Fra Alpene til Etna: Kaptein Totti styrer Roma-skuta!


Romas Federico Balzaretti hadde nok trodd på en rolig kveld på jobb, da han ruslet utpå Parken-gresset fredag. Det som ventet var et alt annet enn avskrekkende dansk landslag. Den italienske landslagsbacken burde kanskje ha ant at noe var i gjære dersom han hadde tatt et blikk på hjemmelagets angrepsrekke. 

Den utsøkte dagdriver Nicklas Bendtner tuslet rundt med tyggegummi, som om ikke noe hadde skjedd ("Var det ikke han som spilte i Juventus, uten egentlig å spille", må Balzetti ha tenkt"). Den høyreiste gategutten tillot seg til alt overmål overskygge den forfengelige Federico, hva angikk både skjeggpryd og My-Little-Pony-inspirerte hestehale, i den iskalde høstvinden. 

Federicos engstelse skulle vise seg ubegrunnet da kampen først ble blåst i gang, og Roma-stjernen fikk se Bendtner i aksjon. Stor og klossete, og når han feilvendt mottok ballen fikk gitt ballen videre til en med - eller motspiller (50/50). Kunne man ane et lite smil rundt munnen til italieneren? 

90 minutter senere hadde Bendtner funnet nettmaskene to ganger, og gitt Balzaretti en lærebok-oppvisning i hvordan man tar sats og header. I to små glimt så man fotballspilleren Bendtner - den siden av ham som har vært akk så overskygget av utenomsportslige eskapader - som han aldri fikk vist frem mens han var i Juventus. 

Ja,ja... Selvsagt evnet italienerne å utligne helt på tampen, og kunne således ta 2-2 med seg hjem til støvellandet - et resultat som ellers hadde vært vondt å svelge for det fotballelskende folket...

Det skal bli spennende å følge Gli Azzuri i neste års VM-sluttspill, når laget etter min mening seiler opp som en patent utfordrer sammen med Tyskland og Argentina - bak duoen Spania og Brasil, vel og merke.  Hvem vet; kanskje Balzaretti får selskap av klubbkollega Francesco Totti. Angriperen har takket farvel til landslaget, men har etter sine utenomjordiske prestasjoner denne sesongen, plutselig havnet i landslagsdiskusjonen igjen. 

Romas store sønn, Francesco Totti, kunne for tre små uker siden feire 37 år. Et par kreative supportere klarte å få angriperens oppmerksomhet: "Historien taler for seg. Gratulerer så mye, Kaptein", stod det å lese på et banner som ble trukket etter et fly over treningsanlegget. 

Totti har nettopp skrevet en ny torårskontrakt med Roma, og topper Serie As liste overmålgivende pasninger. Det er ingen tvil om at han er klubbens ledestjerne - en spiller som gjør et allerede godt Roma-lag fremragende. 

Vi skal huske på at vi snakker om en klubb som endte på sjetteplass i fjorårssesongen - 25 poeng bak mesterne Juventus. Et lag som også slapp inn fjerde mest av alle lagene. Inneværende sesong har Roma kun sluppet inn én baklengs i løpet av de syv innledende kampene...

Folk har med en viss berettigelse fremholdt Totti & Co sin "snille" terminliste. Etter 3-0 over Inter Milan må selv skeptikerne lukke munnen. Totti var - selvsagt - kampens store stjerne med sine to scoringer (hvorav ett på straffespark), og arkitektet bak en overgang som endte med 3-0 scoringen. 

Rollen som gallionsfigur i Roma er ikke fremmed for Totti, selv om en del av æren for klubbens fenomenale sesongstart skal tilskrives den nye treneren, Rudi Garcia. Etter fem år i franske Lille, har han altså endt opp i den italienske hovedstaden. Her ser han ut til å ha vunnet spillernes hjerter og hoder. Slett ingen enkel oppgave. 

I den sammenheng er det også verdt å nevne følgende: Dyktige, men aggressive offensive spillere som Osvaldo og Lamela har blitt solgt, mens Benatia, Strootman og Gervinho har kommet inn dørene. Nyervervelsene har grepet muligheten med begge hendene. Særlig overraskende er det å være vitne til at Gervinho formelig bobler over av selvtillit, etter at han på mange måter falt igjennom i Arsenal. Foruten mannens talent, er dette atter et bevis på at tempoet i Premier League er et ganske annet enn i Serie A. 

Mens de rødgule supporterne feirer rundt i Roma, og de forbereder seg til den kanskje vanskeligste bortekampen i Serie A (Napoli), tar vi en liten tur nordover, nærmere bestemt til Milano; Klubbledelsen har valgt å selge 70% av aksjene til den indonesiske forretningsmannen Erick Thohir. Kjøpssummen? Ikke mindre enn 2.2 milliarder kroner. 

Den italienske oljemilliardæren Massimo Moratti er stadig president i klubben, hvor han har sittet i sjefsstolen siden 1995. Spørsmålet er imidlertid hvor lenge det varer. En følelsesladet Moratti har forsikret alle om at klubben er i de beste hender med Thohir ved roret. Indoneseren er allerede involvert i NBA-klubben Philadelphia 76ers og MLS-klubben DC United. Dermed følger Inter i fotsporene til... ja, nettopp Roma... som ble den første Serie A-klubben på utenlandske hender. 

Umiddelbart virker ikke Morattis/Thohirs Inter som et lag som kan være med i kampen om seriegullet. De er vel og merke betraktelig styrket etter trener Walter Mazzarris inntreden - ikke minst defensivt. I fjorårets sesong var det kun én annen klubb som hadde et rausere forsvar. Det er ikke utenkelig at alt snakket om eierforholdene i klubben har påvirket spillerne. Foruten 0-3 tapet mot Roma, har laget også gått på et skuffende 1-1 mot Cagliari. 

Inter-fansen kan likevel glede seg over at de evige rivaler, AC Milan - som endte på en akseptabel tredjeplass forrige sesong, i skrivende stund ser ut som en klubb i fullstendig oppløsning. Åtte poeng etter syv kamper, 12.plass på tabellen, en skadeliste så lang som et vondt år, og illsinte Allegri, lover ikke godt for Rossoneri. 

Legg så til et pinlig 0-3 tap i treningskampen mot franske Caen søndag - et lag med tilhold på nivå to. Allegri kunne i fraværet av landslagsspillerne like fullt sende utpå åtte kjente navn. Hva som kunne gitt sårt tiltrengt selvtillit ble dermed en ny kilevink...