Fra Alpene til Etna: Nyttårsrakett med vått krutt!


Med kaptein og galionsfigur Francesco Totti på banen, nærmere 60% ballinnehav, status som ubeseiret og skadefri tropp, var alle faktorer som falte i Romas favør. Etter søndagens toppoppgjør mellom Juventus og oppkomlingene fra hovedstaden er det imidlertid på det rene: Ingen kan måle seg med Den Gamle Dame i Serie A.

For all del; det er fremdeles 20 serierunder igjen av sesongen, og følgelig 60 poeng å spille om. Men Torino-klubbens sterke 3-0 seier leder oss først og fremst til å spørre om hvorvidt Bianconeri passerer magiske 100 poeng denne sesongen. Det er nok de færreste nøytrale tilskuere som ikke tror at Juve stikker at med "Scudetto-hattrick" - altså, tar sitt tredje strake italienske seriemesterskap. 

Foruten Calciopoli-kongen, den forhenværende Juventus-presidenten, Luciano Moggi i æreslosjen på Juventus Stadion, var det mest overraskende at hjemmelaget overlot initiativet til gjestene fra Roma. Totti & Cos manglende gjennombruddskraft og kreativitiet var imidlertid skuffende. Da Tevez og Vidal plutselig mistet tålmodigheten, og bestemte seg for å vise de tilreisende hvordan hurtig kombinasjonsspill kan åpne et forsvar, gikk det kun én vei. 

Til sist gikk frustrasjonen Roma-spillerne til hodet. De hadde sikkert, i likhet med alle oss andre, regnet med at de ville være i stand til å by Juventus på tøffere motstand. Først sjanglet Chiellini oppover venstrekanten som en sjiraff på stylter. Like før han skulle til å slå ballen inn i feltet, så De Rossi seg nødt til å klippe Juventus-forsvareren. Og du har så rett: Det er ikke første gang det koker over for Tottis våpendrager. Få sekunder senere gikk det samme vei med Romas Castan, da han bokset ballen vekk fra målstreken. Begge utvisningene var følgelig soleklare.

16 seiere på 18 kamper er en maktdemonstrasjon av Juventus og trener Antonio Conte (avbildet sammen med sin kollega fra Roma, Rudi Garcia). Med 10 strake seiere er klubbrekorden fra 1931/1932-sesongen allerede historie. For Romas del må både spillere og trener seg seg selv i speilet, og konstantere at det nå er åtte poeng opp til sine overmenn. Likeledes at fem poengdelinger (flest av samtlige topp fem-klubbene) mot Cagliari, Atalanta og Sassuolo har kostet dem dyrt. 

På den selvsamme tabellen må Giallorossi også finne seg i at Napoli puster dem i nakken. Laget fra sør har til alt overmål 14 scoringer på sine fem seneste kamper. Dries Mertens (bildet) er en av spillerne som bare blir bedre og bedre. I profilen Hamsiks fravær, har 26-åringen inntatt dirigentrollen på offensiv midtbane. I mandagens oppgjør, mot et revitalisert Sampdoria, sikret han en viktig seier med to fulltreffere.

Med sitt ulveflir kunne Napolis store mann - Aurelio De Laurentiis - fastslå at de lyseblå holdt rent bakover før første gang på ni ligakamper. For Serie As nest mest scoringsvillige lag (38 mål på 18 kamper) er det helt avgjørende at trener Rafael Benitez får skikk på sitt uregjerlige forsvar. I alle fall hvis drømmen om nok et Champions League-eventyr skal oppfylles.

Champions League blir det derimot ikke noe av for Italias gjenværende representant i turneringen. Riktignok vant AC Milan hjemmeoppgjøret mot Atalanta relativt overbevisende med 3-0, men situasjonen for den falne fotballstorheten ble malt med bred pensel av trener Allegri selv. Han beskrev nemlig oppgjøret mot Bergamo-klubben som "en nedrykkskamp". 

Rossoneri befinner seg på 11.plass, fortsatt svimlende 27 bak Juventus. Selv om det meget vel kan være siste gang vi har hørt ordene "Nedrykk" og "AC Milan" i samme setning denne sesongen, skal det ikke slurves særlig mer før også en plass i Europa League forsvinner i det blå. Milan har 10 poeng opp til Verona på femteplassen. 

Alt er likevel ikke helsvart i vintermørket for AC Milans del; 100 er nemlig ikke bare antallet pågående rettssaker mot klubbeier Silvio Berlusconi (pluss/minus). Det er også antallet scoringer som Kaka (bildet) rundet i kampen mot Atalanta. Med sine to mål snek den hjemvendte sønn seg opp 101 scoringer. Den japanske nyervervelsen Keisuke Honda hadde vanskelig for å styre sin begeistring på tribunen

I tillegg til Hondas overgang til AC Milan, har den mest oppsiktsvekkende begivenheten i dette januarvinduet vært at Cagliaris belgisk-indonesiske midtbaneprofil, Radja Nainggolan, har gått til Roma på lån. Tirsdag ble den habile 25-åringen, med det eksotiske navnet, ønsket velkommet av et lite knippe Roma-supportere. Allerede torsdag var han med på å sende Giallorossi videre i cupen (1-0 over Sampdoria). Skjebnen vil det slik at Roma allerede i kvartfinalen den 21. januar atter igjen møter... ja, nettopp, Juventus. 

Inter kan fastslå at derbyseieren over Milan før jul ikke har vært en spore til gode resultater i det nye året. Med mandagens 0-1 mot Lazio, og torsdagens cuptap med samme sifre mot Udinese, har Walter Mazzarris tropper kun vunnet to av de åtte seneste kampene (cup og serie inkludert). Dersom det er noe til trøst: Det er ni poeng ned til byrivalen AC Milan.

De to kommende rundene i den italienske toppdivisjonen byr ikke på de helt store oppgjørene. Det skal uansett bli spennende å se hvilke storklubber som tråkker i salaten, og hvem som gjør sin plikt som favoritter. Undertegnede tror at Juventus først gjør av med Cagliari og deretter Sampdoria, mens president Agnelli fra losjeplass (med eller uten en viss paria ved sin side) kan glede seg over de andre topplagenes feiltrinn.

 

Kommende Serie A-runde: Livorno - Parma, Bologna - Lazio (begge lørdag), Torino - Fiorentina, Atalanta - Catania, Cagliari - Juventus, Roma - Genoa, Verona - Napoli, Sassuolo - Milan (alle søndag), Sampdoria - Udinese og Inter - Chievo (begge mandag).

Sjekk oddsen på Serie A-kampene her!