Eurovision 2014: Semfinale I


Den første semifinalen i Eurovision 2014 går av stabelen tirsdag 6. mai. Hele 15 nasjoner skal i aksjon i København. De ti sangene med høyest poengsum går videre til finalen lørdag. Vi har sett nærmere på bidragene…

1. Armenia
Artist: Aram Mp3
Sang: Not Alone
Vinner av Semifinale I: 3.00

Noen som husker filmmusikken fra ”Piano”. Innledningen på elektro-balladen ”Not Alone”, minner nemlig. Før Aram Mp3 flesker til, og vi snakker mer Magnetic Man - Getting Nowhere (ft. John Legend). Vi skal spare dere for alle flere referanser, men dette er god låt. Vel blåst, Armenia (hvor ofte skriver man vel dét?). Aserbajdsjans erkerival er gjort til favoritter i årets konkurranse – 3.00. Fortjent mener vi!

2. Latvia
Artist: Aarzemnieki
Sang: Came to Bake
Vinner av Semifinale I: 275.00

”Æ kainn bake” het det i en Toro-reklame for noen år tilbake. ”Cake To Bake” er Latvias bidrag. Vi mistenker at denne låta egentlig var ment for Latvisk BarneTV, for dette var billige saker. Mange kokker, mye søl, og høyst trolig få poeng. Vi velger å takke Aarzemnieki for innsatsen allerede før de har vært på scenen, og ønsker god tur tilbake til Riga.

3. Estland
Artist: Tanja
Sang: Amazing
Vinner av Semifinale I: 60.00

Hva er dette for noe da, Tanja? Estlands bidrag setter i vei som en Eurphoria-aktig sommerhit før vi ender opp med en supersløy ballade. Vi hopper over å diskutere koreografien, ettersom den ser ut til å ha vært produsert for en annen låt. Ballade-eletro-pop-Eurovision-rør. Estland vant i 2001, endte på tredjeplass året etter og har knapt vært innom konkurransen i de senere år. Fjorårets 20.plass synes å være akkurat hva Tanja tar sikte på å kopiere.

4. Sverige
Artist: Sanna Nielsen
Sang: Undo
Vinner av Semifinale I: 3.25

Med syv deltagelser i den svenske Melodifestivalen er Sanna Nielsen Sveriges svar på Tor Endresen og Jan Teigen. Så spørs det om Broderfolket ender med flere poeng enn ”Mil etter Mil” og ”San Fransico”. Sammenligningen med våre norske representanter er selvsagt noe ufin. Sanna gjør seg både bedre på TV-ruta og leverer en langt mer behagelig vokal enn eksempelvis Endresen. Men, hva betyr ”Undo my Sad”? På samme måte som sminke pleide å være russiske kvinners store problem på 80-tallet, sliter ”Undo” med teksten. De som angivelig kan noe om musikk mener likevel at Sverige er en av de store favorittene til å vinne hele konkurransen 3.50.

5. Island
Artist: Pollaponk
Sang: No Prejudice
Vinner av Semifinale I: 225.00

Våre islandske venner – Pollapønk – har stiller i København med et klart budskap: ”No prejudice”. Vi lover dyrt og hellig at vi ikke var forutinntatt før vi lyttet på denne Spin Doctors-møter-Gyllene-Tider-og-noe-annet-forferdelig. Kvartetten fra sagaøya regnes som en av de desiderte jumbo-kandidatene. Dersom de dukker opp i samme kostyme som i den islandske finalen, krysser vi fingrene for avansement. Som en motvekt til kjoleveldet. Musikalsk sett er det ingen grunn til å heie på Island.

6. Albania
Artist: Herciana Matmuja
Sang: One Night’s Anger
Vinner av Semifinale I: 225.00

Hersiana Matmuja heter Albianias bidrag. Merk deg navnet, for det blir siste gang du hører om denne jenta. Sammenligningene med Shakira (ja, du leste rett) er helt hårreisende. Den colombianske superstjerna har hofter som ikke ljuger, har solgt millioner av plater og kan synge. Dette, derimot, er som Arne Norheims halvtonesymfoni. Bare på bærtur. Hvis ”One Night’s Anger” går videre til finalen lover vi å spise hatt, frakk OG stokk.

7. Russland
Artist: Tolmachevy Twins
Sang: Shine
Vinner av Semifinale I: 20.00

Glem Søstrene Bjørklund, Brødrene Dahl og Twisted Sisters. Russlands gullhåp hviler på tvillingene Tolmachevys spede (og for all del yndige) skuldre. Låta ”Shine” er om mulig like håpløst komponert som fredsforhandlingene øst i Ukraina. Sistnevnte er garantert en nasjon som ikke belønner dette bidraget med 12 poeng. Ikke at det fortjener det heller. Platt og platinablondt!

8. Aserbajdsjan
Artist: Dilara Kazimova
Sang: Start A Fire
Vinner av Semifinale I: 7.00

På samme måte som Ukraina, er Aserbajdsjan en av sluggerne i Eurovision-sammenheng. Den oljerike staten deltar kun for syvende gang, men har allerede rukket å vinne (2011), da Ell & Nikki gikk helt til topps med ”Running Scared”. Det kan meget vel hende de sang om opposisjonen til president Ilham Aliyev, som har all grunn til å løpe livredde. Dilaras ”Start a Fire” er litt Elvira Nikolaisen møter Diana Krall, og kan kjapt komme høyt opp på resultatlistene i årets finale. Behagelig!

9. Ukraina
Artist: Marija Jaremtjuk
Sang: Tick-Tock
Vinner av Semifinale I: 5.00

Joda, slett ikke ueffent. Litt sånn Britney Spears-Toxic-preg over Ukrainas ”Tick-Tock”. Og dette er en nasjon som er ute etter å vinne. Hvert eneste år. Siden landet deltok for første gang i 2003, kan Ukraina skilte med én seier, to andreplasser, fjorårets tredjeplass og som nummer fire tilbake i 2011. Hold på hatten! Maria Yaremchuc kan gå helt til topps!

10. Belgia
Artist: Axel Hirsoux
Sang: Mother
Vinner av Semifinale I: 25.00

Belgias Axel Hirsoux ser ut som Alejandro Fuentes hadde gjort dersom han ikke hadde slanket seg, og synger som Jan Werner Danielsen. Og dét mine damer og herrer, er en kraftfull kombinasjon. Denne hyllesten til mamma blir litt voldsom for vår smak, men Hirsoux synger da i det minste rent. Belgia har gått seirende ut av Melodi Grand Prix én gang i historien. Da Sandra Kim vant i Bergen i 1986 (året etter at Bobbysocks gjorde rent bord Göteborg). Selv om landet har endt på andreplass ved fire anledninger, har de ikke evnet å ta seg til konkurransen i syv av de ni seneste årene.

11. Moldova
Artist: Cristina Scarlat
Sang: Wild Soul
Vinner av Semifinale I: 150.00

Dramatisk og med eksistensielle spørsmål: ”Am I human?” Vi formoder at Cristina Scarlat er et menneske av kjøtt og blod som alle oss i redaksjonen. Moldovas representant kveder at hun har ”no mercy”. Vi tror henne så gjerne, for dette var i sannhet drøye tre minutter. En låt som hadde passet fint som intro på ”Buffy – the Vampire Slayer” eller ”Angel”. Som lørdagsunderholdning? Niks.

12. San Marino
Artist: Valentina Monetta
Sang: Maybe (Forse)
Vinner av Semifinale I: 150.00

Så sent som for tre år siden snakket ikke Valentina et eneste ord engelsk. Nå er hun imidlertid i stand til å formidle en gripende historie om hjerte og smerte. Her er det bittelitt av ABBA og sannelig et par mikroskopiske passasjer ala James Bond. Men, én svale gjør som kjent ingen vår. Middelhavsfarer – i ordets rette betydning.

13. Portugal
Artist: Suzy
Sang: Quero ser tua
Vinner av Semifinale I: 275.00

Trekkspill-introen på Suzys bidrag får tankene til å gli tilbake til Kaomas Lambada. Jepp, du vet, landeplagen fra 1989. Dessverre for Portugal forsvinner likheten idet den 34-årige blondinen åpner munnen, og dette er mer ala de syv bibelske landeplager. Ikke bra, med andre ord. Portugal har ikke evnet å kvalifisere seg til konkurransen i seks av de ni foregående årene, og kan skilte med tre sisteplasser siden sin første deltagelse i 1964. To stk syvendeplasser er nasjonens bestenotering (1972 og 1980). Tangering vil overraske voldsomt.

14. Nederland
Artist: The Common Linnets
Sang: Calm After the Storm
Vinner av Semifinale I: 12.00

Ojda! Hva har vi her? Jo, intet mindre enn en høyst hørverdig sak signert Nederlands ”The Common Linnets”. Låta ”Calm After the Storm” er et stillferdig, country/folk-smykke som har alle kvaliteter som skal til for ikke å lykkes i Melodi Grand Prix. Rett og slett altfor bra for dette fesjået av østeuropeiske synge/hyledamer, trommer og gullkjoler. Oddsen på at duoen fra treskolandet går helt til topps i finalen reflekterer nettopp dét - 30.00

15. Montenegro
Artist: Sergej Cetkovic
Sang: Moj Svijet (My Love)
Vinner av Semifinale I: 150.00

Titanic møter vel.. et isberg? Sergej Cetkovic byr på en balkansk ballade av kjent merke. At 38-åringen har mye å fare med musikalsk er hevet over enhver tvil. Montenegrineren har produsert musikk siden han var syv år, og ga allerede i 2005 ut en ”Best of”-skive. Bare sånn for å oppsummere sin rikholdige musikkproduksjon gjennom årenes løp (to plater). ”Moj Svijet” provoserer ingen, men kommer heller ikke til å vinne noe som helst. Men at landets turistmyndigheter kan finne på å benytte denne låta – til bilder av grønnkledde åskammer og glassklart Adriaterhavsvann – har vi derimot stor tro på.

16. Ungarn
Artist: Kallay-Saunders
Sang: Running
Vinner av Semifinale I: 5.00

Ungarn regnes som en av outsiderne til å stikke av med seieren i årets Eurovision-finale (15.00). Artisten Andras beviser uansett at ikke alle låter som er med i konkurransen nødvendigvis trenger å handle om kjærlighet – eller mangelen på. Inspirert av en venns opplevelser, serveres vi her en ballade/elektropop-sak som omhandler barnemisbruk. Viktig tema, men du store for en anmasende låt etter et bare et par minutter.