Skotsk Fotball: Helgens tippetips


ABERDEEN vs. DUNDEE

Dons-manager Craig Brown opplevde garantert en dejavu, da Aberdeens reisevei til møtet med Dundee United ble fire timer lengre på grunn av en veisperring. Brown hadde nemlig en lignende opplevelse som assistenttrener for det skotske landslaget i 1989. Andy Roxburghs mannskap måtte ha  politieskorte gjennom paris for å rekke kvalifiseringskampen mot Frankrike.

Denne gangen rakk ikke Browns lag kampen i tide (oppgjøret ble utsatt i 30 minutter). The Dons kunne uansett være godt fornøyd med at det ikke ble tap. Hjemmelaget står uten tap på sine 11 seneste, og kanskje best av alt: 1-1 i forrige kamp indikerer at Brown er i stand til å hente det beste ut av et mannskap som har underprestert i lang tid.

Niall McGinns utligning ga kanskje ikke mer enn ett poeng mot en motstander som fremdeles står uten seier, eller hadde scoret siden august. Det viste uansett tydelig lagets nyvunne mentale styrke under Browns ledelse. The Dons har kommet tilbake for deretter å ta ett poeng eller mer ved seks anledninger denne sesongen.

Browns sommerkjøp har slått til. Angrepsduoen McGinn og Jonny Hayes bidrar med mål for et lag som slet med å omgjøre sjanser til scoringer forrige sesong (the Dons har funnet nettmaskene i sine fem nyligste kamper). Scoringsevnene gjenspeiles i oddsen som er tilgjengelig på at Aberdeen ikke scorer mot Dundee - 7.00.

Avstanden mellom 1. divisjon og den skotske Premier League anses for å være overkommelig for de fleste. Fjorårets degraderte klubb - Dunfermline - var den første som rykket rett ned igjen siden Gretna gjorde det samme i 2008. For Dundees del synes overgangen å ha vært i overkant brå.

Forrige helgs 1-4 tap mot Inverness betyr at Dundee står uten poeng på eget gress denne sesongen, med et mannskap som ikke er nevneverdig forskjellig fra laget som endte på andreplass i 1. divisjon. Barry Smiths Dee virker som seriøse kandidater til nedrykk.

Smith har selv pekt på individuelle feil som årsaken til problemene med forsvarsspillet. Over 2.5 scoringer er tilgjengelig til 2.50 i odds.

INVERNESS vs. ST JOHNSTONE

Det jeg sier nå er ikke vanlig kost: Når St Johnstone tar turen nordover for å møte Inverness, er det to formlag som møtes for første gang denne sesongen.

Caley Thistles fem strake uten tap, hvis rekke ble forlenget med overbevisende 4-1 over bunnlaget Dundee, har ført laget opp på tredjeplass på tabellen - om enn midlertidig. Selvtilliten bør det ikke være noe i veien med, noe Billy McKay beviste mot Dundee. McKay fikk plassen på bekostning av en skadet kaptein Richie Foran, og kvitterte med to scoringer.

Klubbens imponerende serieform til tross, the Highlanders har bare nylig begynt å vinne kamper. Fire av lagets seks innledende kamper endte nemlig uavgjort. En poengdeling mellom disse klubbene er priset til 3.30.

St Johnstones ligaform har vært så vidt god at den er historisk, etter at Nigel Hasselbainks vinnermål tok Saints til den høyeste tabellposisjonen siden 1971. Statistikken viser fem strake trepoengere, noe som også aldri har forekommet tidligere.

Angrepsspillerne som Perth-klubbens manager Steve Lomas hentet i sommer har i sannhet vært ubetingede suksesser. Gregory Tade og Rowan Vine har gitt St Johnstone hva de manglet så ofte i fjorårssesongen. Det faktum at the Saints har levert minst to mål pr kamp de fem siste oppgjørene er bevis godt nok. Laget er priset til 11.50 på å ta sin tredje 2-1 seier på rad.

The firepower added to the Perth side by manager Steve Lomas in the summer, in Hasselbaink, Gregory Tade and Rowan Vine has given St Johnstone a cutting edge they lacked too often last season. This is reflected in the goals Saints are now scoring, netting at least twice in every one of their last five matches. They are available at 11.50 to make it three successive 2-1 wins.


MOTHERWELL vs. HIBERNIAN

Begge lagenes ambisjoner om å knipe andreplassen i den skotske Premier League, fikk seg et skudd for baugen forrige uke. Kampen kommer garantert til å inneholde to lag som er lystne på å få sesongen tilbake på rett spor igjen.

Motherwells sesong har hittil vært oppløftende, takket være en solid bortestatistikk. Dessverre for Fir Park-klubben satte en Danny Grainger-scoring punktum for den uovertufte rekken med gode resultater på fremmed gress (0-1) mot Hearts. Stuart McCalls menn er nå nødt til å fokusere på å vinne på hjemmebane, hvor de kun har tatt én trepoenger i løpet av sesongen.

En angrepsrekke som for ikke lenge siden var en av ligaens mest potente, virker nå har mistet all selvtillit. Michael Higdons syv scoringer på tre kamper er tydeligvis et tilbakelagt eventyr. Henrik Ojamaa har ennå ikke funnet samme form som han viste etter at han kom til klubben forrige sesong. Han har derfor mistet sin tidligere selvskrevne plass i startelleveren. Ettersom Jamie Murphy fremdeles ikke har funnet motstanderens mål på de seneste seks kampene, er the Steelmen tilsynelatende ikke så sterke som de virket tidligere. Laget er priset til 4.60 på å ikke score mot Hibs.

For Hibs sin del stod forrige uke i uflaksens tegn med 2-3 tapet mot Ross County. Nederlaget var bare det andre denne sesongen, men uventet var det imidlertid ikke. Leith-klubben har kun holdt rent bakover ved én anledning denne sesongen (mot Dundee), og taktikken med å stole på at spissene scorer mer enn forsvaret slipper inn er risikabel. Leigh Griffiths fant nettmaskene nok en gang (hans syvende mål på 10 kamper), men forsvaret sviktet. Dersom manager Pat Fenlon ikke evner å stramme opp forsvarsfireren, er over 3.5 scoringer til 2.90 et godt spillobjekt.

BESTE SPILL:

- Sats på at Aberdeen vinner 2-0 mot Dundee til 6.50.

- Sats på at St Johnstone vinner mot Inverness til 3.10.

- Sats på uavgjort ved pause mellom Motherwell og Hibernian til 2.15.