Engelsk fotball: Tidenes beste Liverpool-lag!


Skulle 2013/2014-sesongen ende med seriegull til Liverpool - for første gang på 24 år - er det vel ikke en eneste spiller man ville byttet bort. Likevel er det mange fjes fra Merseyside-klubbens forrige storhetstid. Vi er klar over at fotballen den gang da, altså på 70' og 80'-tallet, ikke nødvendigvis er den samme som i dag. Enkelte navn blekner derimot aldri, og kun et par av dagens stjerner kommer med på vårt beste Liverpool-lag gjennom tidene...

Keeper: Ray Clemence

Skegness-fødte Clemence ble hentet til Liverpool fra Scunthorpe i 1967 for den nette sum av £18.000, og fikk med seg totalt 667 kamper for the Reds. I 1970/1971-sesongen slapp Clemence inn kun 22 baklengs på 41 kamper i 1. Divisjon. Åtte år senere slo Liverpools sisteskanse sin egen rekord, med kun 16 innslupne iløpet av sesongen som fasit. Den 1.83 høye sisteskansen fikk med seg 5 Europacup-titler frem til han forlot Liverpool i 1981. 

Høyreback: Phil Neal

Neal er den mestvinnende engelske fotballspilleren gjennom tidene. Den tidligere Northampton-backen bidro nemlig til 22 Liverpool-troféer iløpet av årene 1974-1983. Neal kan i tillegg skilte med å ha vært den eneste spilleren som var en del av Liverpool-laget som vant klubbens fire første Europacup-troféer. 

Neal sørget for 59 scoringer for the Reds – hovedsakelig fra krittmerket – inkludert fulltrefferen i Europacup-finalen mot Borussia Mönchengladbach i 1977.

Midtstopper: Alan Hansen

Tør vi omtale Hansen som den beste forsvareren som noen sinne har akslet Liverpool-trøya? Jepp. Mannen som ble kjøpt fra Partick Thistle for £100.000 i 1977 sanket åtte ligatitler, to FA Cup-troféer, tre Europacup-medaljer, firedobbelt Ligacup-vinner, én Super Cup og seks Charity Shield frem til han la skoene på hylla i 1991. 

Midtstopper: Jamie Carragher

I samtlige av sine 737 opptredener for klubben stod ”Mr Liverpool” som en bauta. Innsatsen i seieren over AC Milan i Champions League-finalen i 2005 er en medvirkende faktor til Carraghers plass i Liverpool-fansens hjerter og i historiebøkene. 

Venstreback: Steve Nicol

Nicol ble hentet inn fra skotske Ayr United for å konkurrere med Phil Neal om plassen på høyreback. Siden unggutten, som kostet the Reds £300.000 tilbake i 1981, på alle måter var en anvendelig spiller, fikk han i stedet 343 kamper på ventreback og sentralt i forsvarsrekka. 

Nicol fikk med seg fem ligatitler, tre FA Cup-troféer og Europacup-triumfen i 1984, før han forsvant til Notts County i 1994. 

Høyre Midtbane: Kenny Dalglish

Gode gamle ”King Kenny”. En formidabel fotballspiller, med bøttevis av kreativitet og kvalitet. Skotten fikk 501 kamper for Liverpool, og skrev seg inn i målprotokollen ved 169 anledninger. 

Høyrekanten rasket med seg seks ligatitler, to FA Cup-troféer, fire Ligacup-gevinster, syv Charity Shields, tre Europacup-triumfer og én Super Cup før han overtok som manager. 

Sentral Midtbane: Jan Mølby

Flere roper på Graeme Souness som Steve Gerrards makker. Vi må skuffe – eventuelt irritere dere. Til tross for at skotten var fysisk sterk, hadde en god pasningsfot og tegnet seg for noen skikkelige scoringer; vi går for dansk dynamitt i denne posisjonen.

Mølby kom fra nederlandske Ajax som 21-åring i 1984, og bedre pasningsegenskaper, overblikk og spilleforståelse har ikke vært å se på Anfield. Den tykkfalne dansken var på sitt desidert beste da Liverpool to serie og cup i 198571986-sesongen.

Sentral Midtbane: Steven Gerrard

Trenger mannen nærmere introduksjon? Gerrard er den beste midtbanespilleren Liverpool har hatt. En helt og levende legende – hvor enn utslitt ”legende-begrepet” har blitt i våre dager, kaptein , pasningslegger, posisjonssterk og blikk. 

Gerrard har 472 ligakamper og 111 seriemål til dags dato. 33-åringens høydepunkt – i alle fall frem til Liverpool eventuelt løfter serietroféet denne sesongen – er Champions League-finalen i 2005 mot AC Milan. 

Venstre Midtbane: John Barnes

John Barnes ble hentet fra Hertfordshire-klubben Watford i 1987. £900.000 var en pen slump på det glade ’80-tallet, men la oss hevde driblefanten var verdt sin vekt i gull. Barnes hadde eleganse, fart og fysikk til å gjøre av med selv de hardeste motstanderne. 

Den jamaicansk-fødte venstrekanten figurerte 324 ganger for Liverpool, og fikk med seg to seriemesterskap før overgangen til Newcastle i 1997. 

Spiss: Luis Suarez

Selvskreven som spiss på vårt fantasilag, og det er selvsagt de fotballmessige kvalitetene som skal avgjøre denne kåringen. Hadde det vært snakk om personlige egenskaper, hadde han havnet bak navn som Andriy Voronin, Sean Dundee og til og med El Hadji Diouf. 

Suarez har levert 68 mål på 108 seriekamper for rødtrøyene, og for andre gang i karrieren scoret 30 mål (35 for Ajax i 2009/2010-sesongen). Det beste garantien for at Suarez blir å finne i Liverpool i årene fremover, er hvis klubben vinner serien denne sesongen. 

Spiss: Robbie Fowler

Mange mener den andre spissplassen bør være forbeholdt Ian Rush – karen med 346 scoringer iløpet av 660 kamper for Liverpool. Enkelte peker på Michael Owen, selv om vi i redaksjonen i så fall heller hadde gått for John Aldridge. 

Vi mener Robbie Fowler skal med på vårt lag. Mannen med to perioder i klubben – og 140 ligamål – bak seg er alene nok til å kapre spissplassen. Det er likevel Fowlers kjente ord – i frustrasjon over at han ikke fikk forlenget kontrakt- som overbeviser oss: ”Jeg hadde da spilt gratis for Liverpool”.

 Liverpool Dream Team