Eurovision 2014: Semfinale II


Vi gjorde unna den første semifinalen tirsdag kveld, da seks nasjoner forsvant ut av konkurransen. Landene vi får et gjensyn med i lørdagens finale er – i tillegg til våre fargesterke venner fra Island: Sverige, Montenegro, Ungarn, Russland, Armenia, Aserbajdsjan, San Marino, Ukraina og Nederland.

Før vi setter tennene i selveste finalen, skal vi ta oss gjennom nok et ”kvalifiseringsheat”. Vi har sett nærmere på torsdagens representanter i Semifinale II:

1. Malta
Artist: Firelight
Sang: Coming Home
Vinner av Semifinale II: 8.00

Sangeren Richard Edward Micallef har åpent fortalt at Gary Barlow er en av hans store forbilder. Ligner dette i overkant på ”Let Me Go” av sistnevnte? Vi skal la plagiat-påstandene ligge. Dette er uansett ikke mye å skryte av. Glemt like kjapt som den ble fremført. 

2. Israel
Artist: Mei Finegold
Sang: Same Heart
Vinner av Semifinale II: 6.00

Jadda! Etter en 40 år lang ørkenvandring leder Mei Finegold oss til det forjettede Kaanan. Israel har vunnet turneringen tre ganger (1978, 1979 og 1998) – sist med den transseksuelle Dana og låta ”Diva”- og kan komme høyt opp på listene med ”Same Heart”. Dette rocker!

3. Norge
Artist: Carl Espen 
Sang: Silent Storm
Vinner av Semifinale II: 3.50

Fleet Foxes ispedd pompøst stoff ala Josh Groban? Med dette burde Norge ha utsikter til avansement, og kanskje også heng på de aller beste i selve finalen. Denne låta blir bare bedre og bedre for hver gjennomkjøring. Avskrevet av mange, men Carl Espens vokalprestasjon gjør dette til den desidert beste balladen i årets Eurovision. Så får det være opp til Øst-Europa om de ønsker å gi stemmene sine til Putin eller en kjempegod låt. Altså, valget mellom Eurotrash-dance-pop-møl eller en røkare av en musikalsk godbit!

4. Georgia
Artist: The Shin and Mariko 
Sang: Three Minutes to Earth
Vinner av Semifinale II: 125.00

Sami Ædnan på syre! ”Three Minutes to Earth” heter låta. Be dem snu igjen. Send Georgia tilbake. Opp i verdensrommet. Bort. Langt bort. 

5. Polen
Artist: Donotan & Cleo
Sang: My Slovanie – We Are Slavic
Vinner av Semifinale II: 30.00

Polen er tilbake i Eurovision-sammenheng etter tre års fravær. Landet har faktisk vært ute av dansen i seks av de syv seneste årene – kun avbrutt av en flyktig 24.plass tilbake i 2008. Vi skulle gjerne sagt at vi har savnet Polen, og ikke minst: at årets bidrag kan hevde seg. Vi kan dessverre ikke gjøre noen av delene. Donotan & Cleo leverer en slavisk-folkerap som vi ikke kan se for oss går til finalen. 

6. Østerrike
Artist: Conchita Wurst
Sang: Rise Like A Phoenix
Vinner av Semifinale II: 7.00

Conchita Wurst er Østerrikes bidrag. Russland og Hviterussland – ikke kjent som de mest liberale nasjonene – har skumlet med planer om å kutte bildene når herrekvinnen Wurst skal i aksjon. Låta er det uansett ikke noe å si på. Det er et stykke James Bond-musikk av godt merke, og slett ikke ulikt Adeles ”Skyfall”. Om Wurst’ fremtoning er uvant for øyet, er han/hun lett å låne øre til. 

7. Litauen
Artist: Vilija Matačiūnaitė 
Sang: Attention
Vinner av Semifinale II: 125.00

Det mest oppsiktvekkende er ikke at Litauen har sendt dette makkverket. Vi snakker tross alt om en nasjon som kan skilte med seks plasseringer dårligere enn nummer 20 iløpet av 10 finaler. Vi i redaksjonen spør oss derimot om hvor forferdelige de øvrige deltagerne i den litauiske finalen var? 

8. Finland
Artist: Softengine 
Sang: Something Better
Vinner av Semifinale II: 15.00

Om Lordi – vinnerne av Eurovision 2006 – var demoner, kan vi nå ønske et knippe kjeruber velkommen. I fjor sjokkerte finnene med lespekyssing på scenen. I år overrasker de oss med denne ”stadion-rock”-låta ala Killers. ”Something Better” gir oss aldri så lite lyst til å hoppe med. Supre saker, Finland!

9. Irland
Artist: Can-Lin (featuring Kasey Smith)
Sang: Heartbeat
Vinner av Semifinale II: 15.00

Irland er de absolutte kongene av Melodi Grand Prix. Ikke mindre enn syv ganger har landet gått seirende ut av konkurransen. Sisteplass i 2007 og 2013 til tross, Can-Lin og låta Heartbeat har alt som trengs for vinne. Blir det finale i Dublin neste år? Slett ikke umulig, for dette fenger. 

10. Hviterussland
Artist: Teo
Sang: Cheesecake
Vinner av Semifinale II: 125.00

Ostekake skal man som kjent ikke spise for mye av. Hviterusslands Teo er i likhet med desserten noe vi velger å innta kun i små mengder. Nasjonen har kun maktet å kvalifisere seg til Melodi Grand Prix tre ganger tidligere (6-24-16), og vi kan umulig se for oss at ”Cheescake” skal kunne hamle opp med favorittene. Anmasende låt og dårlig engelsk. Men for all del; verre artister har gått til topps tidligere. 

11. Makedonia
Artist: Tijana 
Sang: To The Sky
Vinner av Semifinale II: 100.00

Er sangen over allerede?, spurte vi oss. Vi hadde småpludret mens Tijana gjorde sitt beste for å ta oss ”To The Sky”. Så uprofesjonelle var vi altså. Vi lot dermed Makedonias stjerne få en ny gjennomkjøring. Ikke at det gjorde noen forskjell. 38-åringen, med en 8.plass fra den makedonske Melodi Grand Prix tilbake i 2006 som tidligere bestenotering, serverer en intetsigende låt. 

12. Sveits
Artist: Sebalter
Sang: Hunter of Stars
Vinner av Semifinale II: 75.00

Herlig! Banjo er noe vi har savnet i denne konkurransen. Bouzouki, Mandolin og andre slaviske trommeinstrumenter har vi måttet tåle i en årrekke. Dette er litt som Travis. Det eneste problemet er at vokalisten fikk Ng i engelsk på ungdomsskolen. Og at han aldri hoppet på voksenopplæringa. Men, vi følger ikke Eurovision-sirkuset på grunne av tekstene uansett…

13. Hellas
Artist: Freaky Fortune feat. RiskyKidd
Sang: Rise Up
Vinner av Semifinale II: 4.50

Hellas skal man ikke skubbe seg på i Eurovision-sammenheng. Landet har vært blant de 10 beste i ni av de seneste finalene, og gikk sågar seirende ut så sent som i 2005 med Hele Paparizous ”My Number One”. Tre tredjeplasser siden 2001 forteller alt om at grekerne kan kunsten å lage ting som fenger i Melodi Grand Prix. Og da lurer vi på hvorfor de har sendt en utdatert dance-låt ala sommerhiten vi lyttet til på Aya Napa i 1999? ”Rise Up” kveder Freaky Fortune. Vi sitter greit, sier vi. 

14. Slovenia
Artist: Tinkara Kovač 
Sang: Round And Round
Vinner av Semifinale II: 75.00

Introen vil garantert fenge Jethro Tull-tilhengere, mens de neste sekundene står i Secret Gardens tegn. Deretter blir det bare vas. Tittelen ”Round and Round” er passende, for her er det ikke skille mellom vers og refreng. Drøye tre minutter med Tinkara Kovac er tilstrekkelig. Takk og farvel. 

15. Romania
Artist: Paula Seling & OVI
Sang: Miracle
Vinner av Semifinale II: 3.00

Tjo…ja…eller nei. Teksten handler sentrerer rundt ”Magical” og ”Miracle” i denne Eurodance-låta. Og selv om ikke redaksjonen helt får godfoten, mener mange forståsegpåere at dette er en av favorittene til å vinne hele Eurovision 2014. Miraklenes tid er altså ikke forbi…