Italias fotballfyrster: Fotballrenessansens endetid kan være nær!


Mye tyder på at renessansen sakte men sikkert er på hell i Italias fotballverden - fortrengt av aktører fra USA, Asia og den arabiske halvøy.

Hvor lenge "fyrstene" i Milano, Torino, Udinese og Napoli kan holde stand, avhenger av deres egen evne og vilje til fornyelse og fremtidige forretningsstrategier.

Da den historiske renessansen fikk sitt endelikt på 1500-tallet, skyldtes det at Italia ble invadert av franske, spanske og tyske soldater. Som naturlig nok herjet og plyndret hvor enn de hadde mulighet.

De daværende stormaktene Frankrike og Spania var bitre fiender i kampen om å rane til seg mest mulig av Italia. Bystatene maktet ikke stå imot, og kapitulerte følgelig én etter én.

Det hjalp heller ikke at portugiseren Vasco da Gama fant sjøveien til India i 1498, og dermed endret den primære handelsruten mellom Asia og Europa, som inntil da hadde gått fra Middelhavet - og de italienske byene - til Lisboa, Sevilla og London. Byer som snart skulle overgå de italienske bystatene i velferd, pomp og prakt. 

Hvorvidt fotballfyrstenes fall er nært forestående vet vi selvsagt ennå ikke. Men, med Erick Thohirs inntog i Inter Milan, Thomas di Benedetto i Roma og Berlusconis akutte problemer i AC Milan, er det mye som tyder på at renessansefyrstenes tid i fotballen er på hell. 

Det vil også være spørsmål om når Pozzo-familien, Della Valle-brødrene og selv Agnelli'ene får et tilbud på bordet som de ikke kan avslå... 

Få med deg alle avsnittene i historien om de italienske fotballfyrstene:

1. Moderne renessansefyrster på retur!
2. Filmmannen De Laurentiis er både skuespiller og regissør i Napoli
3. Berlusconi tviholder på AC Milan!
4. Andrea Agnelli regjerer i skyggen af Calciopoli