Ishockey: VM 2013 - Ekspertens Hjørne


Vi har snakket med Unibets ishockey-ekspert Juhavaltteri Salminen i forkant av VM 2013.

Juhalvaltteri Salminen jobber som freelance-journalist og ekspertkommentator for den finske TV-kanalen URHOtv. Sistnevnte dekker SM-ligaen, en av Europas beste hockey-ligaer. Salminen bidrar i tillegg med hockey-stoff til en rekke finske aviser.

Les også: Ishockey: VM 2013 - Kampoppsett

Vi går rett på sak. Gruppespillet er delt opp i to grupper (H og S). Hvem anser du som favoritter i Gruppe H?

Det er vanskelig å skulle vurdere lagene så vidt lang tid i forkant av mesterskapet (23.april). Mye avhenger av hvor mange NHL-spillere som er villige til å aksle trøya for sine respektive landslag. De som eventuelt blir å finne i Finland/Sverige i starten av mai, vil ha en – om enn forkortet – fysisk slitsom NHL-sesong bak seg. Lockouten gjorde sitt til at sesongen ikke startet før i januar. Det betyr at 48 kamper ble unnagjort på kun 99 dager – omtrent én kamp annenhver dag. På grunn av arbeidsbelastningen, vil færre spillere være villige til å delta etter å ha blitt slått ut fra play-off spillet i NHL. Grunnen til at jeg vektlegger dette spørsmålet, er naturlig nok at disse spillerne vil utgjøre en stor forskjell i VM. Dersom de er motivert, vel og merke.

La oss i tillegg huske på at vi har OL neste år. Mange russiske og amerikanske NHL-spillere er lystne på å vise seg frem i Finland/Sverige. Det er uansett ikke sikkert om – og hvilke – NHL-spillere som tar turen til de Olympiske Leker i Sochi neste år. Det er imidlertid ut som interessen er stor i øyeblikket.

NHL til side; jeg har vanskelig for å se forbi Russland (3.30)*. De var overlegne i fjor da de vant alle sine 10 kamper med 44-14 i målforskjell – og naturlig nok kunne heve pokalen. De fikk selvsagt stor drahjelp av stjernespillere som Evgeni Malkin og Alexander Ovechkin, hvis duo er opptatt med play-off spill i NHL i disse dager. Russland har likevel bøttevis av kvalitetsspillere som tjener til livets opphold i KHL, så vi trenger ikke frykte at russerne kommer med et B-lag. Russiske hockeyspillere er normalt svært motivert for å gjøre en jobb for landslaget. Vi kan slik sett vente at de slutter seg til troppen dersom deres arbeidsgiver i NHL blir slått ut av playoff-spillet. Noe ganske annet er tilfelle med de amerikanske spillerne.

Når vi først snakker om USA (20.00)*; jeg anser dem som outsiderne i Gruppe H. De har sjelden fått det til å fungere i VM-sammenheng de siste årene. Det kan hovedsakelig tilskrives at de ikke tar turneringen særlig alvorlig. Årets Verdensmesterskap kan derimot være en mulighet for flere til å vise hva de kan bidra med i neste års OL. Jeg vil anta at amerikanerne kommer fullt motiverte, og jeg forventer at de stiller med et lag spekket med kvalitetsspillere.

Finland (9.50)* har, som sedvanlig er, er brukbart lag. Det viktigste blir naturlig nok støtten (og forventningspresset) fra hjemmepublikummet. Det er likevel ikke til å komme ifra at troppen – på papiret – ikke skal kunne matche Russland. Finnene kan slå alle når de spiller opp mot sitt beste, selv om jeg tror hjemmelaget og USA må kjempe om andreplassen bak Russland.

*Oddsen på at nasjonen vinner mesterskapet.


Hvem holder du som favoritter i Gruppe S?

Sverige (4.00) stilte med et stjernespekket mannskap i fjor – selv om turneringer i seg selv var en katastrofe. Svenskene var ikke i nærheten av å fylle Globe Arena, noe som først og fremst var en protest mot de skyhøye billettprisene (mens VM pågikk hadde 2. Divisjonslaget Hammarby IF – med tilhold 200 meter fra Globen – høyere tilskuerantall). Laget røk ut tidlig mot Tsjekkia etter baklengs i siste spilleminutt i kvartfinalen. Hovedtrener Pär Mårts har vært under konstant kritikk siden.

Lite tyder på at Sverige akter å stille med et tilsvarende sterkt mannskap i år. Det er imidlertid så mange svenske spillere i NHL, at jeg tror enkelte av dem vil gi landslaget en håndsrekning i VM. Svenskene er lystne på å legge fjorårets fadese bak seg, og det faktum at Globen er utsolgt til enkelte av Sveriges gruppespill-kamper er kanskje et tegn? I motsetning til i fjor går finalen av stabelen i Stockholm. Det bør være en ekstra gulrot for spillerne.

Canada (3.50) er de åpenbare utfordrerne i Gruppe S. Atter igjen må vi skule til NHL når vi skal spå fremtiden. Jeg stiller spørsmålstegn ved motivasjonen – OL-faktoren tatt i beregning. I fjor ble nemlig en rekke av Canadas stjernespillere observert på en nattklubb i Helsinki. Hendelsen hadde vel og merke ingen innvirkning på lagets prestasjoner, men illustrerer akkurat hvor alvorlig nord-amerikanerne tar VM. Jeg tror gruppeseieren vil stå mellom Sverige og Canada, selv om tsjekkerne heller ikke skal avskrives.

Vinn billetter til VM-finalen her!

Sett spill på alle VM-kampene her!

Hvem tror du vinner VM?

Som allerede nevnt har hendelsene i NHL (lockout og den komprimerte sesongen) gjort det noe vanskelig å spå hvem som vinner turneringen. Igjen er jeg nødt til å nevne Russland (3.30). De har vært veldig gode i VM-sammenheng de siste årene, og de stiller alltid med et knallsterkt mannskap (selv om vi ikke kjenner troppen i detalj ennå). De rev samtlige motstandere i fillebiter i fjorårets VM, men vi vet så mye mer når den første pucken droppes.

Dersom jeg skal ha lov til å si hva hjertet mener, vil jeg holde en knapp på Slovakia (28.00). De tok seg helt frem til finalen i fjor, og dediserte prestasjonen til avdøde Pavol Demitra (som døde tragisk da flyet Lokomotiv Yaroslav styrtet i 2011). Det var et av de mest emosjonelle øyeblikkene i hockeyhistorien noen sinne.