Serie A: Bohem-fotball og spioner


Dersom vi kaster et raskt blikk på Serie A-tabellen, ser alt ut til å være som det pleier etter to spilte runder. Lederlaget heter stadig Juventus, og den regjerende mester er fortsatt ubeseiret. I skrivende stund seks poeng og 6:1 i målforskjell.

Suksesstrener Antonio Contes' fravær virker ikke å ha innvirket på Den Gamle Dames spillere.

Jeg skal vedgå at det nokså prematurt å trekke konklusjoner allerede nå basert på tabellsituasjonen. La oss heller se nærmere på noe av det italienerne snakker om over en espresso eller grappa.

Det er i sannhet noe som ulmer i Den Evige Stad. Etter en bedrøvelig syvendeplass forrige sesong, er det 65-åringen Zdenek Zeman som har blitt hentet tilbake til sin gamle arbeidsgiver. Den frittalende Tsjekkeren fikk sparken i 1999, men mannen de kaller "Bohemen" har vært viden kjent for sin offensive fotball siden starten av 90-tallet. Den gangen med Foggia, i en karakteristiske 4-3-3 formasjonen.

Ikke så sjelden har Zeman tatt bladet fra munnen og kritisert så vel klubber som enkeltpersoner. Doping eller kampfiksing; Zeman har vært på plass og refset. Nylig boltret han seg nok en gang i mediene, da han uttalte at Conte slett ikke engang burde få lov til å trene spillerne sine. Uttalelsene kom i kjølvannet av at Juventus-treneren ble dømt til å holde seg borte fra benken under lagets kamper. Grunnlaget for straffen ligger å finne i at Conte har unnlatt å gi informasjon om kampfiksing fra da han var trener i Siena.

Bohemens kompromissløse stil og tilnærming til hans hjertebarn - fotbalen - resulterte i en noe oppsiktsvekkende reaksjon blant Inter-fansen, som tross alt ble slått 3-1 av Roma. "Respekt til Zeman, et ikon for den ubesudlede fotballen", stod det å lese på et gigantisk banner.

Respekten for en trener som holder på sine prinsipper, veier tyngre enn utfallet av en enkeltkamp. I dette tilfelle Romas første seier på San Siro/Giuseppe Meazza siden 2007.

35-åringen Francesco Totti viste storform gjennom hele kampen, og var arkitekten bak to av scoringene. Zemans foretrukne direkte-fotball har potensielt gode kår med en Totti i sprudlende spillehumør. Med profiler som nyervervelsen Destro og måltyven Osvaldo i angrep kan det bli rent fornøyelig å følge I Giallorossi denne sesongen.

Romas erkerival - Lazio - har det heller ikke vanskelig om dagen. Laget er ubeseiret i serien, og motstanderne har ennå ikke evnet å finne veien til Lazio-målet. Når vi til alt overmål blir vitne til scoringer som denne - Antonio Candrevas mål i 3-0 seieren mot Palermo på Stadio Olimpico, er det ikke et øye som er tørt på Curva Nord.

Foruten at Juventus, Roma og Zeman har det nok også blitt snakket om den den høyst delikate spionsaken. Ja, du leste riktig. Saken er nettopp avsluttet etter fire års etterforskning, og inkluderer Inter-sjef Massimo Moratti og Telecom Italia som de store skurkene. Christian Vieri er på sin side den forulempede parten her.

Moratti og Telecom Italia er dømt til å betale den pensjonerte spissen 7.5 millioner kroner for ha benyttet et detektivbyrå til å spionere på ham over telefonen. Presidenten ønsket å forsikre seg om at stjernen oppførte seg i overenstemmelse med kontrakten sin. I søksmålet fra 2008 krevde Vieri i utgangspunktet 90 millioner fra teleselskapet og snertne 70 millioner av Inter.

Når Serie A sparkes i gang igjen etter landslagspausen, er det ikke umiddelbart storoppgjør ala forrige helgs Inter vs Roma og Napoli vs Fiorentina. Likevel skal det bli spennende å se om Juventus kan opprettholde sin gode ligaform mot Genoa.

For Milan sin del handler det primært om å komme i gang på hjemmebane. Alt annet enn tre poeng mot formsvake Atalanta vil få Pazzini-feberen til å fordufte som dugg for solen og gi kritikerne ammunisjon.