Premier League, taktisk vurdering: Aston Villa v Liverpool


Søndagens fremskutte oppgjør i Premier League, har Aston Villa og Liverpool som ingredienser. Vertene har slitt hele sesongen, mens gjestene fra Merseyside også har vært ustabile de seneste ukene. The Reds er fast bestemt på å spille seg til neste års Europacup, trolig Europa League, mens Villa - to strake seiere til tross - slett ikke kan føle seg trygge på ny Premier League-kontrakt. Hjemmelaget regnes som outsidere her, med 4.75 i odds på seier. Kronisk ujevne Liverpool er på sin side priset til 1.75

Antatte Lagoppstillinger

Aston Villa akter å stille i sin sedvanlige 4-5-1 formasjon. Benteke blir naturlig nok å finne på topp, med Agbonlahor og Weimann like bak. Selv om manager Lambert vil vurdere å benytte N'Zogbia bak sistnevnte - som et bindeledd - kan det tenkes at en annen midtbanespiller blir tatt med i vurderingen. 

For Liverpools del handler det mest om å slå tilbake etter 1-3 tapet mot Southampton, og slik sett forvente at lagoppstillingen vil inneholde en rekke spillere av offensiv legning. Manager Brendan Rodgers kan velge og vrake blant Downing, Coutinho, Sturridge og Suarez - eller benytte alle i én og samme ellever. Det vil i så fall bety at Gerrard og Lucas blir sittende dypt på den sentrale midtbanen, mens Reina er tilbake mellom stengene etter skadeavbrekk. 
 


Villas direkte spillestil

Det mest iøyenfallende ved Aston Villas måte å spille fotball på, er hvor direkte de er. Toppscorer Christian Benteke er ofte oppspillspunktet for lange baller, og han vinner da vitterlig over 8.5 headinger pr kamp (mer enn noen andre spillere i divisjonen - foruten Andy Carroll). Belgieren vet å gjøre medspillerne gode, for eksempel Wiemann, med ballnedtak og å evne til å holde på ballen.

Distribusjonen av ballene kommer gjerne fra dypt på egen banehalvdel, hvor keeper Brad Guzan i snitt sender avgårde 7 langpasninger pr kamp. Det er det fjerde høyeste antallet lange baller i serien. Aston Villa fremstår ofte som et begrenset mannskap, og den direkte spillestilen har således vært en redningsplanke inneværende sesong. Benteke skal tilskrives sin rettmessige del av æren med sine 13 seriemål.

Samspillet med Wiemann - som ofte er den nærmeste medspilleren - har fungert utmerket. Østerrikeren har skrevet seg inn i målprotokollen seks ganger allerede, og duoen kan utropes til lagets beste spillere i år. Benteke og Wiemann blir nøklene til et godt resultat mot Liverpool søndag.

The Reds har enormt mye ballbesittelse på midtbanen. Det betyr at dersom Villa hopper bukk over midtbaneleddet, kan dette være et forstyrrende element for gjestene. Liverpools bakre firer har heller ikke vist seg fra sin beste side den seneste tiden, og har sluppet inn fem baklengs i løpet av de to nyligste Premier League-kampene. 

Skrtel, som er tilnærmet bankers fra start, står egenhendig for fem defensive feil denne sesongen (nest flest etter Arsenals Vermaelen), mens keeper Reina må stå til regnskap for seks blemmer. Målvakten virker ikke spesielt komfortabel med feltarbeidet i disse dager, noe som kan gjøre denne kampen til en spennende affære; ref. Aston Villas lange baller mot Benteke.

Liverpools angrepsstyrke mot Villas sårbare forsvarsfirer 

Villa-forsvaret har vært utrolig vaklevorent hittil, noe som kan skyldes Paul Lamberts omfattende endringer i så vel formasjon som spillermateriell.

Konsekvensene har vært like urovekkende, som de var forventet. Villa-forsvaret lekker baklengs med en faretruende frekvens, og kun Reading er rausere i det bakre leddet. Til tross for at klubben har vært på oppadgående den siste tiden, hvor tre av de fem seneste har endt med seier, er forsvarsspillet fortsatt en akilleshæl for Birmingham-laget. Vi kan dermed forvente at Suarez får gode arbeidsforhold.

Suarez' evne til å herje i mellomrommet mellom motstanderen midtbane og forsvarsledd, er egnet til å få Villa-spillerne ut av posisjon. Dersom Sturridge også er å finne i Liverpool-elleveren, kan man strekke Villa-forsvaret ytterligere. Gjestene fra Beatles-byen kan vise til 15 mål på sine fire siste kamper, noe som ikke tegner godt for Lamberts mannskap. 

Hjemmelaget er nødt til å følge bevegelsene til Liverpools angrepstrioka nøye; men det vil by på utfordringer. Wiemann og Agbonlahor liker best å drive fremover på banen, sammen med Benteke. De forannevnte må sørge for å trekke raskt tilbake igjen for å demme opp for Downing og Sturridge, når Villa ikke har ballen. Resultatet blir at The Villans ender opp med å spille en flat 4-5-1 heller enn en mer progressiv 4-2-3-1 eller 4-3-3. Og det er her Liverpool kan få det gøy, ettersom både Sturridge og Downing elsker å drive inn mot midten foran backene. 

Vurdering

Liverpool er soleklare favoritter i forkant av denne kampen. Spillere som Suarez, Coutinho, Sturridge og Gerrard kan meget vel vise seg for mye å hanskes med for Villa, hvis forsvar ikke har holdt rent bakover på 14 Premier League-kamper. 

Det er likevel ikke til å komme fra, at Aston Villa er avhengige av å få med seg poeng i kampen for overlevelse. Nøkkelen til å overraske ligger som nevnt i Benteke, slik han gjorde i 3-1 seieren på Anfield tidligere i sesongen.

Lambert vil garantert minne sitt mannskap på akkurat den kampen, for å inspirere til nok et godt resultat. Liverpool kommer sikkert til å ha ballen mest, men med presise og kjappe kontringer kan det ligge noe her for hjemmelaget.  

Spill på Aston Villa v Liverpool her!