Tottenham må beholde Villas-Boas!


Og så begynner det igjen. I kjølvannet av Tottenhams kollaps mot Manchester City har oddsen på at Andre Villas-Boas får sparken rast. Bekymringsverdige rykter, kombinert med anonyme kilder, har begynt å dukke opp i pressen. Det går på tverke på White Hart Lane om dagen.

"Vi har solgt Elvis og kjøpt the Beatles!" sang Tottenham-supporterne i august. Og det var vanskelig å si seg uenig. Dessverre har London-klubbens nye besetning ikke akkurat gått hen og produsert et nytt "Sgt Pepper". Paul synger the Frog Chorus, John lager uforståelige tegneserier som ingen skjønner bæret av, Ringo leser Lokomotivet Thomas høyt, mens George ikke kan la være å klappe. I mellomtiden - i Madrid - har Elvis akkurat startet innspillingen av "Love Me Tender". 

Stakkars Villas-Boas. Da de imponerende nyervervelsene kom rullende inn dørene, fikk Franco Baldini all kred. Nå som spillerne sliter, er det den portugisiske treneren som visstnok har "sløst bort" £107 millioner. Forrige sesong - da Spurs kjempet om andreplassen - handlet det om spillerne, og især én spiller. Inneværende sesong er spillerne uten skyld, og alt er selvsagt Villas-Boas' feil. Selvsagt. 

Villas-Boas har lenge vært en lynavleder hva angår skyld, noe Hugo Lloris-historien godt illustrerer. I september, da Evertons Romelu Lukaku slo hodet så hardt at han ikke kunne huske å ha scoret seiersmålet, og forble på banen, var det knapt noen som fant å nevne hendelsen. I oktober fikk Arsenals Mathieu Flamini fortsette å spille i fem minutter etter et ublidt møte med Norwich' Alexander Tettey. Hendelsen ble atter igjen så vidt nevnt. Villas-Boas' beslutning om å la Hugo Lloris spille videre var utvilsomt feil avgjørelse. Men, nå var det plutselig krigstype-mat for landets sportsaviser. 

Det er, imidlertid, en viss sannhet å spore i noe av kritikken av AVB. Taktikken - som normalt er portugiserens sterkeste kort - virker enkelt og greit ikke. Tottenham-forsvaret står i overkant høyt, og selv om det gir Tottenham mulighet til å presse motstanderen, er de sårbare på overganger. Å be kantspillerne om å skjære inn sentralt - for så å skyte - har gitt Andros Townsend mulighet til noterte seg for ett ligamål. Det har likeledes gitt adskillig mange flere bulker i reklameskiltene rundt på balløya. Ikke minst sørger det for overbefolkning av Spurs-spillere i angrepet, hvor Roberto Soldado synes å bruke tiden på å komme seg unna vei til fordel for medspillere. 

Men, dersom det er sant at Tottenham-spillerne er sinte på AVB etter at han sa de burde skjemmes etter oppvisningen på Etihad, er det den latterligste ansvarsfraskrivelsen siden David James skyldte på Playstation for sine glipptak. Enkelte av de individuelle prestasjonene søndag kvalifiserer til skriftlig advarsel for unnasluntring. Det skal for den gode ordens skyld nevnes at Spurs spilte godt inntil Citys første scoring. 

Aspektet ved denne historien som virkelig burde bekymre Spurs-fansen, er styrets fremferd. Angivelig mener Tottenhams høye herrer at, til tross for at de har solgt sin desidert beste spiller og hentet inn syv nye, at Spurs allerede inneværende sesong skal være en seriøs gullkandidat. Det er slike meninger man skal få lov til å ha dersom man aldri tidligere har sett fotball. 

Tottenham har ikke endt på tredjeplass siden 1990, og ikke har de endt på sølvplass siden 1963. For ikke å snakke om tittelen, som Nord-London klubben sist knep i 1961. Med tøylesløs pengebruk - langt mer enn £107 millioner - tok det Manchester City fire år å vinne tittelen. Roman Abramovich brukte på sin side langt mer enn nevnte sum i løpet av sin første sommer på Stamford Bridge. Han måtte likevel vente to sesonger før han kunne slå kloa i ligatroféet. Og dette er 10 år siden nå. 

Millionærklubbens dominans, representert ved City, Chelsea, Manchester United og Arsenal, lar seg ikke endre ved hjelp av småpenger som £107 millioner. Det funket ikke for Liverpool i 2011, og vil heller ikke fungere for Tottenham nå. 

Villas-Boas har en garderobe full av nye fjes. Uansett hvilken balanse det var i laget forrige sesong, er den forsvunnet som dugg for solen nå. Det vil ta tid for de nye spillerne å finne seg til rette i sine nye roller, og å bygge en forståelse med medspillerne rundt. I løpet av den prosessen vil man tape kamper, og enkelte ganger tape kraftig. Dette er fotball. 

Tottenham har aldri vært noen seriøs utfordrer til seriegullet denne sesongen. Selv ikke i en sesong så ujevn og uoversiktlig som denne. Champions League-kvalifisering var målsetningen, og i skrivende stund ligger de to små poeng unna. 

Villas-Boas - og jeg er redd for at jeg har skrevet de samme strofene da han var trener i en annen klubb - trenger tid på seg. Tid til å få de nye spillerne til å passe inn, tid til å vurdere hva de kan gjøre. Og ikke minst tid til å fullføre sin andre sesong. Å snakke om å gi mannen sparken er på alle måter prematurt. 

Hvilken Premier League-klubb blir den første til å sparke treneren? Tottenham er favoritter med 1.80 i odds!