Ishockey, VM 2014: Ekspertens Hjørne


Vi har snakket med Unibets ishockey-ekspert Juhavaltteri Salminen i forkant av VM 2014. Juhalvaltteri Salminen jobber som freelance-journalist og ekspertkommentator for en rekke finske TV-kanaler. Salminen bidrar i tillegg med hockey-stoff til flere aviser.

 

Les også: Ishockey-VM 2014: Unibet sender Norges kamper!

La oss gå rett på sak. Formatet på detta VM-sluttspillet innebærer at lagene er delt inn i to grupper. Kan du gi din vurdering av gruppene og de respektive lagene?

Etter mitt syn favoriserar turneringsformatet de beste lagene i altfor stor grad. Det er åtte lag i hver gruppe, og ettersom begge lagene inneholder "stallfyll" vil de store hockeynasjonene alltid ta seg videre til kvartfinalene. De kan sågar koste på seg å tape både én og to kamper (selv om det ikke er trolig), ettersom syv kamper uansett vil by på tilstrekkelige muligheter til å sanke nok poeng til avansement.

Det betyr følgelig at Canada, Sverige, Tsjekkia og trolig Slovakia tar seg til kvartfinalene fra Gruppe A. Finland, USA, Russland og Sveits er like trolige kvartfinaledeltagere fra Gruppe B.

Det er imidlertid vrient å skulle rangere topp 4-lagene i hver gruppe. Canada har som vanlig et sterkt mannskap, men VM-historikken - i år hvor det samtidig har vært avholdt OL - er ikke overbevisende. Vi er nødt til å se om motivasjonen er til stede. Jeg satser heller på Sverige som gruppevinner. Mange av nasjonens NHL-spillere har takket nei til VM-spill, men de har en så vidt bred stall at laget fremdeles er veldig godt. Legg også til at de har prestert veldig godt internasjonalt de siste par årene. De vant fjorårets VM og tok med seg sølvmedaljer fra Sotsji-OL. Jeg forventer at de også blir sterke i år. 

Gruppe B er langt vanskeligere å skulle spå vinneren av. Finland, USA og Russland tar de øverste tre plassene, dersom vi ikke får se en overraskelse (les: at Sveits sniker seg inn blant nevnte trio). Russland er klare favoritter, noe som naturligvis kan forklares med spillertroppen. De ga trener Zinetula Biljgletdinov fyken etter OL-fiaskoen og har hentet inn Oleg Zngrak - en mann som er viden kjent for jerndisiplin. Vi får se hvilken effekt trenerbyttet får, men det er for øyeblikket altfor mange spørsmål rundt laget til at jeg satser på dem som vinnere til 1.65 i odds.

USA består normalt av unge, fremadstormende stjerner som tar sine første steg i på den internasjonale hockey-scenen. Irouba og Jones er de det knytter seg størst forventning til, men laget ellers er ujevnt besatt og ustabilt. 

USA presterte under pari i en årrekke, men tok bronse i fjorårets VM. De er på ingen måte favoritter til gullet, men 6.75 i odds for gruppeseier er om ikke annet fristende.

Jeg ville uansett satset på Finland. De Tusen Sjøers Land er alltid motiverte i VM-sammenheng, de stiller med et brukbart lag, og jobber meget godt som kollektiv. Dersom Russland sliter med kjemien innad, kan finnene meget vel slå dem - noe som kan bli utslagsgivende. For den som går seirende ut av oppgjøret Russland vs Finland, avgjør normalt også hvem som vinner gruppa. Det forteller oss likeledes hvor stor forskjell det er på de beste og "røkla".

Kan du driste deg til å spå en vinner av mesterskapet?

Av grunner som allerede nevnt, mener jeg at Finland og Sverige er de fremste kandidatene. Det kan hende jeg endrer mening etter de innledende kampene, og dersom du vurderer å sette penger bør du ta de enkelte lags motivasjon - eller mangelen på nevnte - med i betraktning. Canada og Russland er på papiret best. Dersom de får tingene til å fungere, skal det bli vanskelig å stoppe dem.

Outsiderne i dette VM'et er Tsjekkia og Sveits, selv om jeg ikke klarer å se for meg at de vinner. 

Hvordan vurderer du Norges sjanser?

Jeg er redd det ligger an til tøffe tak for Norges del. Mats Zuccarello, Ole-Kristian Tollefsen og Patrick Thoresens fravær er naturlig nok en enorm strek i regningen. Laget består stort sett av spillere fra den svenske toppserien, og de norske topplagene. Jeg tar av meg hatten for den norske kampviljen og generelle innstillingen, men uten Thoresens stjernekvaliteter er det vanskelig å tro at et så vidt middelmådig lag skal ta seg til kvarten. Mye vil avhenge av målvakten Lars Haugen og KHL-forsvarer Jonas Holøs, selv om jeg tror Norge kan prestere stabilt godt over syv kamper. Å ende på femteplass i Gruppe A - bak de fire topplagene - er derimot en høyst realistisk mulighet.

Som vi har gjort til en vane å spørre om; har du noen unge, spennende spillere vi bør følge ekstra godt med på i dette mesterskapet?

Du trenger ikke lete lenger enn Canadas Nathan MacKinnon. 18-åringen hadde en forrykende debutsesong i NHL med Colorado Avalanche. Unggutten noterte seg for 24 scoringer og totalt 63 poeng i den ordinære sesongen. I playoff-spillet har han til alt overmål levert 10 poeng iløpet av syv kamper. Når man ser ham spille, er det vanskelig å tro han er så ung. 

Andre interessante navn inkluderer USAs NHL-nykommere Jacob Irouba og Seth Jones. Dersom du heller er på utkikk etter fremadstormende karer - foruten NHL-stjernene - bør du merke deg Slovakias Martin Reway. Han tjener til livets opphold i Canadas tøffe Junior Leagues, og den 19-årige angriperen får sine første minutter i VM-sammenheng her. Han har på alle måter gjort en fin figur i Nord-Amerika, noe som gjør at han meget vel kan overraske mange her også.

VM-sluttspillet er ikke en turnering hvor verdens beste spillere møtes til dyst. Denne turneringen har ofte blitt kritisert for nettopp dét, selv om fordelen er at vi får anledning til å ta de unge, kommende stjernene nærmere i øyesyn. Følg med!

Sjekk VM-oddsen her!