Tippetips, Serie A: Juventus vs. Napoli


Tre enkle ord illustrerte tendensene i italiensk fotball om dagen. "Non sbagliate l'arbitro", slo i mot leserne fra forsiden av avisen Tuttosport torsdag morgen. Oversatt - "Velg ikke feil dommer".

Overskriften var en referanse til lørdagens kamp mellom Juventus og Napoli. To dager før et av de største oppgjørene i Serie A - en kamp mellom de regjerende mestere og trolig utfordrere - valgte altså en av nasjonens største sportsaviser ikke å fokusere på selve fotballen. Snarere tok de for seg den hypotetiske muligheten for at en ennå ikke utpekt dommer kunne ha innflytelse på resultatet.

Tuttosport, hvis hovedkontor ligger i Torino, benytter et stort antall spaltemetere og redaksjonelle ressurser på Juventus. Avisen har likeledes en lei tendens til å fokusere på sensasjoner. Dersom du mener at nevnte var en underlig opptakt til kampen, kan jeg informere om at avisens journalister slett ikke er de eneste som har snakket høylytt om konspirasjoner den seneste tiden. Det italienske fotballforbundet har vært i hardt vær om dagen, og har måttet forsvare seg mot et utall beskyldninger om favorisering av bestemte lag.

Det begynte med avsløringen av at Juventus-trener Antonio Conte hadde overlevert informasjon om egne spilleres individuelle treningsprogram til landslagsledelsen. Formålet var naturlig nok å styrke samarbeidet mellom klubb og landslag, men førte i stedet til anklager om favorisering. Beskyldningene økte i styrke da det fremkom at Gigi Buffon kanskje ikke ville spille mot Danmark grunnet en lårskade. Skeptikerne mente at han enkelt og greit bare ønsket å hvile før helgens storkamp.

Buffon gikk ikke bare glipp av oppgjøret mot Danmark, men det er også usikkert om han spiller lørdagens kamp mot Napoli. Så sent som torsdag var det snakk om at han hadde forverret skaden, da han ble testet i forkant av tirsdagens landskamp i Milano.

Det har hele veien blitt lagt opp til et temperamentsfullt møte mellom disse klubbene. Ikke utelukkende på grunn av tabellsituasjonen - hvor begge lagene står med 19 poeng etter syv spilte kamper - men også hendelsene SuperCupen som utspant seg før sesongstart. Etter å ha tapt på overtid, nektet Napoli-spillerne å delta på premieoverrekkelsen i protest mot dommerens innsats. Klubbeier Aurelio De Laurentiis erklærte sitt eget lag som de moralske vinnerne, ga spillerne seiersbonus og truet med å holde klubben utenfor turneringen i fremtiden.

Det er likevel en stor skam at oppmerksomheten i forkant av kampen skal handle om utenomsportslige forhold. Dersom vi kun ser på det fotballmessige, står vi nemlig foran et interessant oppgjør. Napoli er tross alt det eneste laget som har slått Juventus etter at nevnte Conte tok tømmene forrige sommer. Napoli vant også fjorårsfinalen i den italienske cupen mot nettopp Den Gamle Dame.

Dette er en kamp mellom Serie As to beste forsvar. Juventus har sluppet inn fire baklengs inneværende sesong, mens tallet er smått imponerende tre for Napolis del. Fasinerende nok har ingen av scoringene i mot kommet på bortebane. Før sesongen var Walter Mazzarris' statistikk på fremmed gress dårlig mot de bedre lagene.

Ingen av lagene har hatt en perfekt oppkjøring. Juventus har ikke bare Buffon å bekymre seg for, men også Mirko Vucinic. Sistnevnte kom tilbake fra landslagsspill for Montenegro med feber. Napolis stjernespiss og toppscorer - Edison Cavani - mistet en flyavgang på vei hjem fra Uruguay, og har således ikke hatt samme tid til forberedelser før lørdagens kamp.

Fra vårt ståsted er dette en komplisert kamp å sette penger på. Verdien ligger i å satse på Napoli tatt i betraktning lagets solide forsvarsspill og det mulige fraværet av Vucinic. Borteseier uten baklengs til 5.25 frister her. Med tanke på målscorere er det aktuelt å vurdere Marek Hamsik; en spiller som allerede har tegnet seg for fem scoringer mot Juventus i løpet av karrieren. Dersom du spør meg om hvem jeg tror vinner kampen, vil jeg tippe at hjemmefordelen blir avgjørende.

Resultattips: Juventus 1-0 Napoli (8.25)