Ronny Johnsen: - Moyes kommer til dekket bord


Det er naturlig å starte denne praten med Manchester Uniteds nye trener – David Moyes. Hva vet du om den tidligere Everton-manageren?

Jeg har aldri tidligere møtt Moyes, men det ryktes at Phil Neville kan være på vei til United i en eller annen stilling. Han har utelukkende lovord å komme med om Moyes. Vi snakker tross alt om en mann som har beholdt jobben i 11 år, og som har levert over evne innenfor rammene han har hatt til rådighet.

De som har jobbet under Moyes kan fortelle at han er en meget tydelig trener. I så måte vil ikke overgangen være stor for de av spillerne som har jobbet under Sir Alex Ferguson. Den nytilsatte Moyes er i tillegg en uhyre pertentlig og nøye herremann, som ikke overlater noe til tilfeldighetene.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Hva tenker spillerne?

Jeg tipper at alle spillerne følte akkurat det samme som meg selv da Sir Alex valgte å takke av. Overraskelse, kanskje en smule sjokk, og ikke minst vemod. Jeg snakket selv med Ferguson et par dager før nyheten sprakk, og han ga absolutt ingen indikasjoner hva som lå i vente. Samtidig må vi huske på at det er en mann på 71 år vi snakker om, med 13 seriemesterskap, et lass med FA Cup, Ligacuper og to Champions League-triumfer. Kanskje var det også den perfekte avslutningen – med den foregående sesongen i mente?

Spillerne er profesjonelle, og Moyes er slett ingen førstereisgutt. Som alltid med en ny trener, vil spillere som ellers ikke fikk nevneverdig spilleminutter få anledning til å vise seg frem. Alt i alt, vil noen se på dette som "blanke ark og fargestifter tell", mens de allerede etablerte må fortsette å vise seg verdige tilliten. 

Hva vil endre seg med David Moyes? Vil vi se en annen tilnærming til å benytte unge spillere, og følgelig en annen innkjøpspolitikk?

Selv om mange snakker om at Ferguson og Moyes er så like, er det liten tvil om at den nye treneren ønsker å markere at han ikke bare er en marionett for den gamle mesteren. De første endringene har jo funnet sted på personellsiden. Han har kvittet seg med Fergusons trenerstab, hvorav navn som Mike Phelan og Eric Steele har forsvunnet ut dørene på Old Trafford. Førstnevnte er en enormt dyktig kar som nyter stor respekt blant spillerne. Førstelagstrener Rene Meulensteen er en annen meget kompetent kar. Han er fortsatt i klubben, men har seneste blitt koblet til den ledige trenerjobben i Wigan.

Når det gjelder satsingen på ungdom tror jeg vi kan få se en noe annen profil enn under Sir Alex Ferguson. David Moyes har om ikke annet selv uttalt at han akter å satse på ungdom, noe han også har bevist i Everton – selv om noe kan tilskrives at han jobbet med et begrenset budsjett i Everton.

Manchester United vant serien i fjor, hva tror du om mulighetene i år? Vil man kreve et nytt gull umiddelbart, eller vil Moyes få tid på seg?

Da Manchester United tapte på målstreken for ett år siden, var det egentlig ingen overraskelse. Altså, måten de tapte gullet på var selvsagt høydramatisk og noe for historiebøkene, men ikke at laget måtte ta til takke med sølv. I realiteten overpresterte United den sesongen, noe de for så vidt gjorde denne sesongen også. Forskjellen har rett og slett vært Robin van Persie.

Jeg mener det faktum at Moyes ble hentet på seksårskontrakt beviser hvilken horisont begge parter har på dette samarbeidet. Han får sikkert ikke sparken om gullet skulle glippe, men jeg klarer ikke se helt hvordan det ikke skal ende med et nytt seriemesterskap igjen.

Situasjonen for Moyes er en kombinasjon av å hoppe etter Wirkola og å komme til dekket bord. Det er et voldsomt trøkk rundt klubben, og Sir Alex har ikke vært dårligere enn nummer tre i løpet av siden 1991/1992-sesongen. Når dét er sagt vil vel ikke tredjeplasser være noe Manchester United samler på nå til dags

Mange har snakket om Uniteds midtbane. Hvor mener du at United bør forsterke seg? Hvem vil være perfekte kandidater etter ditt syn?

Rundt en klubb som Manchester United vil det alltid være snakk om hvilke toppspillere som bør handles inn og hvem som bør selges. Det er ikke mangel på navn som kobles til United. Midtbanen har som du sier blitt identifisert som et område hvor United har behov for forsterkninger, selv om Michael Carrick gjorde sin beste sesong i den røde trøya.

Paul Scholes har lagt skoene på hylla for godt, og en slik spiller er vanskelig å erstatte. Jeg har imidlertid registrert at Cesc Fabregas har blitt nevnt som en mulig erstatter, noe jeg skjønner godt. Barcelona-spilleren er i likhet med Scholes en box-to-box midtbanespiller – en du kan spille kula til, og som aldri mister ballen.

Noen av navnene på ryktebørsen har sikkert vært reelle nok, selv om en overgang ikke nødvendigvis materialiserer seg. De færreste skjønner at det også i Manchester United eksisterer en lønnspolitikk. Da Wesley Sneijders lenge bebudede overgang gikk i vasken, handlet det angivelig om hollenderens lønnsforlangende. 

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Hvordan tror du det vil slå ut at Manchester United nå har en trener med så godt som ingen CL erfaring?

Nå er det vel ikke så mange andre Premier League-trenere som kan skilte med Champions League-erfaring heller? Med Manchester Citys trolige ansettelse av Pellegrini, kan jeg kjapt komme på tre (Mourinho og Wenger som de to øvrige). United har derimot en rekke spillere med erfaring fra fotballens gjeveste klubbturnering, så det blir ikke et problem.

Prinsippene er de samme i Champions League som i den hjemlige serien. På bortebane har du ikke et ansvar for å underholde, men snarere spille kynisk i jakten på et resultat. Og er det noen som behersker den kunsten, må det være David Moyes.

At Manchester United vinner Champions League 2013/2014 er priset til 12.50 i odds

Manchester United er ikke den eneste av toppklubbene som har skiftet manager nå i sommer. Manchester City har kvittet seg med Mancini (Pellegrini på vei inn), mens Jose Mourinho er tilbake i Chelsea. Hvem tror du stikker av med gullet kommende sesong?

Kommende sesong tegner til å bli hva vi forslitt kan kalle vidåpen. Det satses voldsomt i samtlige av de klubbene som er nevnt. I tillegg hevder jo selv Arsenal at de har penger som skal brukes.

Hadde United fremdeles hatt Ferguson ved roret, hadde jeg følt meg fullstendig avslappet. Selv om faktoren med ny trener kan spille inn, er det verdt å merke seg at United tross alt vant med 11 poeng ned til Manchester City. Chelsea vil trolig trenge noe tid på seg før gullet er innenfor rekkevidde. Jeg føler meg som allerede nevnt trygg på at United forsvarer seriemesterskapet. 

Hvem tror du vinner Premier League 2013/2014? Sjekk oddsen her!