Sunderlands neste manager, tippetips: - Glem Poyet. Det blir Pulis eller McClaren


Gustavo Poyet er markedets store favoritt til den ledige Sunderland-jobben. Men, så har vi det velkjente uttrykket om "Å gå fra asken til ilden". Eller, fra vondt til verre, om du vil. 

Det skal sies at Poyet kan skilte med å ha vunnet League One-tittelen med Brighton. Di Canio kunne på sin side bare skryte av at han tok Swindon Town opp fra seriens kjelleretasje. Poyet er uansett ikke annet enn nok en kontroversiell trener - med et stort ego, vel og merke - som har nøytaktig null manager-erfaring fra Premier League. Ja, han har vært trener på dette nivået, men sett i lys av tilstanden i Sunderland burde klubben satse på et tryggere navn. 

Etter min mening er det dødt løp mellom Steve McClaren og Tony Pulis. 

Sunderland står med problemer opp til knehasene, og de har kastet bort et viktig overgangsvindu. De har ikke minst kastet bort en liten formue, og de har sølt bort fem Premier League-kamper av sesongen. Hvorav fire oppgjør har vært såkalte overkommelige oppgaver. 

Klubben taper millioner av pund hvert eneste år, og de er nødt til å kutte kostnadene - mens spillertroppen er fragmentert. Dersom Ellis Short ønsker å lokke til seg en klassetrener, bør han sende dem bilder av områdets vakre strender. 

Ingen skal betvile Shorts hengivenhet til klubben. Han har pumpet millioner inn i Sunderland, han er tungt involvert i den daglige driften og har sågar deltatt på et møte med en pin i jakkeslaget med budskapet: FTM (f**k the Mags). Det er likevel ingen tvil om at han kuket det til da den forrige treneren skulle utnevnes. Årsakene til at Paolo di Canio fikk reisepass har blitt diskutert av tilnærmet hver eneste på denne planeten de siste døgnene. La oss bare si det enkelt: Sunderland kommer ikke til overleve en ny tabbe av samme kaliber.

Den tidlige favoritten, Roberto di Matteo, anses å være usikker på om jobben som Sunderland-trener er det rette. Italieneren befinner seg fremdeles på Chelseas lønningsliste ut sesongen, hvis pengestrøm stoppes med en gang han finner seg nytt virke. Gianfranco Zola er et annet navn som blir nevnt. Han vil gjøre klokest i å bli værende i Watford, hvor Pozzo-familen sørger for så vel sikkerhet som matnyttige utfordringer. 

Ellis Short har i realiteten to muligheter - veien til sikkerhet og én som fører til vekst. Oversatt: Pulis og McClaren henholdsvis. Ved å hyre inn førstnevnte er man nærmest garantert overlevelse. Pulis vil plukke opp stumpene etter Di Canios mislykkede revolusjon og transformere det til et stabeis av et lag. McClarens metodikk kan derimot kaste av seg på lengre sikt. Sistnevnte representerer - i mangel av et bedre begrep - en mer holistisk tilnærming til jobben. 

Stoke stagnerte fullstendig i Pulis' siste sesong, men mest av alt ble hans bane de store forventningene. Selv med Coates-familien i ryggen var det å ta Stoke fra the Championship til sikkerhet i Premier League, en FA Cup-finale og Europa League en ekstraordinær prestasjon. Mannen vet hvordan man bygger et forsvar, han vet hvordan man gjør det meste ut av dødballer, og han kan sågar hente maksimalt ut av Connor Wickham. Han er ikke et spennende valg, men han er risikofri. 

For de som måtte ha en hang til fare, og et pasningsantall pr kamp som overstiger tresifret, er McClaren det åpenbare valget. Alle hans offentlige nedturer til tross, han har nok på CV'en til å kunne løfte Sunderland bort fra nedrykksstreken - og for deretter å føre klubben inn i smult farvann i Premier League. Etter fem år i Middlesbrough var fasiten et Ligacup-trofé, UEFA Cup-finale og kanskje viktigst av alt - han etablerte en link mellom ungdomslaget og førstelaget. Eier Steve Gibson var ikke fornøyd med arbeidet han utførte, og valgte i stedet Gareth Southgate som McClarens etterfølger. Etter den mindre suksessfulle perioden som Englands langslandstrener gikk han hen og vant den nederlandske toppserien med FC Twente. Det skjer ikke dersom man ikke har kvaliteter. 

Rehabilitert etter ytterligere nedturer i Wolfsburg, Nottingham Forest og Twente - for andre gang - har han imponert i QPR, som Harry Redknapps assistent. Mannens vennskapelige omgangsform med spillerne har blitt latterliggjort tidligere. Tatt i betraktning steminingen i Sunderland-garderoben er det kanskje hans fremste våpen. 

Glemt Poyet, Sunderland. Dette er i realiteten et valgt mellom pasninger, bevegelse og "håper-det-ikke-ender-som-med-Nottigham-Forest" og langballer.

Hvem skulle ønske å være i Shorts sko nå? Det eneste som er sikkert er at han ikke kan koste på seg en ny tabbe. Den neste treneren er nødt til fungere. 

Sats på Sunderlands neste manager her:

Gus Poyet - 1.50

Tony Pulis - 9.00

Steve McClaren - 9.00

Roberto di Matteo - 12.00

Gianfranco Zola - 12.00

Alex McLeish - 12.00