Premier League, Taktisk vurdering: Chelsea vs Arsenal


LAGNYHETER

De røde kortene mot Aston Villa forrige helg gjør at Chelseas Ramires og Willian ikke blir å se i aksjon. Øvrige fravær inkluderer kun Ashley Cole og Marco van Ginkel. Arsenal - som alltid - har flere skadeproblemer å stri med. Arsene Wenger har derfor bebudet en gjennomgang av klubbens treningsmetoder i håp om bedring. Theo Walcott, Aaron Ramsey, Abou Diaby og Jack Wilshire er alle ute i lang tid fremover, mens Mesut Özil har sluttet seg til den store kontingenten på sykestua etter Champions League-oppgjøret mot Bayern München.

ET JULEBUDSKAP

Sett i lys av hvor mange endringer som har vært i disse lagene fra Chelseas 2-0 seier på the Emirates i Ligacupen, er den kampen i liten grad i stand til å gi oss noen indikasjoner på helgens forløp. Seriekampen på Emirates like før jul, derimot, var da Chelseas sesong for alvor skjøt fart. Etter tapet mot Sunderland i Ligacupen den foregående uken, sverget en frådende Mourinho at han skulle satse på kontringer i fremtiden. Å vinne 1-0 var "den enkleste sak i fotball".

Han byttet fra 4-2-3-1 til 4-3-3 i forkant av kampen, holdt Arsenal fra livet - og var tilstrekkelig munter etter kampen til å avholde en av sine varemerke-pressekonferanser av den rampete typen. 4-2-3-1 har senere stått på menyen igjen, men statistikken er klar: I sesongens 16 kamper i forkant av oppgjøret på the Emirates, scoret Chelsea 32 mål og slapp inn 18 baklengs. Fasiten viser i tillegg 2.06 poeng pr kamp.

I de 14 kampene som har gått siden den gang, har Stamford Bridge-klubben funnet nettmaskene 24 ganger, og kun sluppet til motstanderen ved 5 anledninger. Hva med poengfangsten, spør du. Jo, den har vært på hele 2.36 poeng pr kamp. Uten Ramires - såfremt han ikke velger å dytte Mikel John Obi inn i startelleveren - og hvis han heller ikke bruker David Luiz på midtbanen, har Mourinho få andre muligheter enn å holde seg til 4-2-3-1 (Frank Lampard sammen med Nemanja Matic som defensive midtbanespillere).

 

ARSENALS KJERNE

23. desember stilte Arsenal med Ramsey og Arteta som defensive midtbanespillere, mens Walcott, Özil og Rosicky som lagets kreative alibi - uten at sistnevnte troika gjorde nevneverdig inntrykk på "veggen" bestående av Ramires, Mikel og Lampard. 

Selv om 4-2-3-1 formasjonen har vært Wengers foretrukne formasjon i brorparten av sesongen, borte mot Bayern München og Tottenham, har han tydd til 4-3-3 - med Arteta som anker og duoen Santi Cazorla og Alex Oxlade-Chamberlain på hver side. Lukas Podolski flankert av enten Özil og Rosicky offensivt.

Oxlade-Chamberlain, spesielt, har gjort det godt i en dypere rolle. Tatt i betraktning behovet for å beskytte Per Mertesacker og Laurent Koscielny fra Eden Hazard og Andre Schürrle, vil det ikke være en stor overraskelse dersom Wenger går for Mathieu Flamini.

Arsenal-nestoren har i tillegg mulighet til å flytte Oxlade-Chamberlain ut på kanten. Når vi så hvor godt Rosicky gjorde det mot Tottenham, og hvor komfortabel har var da han kunne drive fra sentralt, kan det tenkes at han velger å holde tsjekkeren på flanken. I fortsettelsen, dytte Cazorla på venstrekanten på bekostning av Podolski. Det fører i sin tur til at Oxlade-Chamberlain får oppgaven som sentral motor, hvor han også faller tilbake for å avlaste defensivt.

 

KONTRA-KONTRA

Etter rokeringene Chelsea foretok i desember, har laget være dyktige til å absorbere press mot de bedre klubbene, og følgelig kontre lynraskt ved anledning.

Arsenal, som en gang hadde ballkjæling som hovedfokus, har raskt blitt bedre uten ball - noe de tidvis beviste mot Everton og Southampton, og senere igjen mot Tottenham (selv om de fikk hjelp av motstanderen).

De vil likeledes være oppmerksomme på Chelseas kvaliteter på overgangene - selv om de ikke er fullt så giftige uten suspenderte Willian. Det ligger med andre ord an til en kamp hvor ingen av lagene vil ønske å ta initiativ.

 

MOURINHO ER WENGERS NEMESIS

Iløpet av de 10 foregående møtene mellom Wenger og Mourinho, har franskmannen ikke gått seirende ut (0-5-5). Kun to av seirene i samme periode har kommet med to måls margin (hvorav den ene i Ligacupen tidligere denne sesongen). Syv seriemøter har kun gitt 11 scoringer. 

Det har alltid vært en rådende oppfatning at Mourinho har et taktisk overtak - så visst den som oftest endrer formasjoner iløpet av kampene - men, det har alltid vært jevnspilte oppgjør. Ingen av disse lagene er i strålende form offensivt, og vi kan således forvente atter en jevn batalje. 

 

KONKLUSJON

Det har vært en tendens de siste par sesongene at møter mellom topplagene gjerne fører til mange scoringer. Dette føles imidlertid som et mer forsiktig, gammeldags oppgjør. 

Selv til 1.75 i odds er Under 2.5 scoringer fristende.