Skotsk fotball: Helgens tippetips


DUNDEE UNITED vs. ABERDEEN

Det ville vært feil å hevde at Dundee United har til gode å starte sesongen. Faktisk var innledningen svært så god. Imponerende 3-0 over Hibernian i seriepremieren bar bud om at the Tangerines sågar kunne utfordre Celtics hegemoni. Etter den tid har det imidlertid ikke gått så greit.

Klubben som de fleste anser som aktuelle kandidater til den ledige Nummer 2-posisjonen i skotsk fotball, slapp inn syv baklengs bare i september. Utkommet var magre to små poeng, og laget maktet ikke finne veien til nettmaskene i fire etterfølgende kamper. United-laget som på overbevisende måte gjorde av med Hibs er forduftet som dugg for solen.

Manager Peter Houston måtte først av alt håndtere en skade på U21-spilleren Gary Mackay-Steven. Deretter fulgte tap mot Dynamo Moskva i Europa League-kvalifiseringen. Når United går inn i helgens oppgjør mot Aberdeen uten seier på de fem seneste, er det ikke mulig å få det stussligere. Det er nettopp derfor the Tangerines er priset til høyst generøse 2.20 på seier lørdag.

Aberdeen har ingen av nevnte problemer. En rekke smarte spillerkjøp i løpet av sommeren har styrket lagets angrep. Forhenvrende Celtic-spiller Niall McGinn har rukket å bli en aldri så liten kulthelt for the Dons, med sine fire målgivende på klubbens tre seneste kamper. Aberdeen har ledet til pause i alle fem foregående kamper, og tilgjengelig til 2.10 på at så skjer igjen.

HEARTS vs. MOTHERWELL

Til tross for at Rudi Skacel forlot klubben i sommer, fortsetter tsjekkeren å spøke i kulissene. Midtbanespilleren - som fremdeles står uten arbeidsgiver - har trent med the Gorgie denne måneden i håp om sin tredje kontrakt med klubben. Jambos' nylige serieform har så visst ikke gjort behovet for Skacel mindre.

3-0 seieren over Dundee United viste seg likevel ikke som et tegn på bedre tider, da de røk med tre baklengs mot Kilmarnock i neste kamp. Manager John McGlynn vedgikk til og med det åpenbare - nemlig at laget sliter med å finne motstanderens mål. Skacel kan være et siste desperat forsøk på å redde stumpene av sesongen. Ettersom klubben ikke har lov til å kjøpe spillere, blir han uansett ikke klar i tide til lørdagens kamp. Hearts er priset til 3.25 på at de ikke scorer.

Motherwell-kaptein Keith Lasley mener Lanarkshire-klubbens nyvunne suksess har gjort dem til et yndet mål for resten sv SPL-lagene. "Vi er til en viss grad ofre for vår egen suksess", innrømmer han.

Fir Park-klubbens positive resultater over de seneste årene har på alle måter økt Motherwells anseelse. Tatt i betraktning klubbens tabellposisjon, burde kanskje Lasley heller fokusere på å skaffe de nødvendige resultatene til veie.

Motherwell har kanskje tapt bare én kamp - mot regjerende seriemestere Celtic - siden de inntok andreplassen i serien forrige måned. Kampen om den gjeve sølvplassen er likevel hard, og kun ett eneste feilsteg kan bli avgjørende. Skulle Motherwell tape mot Hearts søndag, kan de risikere å befinne seg på nedre halvdel av tabellen. Det er syv plasser i løpet av bare to kamper.

I oppgjøret mot Celtic virket Stuart McCalls mannskap blodfattige i angrepsspillet. Det er ikke vanlig kost for et lag som fant veien til nettmaskene ni ganger i løpet av de tre foregående kampene. Oddsen på at de går målløse av banen igjen er 2.70 i odds.

ROSS COUNTY vs. HIBERNIAN

Å unngå nedrykk skal normalt sett være vanskelig for nyopprykkede lag. En stund kunne det virke som om Ross County skulle ta SPL-nivået uten nevneverdige problemer. Klubbens syv poeng på de fire innledende kampene, bar bud om at Derek Adams' menn ville bli å finne også i neste års Premier League. Ting har endret seg siden den gang.

I løpet av de tre nyligste kampene har County sluppet inn hele ti baklengs. For å sette det i perspektiv; Bare seriemester Celtic hadde funnet County-målet før den tid (og bare mot St Mirren skapp Dingwall-laget inn fem mål).

Enkelte hevder at 40 kamper uten tap gjorde County til et konservativt, hardspillende lag. Det er i så fall en spillestil de har lagt fra seg nå. Lagets tre seneste har alle endt med mer enn fem mål, og over 4.5 scoringer mot Hibs er priset til 7.75.

Hibernian er sammen med Aberdeen to giganter i skotsk fotball som nå har begynt å røre på seg igjen. Noe overraskende sett i lys av forrige sesongs elendige 11.plass og stadige flørt med nedrykksstreken. Pat Fenlons mannskap har nå bare tapt en eneste kamp siden de ble ydmyket av Dundee United i sesongpremieren.

Sommerkjøpene Paul Cairney og Gary Deegan får mye av æren for at Leith-klubbens midtbaneledd fungerer bedre denne sesongen. Spissen Leigh Griffiths er i så vidt god form, at navnet hans var på manges lepper i forbindelse med VM-kvalikkampene. Angriperen kan vise til seks fulltreffere på ni kamper, noe som står seg godt mot de aller beste spissene i divisjonen.

Skulle Hibs' nyvunne angrepssuksess plutselig avta, kan manglende kvaliteter i de bakre rekker skape problemer. En imponerende rekke resultater til tross (2-2 på Celtic Park, inkluder), Hibernian har bare maktet å holde rent bakover to ganger denne sesongen. Ross County-scoring er priset til 1.30.

BESTE SPILL

Sats på at både Dundee United og Aberdeen scorer til 1.85.

Sats på uavgjort ved pause mellom Hearts og Motherwell til 2.05.

Sats på uavgjort mellom Ross County og Hibernian at 3.20.