Rafa Benitez: Blir han selve symbolet på napolitanerkulturen?


Rafael er ny trener i Napoli. Nyheten kom via Twitter, signert den syditalienske klubbens president, Aurelio De Laurentiis. Det store spørsmålet er om den spanske treneren blir symbolet på den "napolitanerkultur" som temperamentsfulle De Laurentiis har etterspurt?

Det er vanskelig å forestille seg at Benitez skal slå over i napolitansk - selv om man aldri skal si aldri. Treneren som trådte sine barnesko i Madrid har imidlertid evnet å etterlate et godt inntrykk i de fleste klubbene han har vært i - og i tillegg levert sølvtøy på regelmessig basis. 

Italienerne husker derimot en annen Benitez. Han som kom til dekket bord i Inter i 2010. Etter at Mourinho hadde sikret "Trippelen". Det var i sannhet et slitent Inter-mannskap Benitez overtok. De hadde sårt trengt noen med evne til å blåse liv i dem igjen, etter Mourinhos krevende lederstil. Nerazzurri spilte langt bedre under ledelse av Leonardo, selv om det var Benitez som forlot Milano med en italiensk supercup - og VM-tittel i bagasjen. Andre igjen minnes den nyligste Rafa-utgaven. Den som høstet protester fra det øyeblikket han satte sine føtter innenfor portene på Stamford Bridge. Bakteppet for spetakkelet ligger naturlig nok å finne i spanjolens fortid i Liverpool, og fansen var ikke sene med å døpe Benitez til "The Interim One" ("Den Midlertidige"). Den upopulære trenerskikkelsen kunne imidlertid forlate Chelsea med Europa League-troféet, og en fjerdeplass som garanterer etterfølgeren (Mourinho?) Champions League-spill etter sommerferien. 

Benitez har i tillegg et rulleblad som inkluderer Valencia, hvis klubb han ankom i 2001. Kun tre år senere år senere var Hector Cupers to tapte Champions League-finaler kun et fjernt minne, da Mestalla-klubben tok La Liga-troféet (det siste laget som har brutt Barcelona og Real Madrids dominans) og UEFA Cupen mot Marseille. Valencia spilte god fotball, og ga Rafa mulighet til å vise seg frem på den internasjonale fotballscenen. 

Fra spansk suksess gikk turen videre til England, hvor han har tilbragt brorparten av de påfølgende årene. Perioden i Liverpool kan på mange måter sammenlignes med æraen man håper skal ta til i Napoli - en klubb omgitt av entusiasme, som ikke har vunnet mesterskapet på en årrekke og med vilje til å investere for å oppnå resultater. Han klarte seg godt under lignende forhold i Liverpool, hvor han så vel vant pokaler som flere fotballhjerter. 

Taktisk vil vi trolig bli vitne til en del endringer i Napoli, ettersom Benitez normalt sverger til 4-2-3-1. Det skal legges til at han slett ikke har utmerket seg som en fundamentalist i så måte, men snarere vært dyktig til å tilpasse seg forholdene han har jobbet under. I Chelsea var nevnte formasjon nesten selvskreven, ettersom klubben besitter spillere som Ramires og Lampard (For ikke å snakke om Mikel og David Luiz) som kan bekle de defensive rollene. Samtlige av trioen Oscar, Hazard og Mata kan operere i rommet bak angriperen. 

Før vi begir oss inn på omfattende taktikksnakk, er det all mulig grunn til å vente og se hva overgangsvinduet bringer (eller tar). Èn ting som er sikkert: At Napoli har sikret seg en trenerprofil som vekker følelser er hevet over enhver tvil. 

Sats på den du tror blir kommende Serie A-mester her!