassen ligger like i nærheten, så burde du få et greit bilde av lydnivået på Flushing Meadows.

Støyproblematikken har nå nådd nye høyder. Azarenkas utbrudd har blitt målt til formidable 88 decibel - tilsvarende lyden av et høyttrykksbor 20 meter unna.

Med sine 103 decibel er Sharapova i en klasse for seg. Det er samme lydnivå som på en motorsykkel som passerer. Med slik støy er det kanskje ikke rart at kommentatorene anbefaler bruk av hørselsvern.

Det forrige møtet mellom disse spillerne fant sted i Stuttgart i april, og hørtes mer ut som fødestua på et sykehus enn en tenniskamp. En reporter våget seg til å påstå at dersom man ikke visste bedre, ville man tro det var en god gammeldags blåfilm som snurret over TV-skjermen.

Spøk til side; dette begynner å bli latterlig. Så vidt komisk at det Internasjonale Tennisforbundet har valgt å ta affære.

Problemet er at de heller enn å stilne den nåværende generasjonen av spillere, satser på å gjøre kommende lydløse.

"I overkant høye stønnelyder er et problem, og noe vi er fast bestemt på å håndtere. Vi jobber sammen med den ganske tennisfamilien - noe som inkluderer trenere, utdanningsinstitusjoner og andre. Det vil uansett ikke være rimelig å omfatte nåværende spillere i de grepene vi nå tar, noe som vil være som å lære dem å spille tennis på nytt. Vi har lyttet til fagpersoner som sier at dersom vi skal gjøre om på åresvis av trening, vil dette ha en negativ effekt på spillerne".

Det betyr at Vika kan fortsetter å hyle, og vi vil fortsatt være belemret med Marias hvin. Men, som du sikkert har skjønt - de unge spillerne bør dempe seg.

Det som er enda mer underlig, er at spillerne som selv vet å tøyle utbruddene ikke klager mer høylytt overfor de respektive tennisforbundene.

Maria Navratilova tok bladet fra munnen da hun skulle beskrive fenomenet, og kalte stønningen "ganske enkelt juks".

Spillere som ikke gjør så mye ut av seg lydmessig - som f.eks Jelena Jankovic, Svetlana Kuznetsova og Caroline Wozniacki - har klaget sin nød offentlig ved en rekke anledninger. Nevte trio mener spillere som Azarenka, Sharapova og Michelle Larcher bryter sportens regler. Et vektig poeng de fremfører, er at spillerne slett ikke er like høylytte under trening, men kun i kampsituasjon. Dette mener de tyder på at lydene fremføres med overlegg.

Beskyldningene er selvsagt helt valide. Regel 26 i det Internasjonale Tennisforbundets håndbok 2012 sier følgende: "Dersom en spiller forhindres av en villet handling fra motstanderen, skal poenget tilfallet den forhindrede spilleren".

Dersom Vikas stønning ikke er gjort med overlegg, som hun selv hevder, sier det samme reglementet: "...at poenget er gjenstand for omspill dersom den hindrede spilleren ikke var offer for en villet handling".

Om ikke annet kan Azarenka og Sharapovas motstandere - med reglementet i hånd - kreve omspill.

Heldigvis trenger ikke vi tilskuere og fans å ta stilling til slike moralske dilemmaer. Når vi sitter plassert rundt banen kan vi stikke fingrene i ørene. I hjemmets lune rede kan vi skru av volumet. Eller vi kan late som vi ser på en pornofilm.