Tony Pulis som ny Athletic Bilbao-manager?


Selv om The Guardian gjentok historien to ganger - bare sånn i tilfelle noen trodde det var en spøk - er jeg fremdeles ikke overbevist om sannhetsgehalten. Å, som jeg ønsker at det medfører riktighet. Det er lite annet i fotballens forunderlige verden som hadde gjort meg gladere. Men, tør vi å drømme? Har Tony Pulis virkelig søkt på den ledige Athletic Bilbao-jobben?

Det er vanskelig å forestille seg noe vakrere enn Bilbao-spillerne, som har tilbragt de to siste årene med den argentinske hipsteren Marcelo Bielsa ved roret, dukke opp på treningsfeltet for så å bli møtt av Tony Pulis. Med notatblokk, kjevle og mørk i blikket. 

Bilbao-troppen har nå gjort unna to sesonger med en trener som har gjort alt annet enn å kikke dem over skuldra. En trener som har funnet frem sprittusjen og tegnet på gummistøvlene sine for å lære spillerne om føttenes anatomi. Plutselig skal de altså bli kommandert rundt av en psykopat i treningsdress og cap, og følge ordre om å lempe ballen opp til en tre meter høy spiss. Du kunne ikke utsatt noen for et større kultursjokk, om du så hadde bygd verdens største TV på grensa til Nord Korea og vist "Big Brother". 

Stakkars Pulis. Opprykk og konsolidering i Premier League, en FA Cup-finale og spill i Europa-cupen med Stoke City. Og alt folk husker er at han naken skal ha skallet ned James Beattie. Det er selvsagt bilder man ikke vil ha i hodet; men dessverre ikke noe all verdens terapi kan viske ut. 

Spørsmålet er om Pulis sine ambisjoner er et fantasifoster? Tross alt, Athletic Bilbao har britiske forbindelser som strekker seg helt tilbake til da de ble stiftet. Det var britiske havnearbeidere og sjømenn som grunnla klubben. De karakteristiske trøyene ble hentet fra Southampton i 1909, og flere av klubbens tidligere trenere var briter. La oss heller ikke glemme at Howard Kendall var trener der i to sesonger på tampen av 80-tallet. 

Sett fra utsiden kan Pulis faktisk fortone seg som et besnærende valg. Bilbao er en klubb, og i sannhet en by, som verdsetter fasthet og vilje til å gå i strupen på etablissementet. Pulis dro Stoke opp av sumpa, og har holdt dem i toppdivisjonen. Han har aldri brydd seg om hva de såkalte ekspertene mener om jobben han gjør. 

Det er nesten slik at jo mer du tenker på det, desto mer skyldig føler man seg for å rakke ned på mannen. Vi er raskt ute med å beskylde andre for å være lite mottagelige for nye idéer. Og hva skjer så når noen uttrykker et ønske om å reise utenlands for å utvikle seg? Vi ler.

Altfor få briter, trenere så vel som spillere, er modige nok til å forlate det kjente og kjære. Noe som kanskje også kan forklare hvorfor England, Skottland, Wales og Nord-Irlands landslag har stagnert de seneste årene. De fleste vil heller lenke seg fast, og gå ned med skuta. Pulis bør i sannhet applauderes for sitt mot. 

Men ville det ikke vært fantastisk? Ville det ikke vært en storveis idé å sette Pulis på første fly til Bilbao? I en serie hvor selv den minste kontakt, selv ryktene om at noen kan har kommet borti, får spillere til å kaste seg ned på gresset. Glem Tiki-taka, nå blir det andre boller.

Kjære Gud, jeg spør deg ikke om mye. Men, kan du være så snill å la Pulis' trenereventyr i Spania bli en realitet?