Presidentvalget i USA: Den første debatten!


Natt til onsdag blir vi blir vitne til den første president-debatten mellom Barack Obama og Mitt Romney. Obama er stor favoritt til å beholde president-stillingen med 1.22 i odds. Unibet priser Romney-seier til 3.75, og den første debatten regnes som et være eller ikke-være for utfordreren. Dersom Romney kommer seirende ut av denne debatten, kan stemningen i folkedypet endre seg raskt. Alt handler om momentum, noe Romney har manglet hittil i kampanjen.

Debatten

Romney har forberedt seg den innledende debatten siden juni, hvor innerikspolitikk vil stå i fokus. Romneys støtteapparat vedgikk nylig at presidentkandidaten har et innøvd repertoar av syrlige bemerkninger som de håper vil vekke velgernes oppmerksomhet. Hvorfor du informerer publikum om at en kandidat har et fastsatt manus med morsomme poenger er ikke godt å vite.

Sett i lys av at Romneys kampanje hittil har vært preget av blødmer og blundere, er det grunn til å tro at mannen trolig skader sitt eget omdømme ytterligere med slike "stikk" til motstanderen. Romneys kampanjemaskineri har imidlertid ventet lenge på at de kommende debattene skal starte. En dårlig figur onsdag vil mest trolig være fatalt for den republikanske utfordreren.

Obama har på sin side ikke hatt like god tid til å forberede seg til Holmgang. Det å vinne onsdagens debatt er uansett ikke like viktig for Obamas taktikk - han trenger rett og slett bare å spille på det kjente og kjære. Like fullt; kan Obamas åpenbare frustrasjon over at forslagene hans har blitt blokkert de siste årene, slå negativt ut?

Romneys innøvde enlinjere er ment å skulle provosere Obama, noe han for enhver pris må unngå. Begge kandidatene håper å kunne presse den andre til å begå feil, eller... hold dere fast, si noe de genuint selv har tro på heller enn hva støtteapparatet ønsker at de skal si.

Meningsmålingene

Alle instituttene har Obama i klar ledelse - spesielt etter den mye omtalte "47%-videoen" kom offentligheten for øre og øye. Republikanerne forsøker å henvise til presidentkampen mellom Reagan og Carter på 80-tallet. I 1980 ledet peanøtt-farmeren Jimmy Carter ledet med 8% på meningsmålingene, mens Reagan vant med intet mindre enn et valgskred.

Du kan kanskje bli forledet til å satse på at Romney gjør som Reagan. Du skal likevel ha i mente at Reagan var en langt bedre debattant enn hva Romney er. I tillegg er Obama er mye mer populær president enn hva tilfellet var med Carter. I dagens amerikanske økonomi, som sakte men sikkert er på vei oppover igjen, er Reagans budskap uaktuelt.

Vinneren

Alt tatt i betraktning skal det vanskelig gjøres for Romney å gå seirende ut av denne kampen. Valget minner mye om kampen mellom George W. Bush og John Kerry i 2004, hvor en karismatisk, men like fullt opinionssplittende kandidat, møtte en tafatt utfordrer.

John Kerry vant vel og merke den første viktige debatten i 2004. Det betyr at selv om Romney skulle gå hen å vinne onsdagens forestilling - hvorpå oddsen på ham som ny president synker - må han gjøre mye mer for å vinne selve valget i november. På samme måte som for åtte år siden kommer alle til å snakke om jevnt løp inntil alle stemmene er talt opp. Ting tyder på at Obama styrer mot nye fire år i det Hvite Hus.