Stephane Mbias forsvarsskrift


Det var ikke bare en overtredelse. Det var en kriminell handling. Et ondskapsfullt angrep på alt han tidligere holdt kjært. 

Da hackeren slo til, tok han ikke bare kontrollen over Stephane Mbias Twitter-konto. Han stjal i tillegg verdigheten hans. Hvorfor skulle ellers en hardkokt kriminell iscenesette en overgang som ville være fordelaktig for offeret?

Han ville sette ham i forlegenhet. Det er grunnen. Han hadde et ønske om å isolere ham fra lagkameratene. Han ville få Mbia til å fremstå som en typisk, kynisk, profittorientert fotballspiller. Selvsagt er virkeligheten en ganske annen. 

Det finnes enkelte kalde og beregnende personer i verden. Man kan bare håpe og be om at Mbia lærer seg å stole på noen igjen. I forlengelsen; at hans innsats for å få Queens Park Rangers tilbake til toppdivisjonen, ikke i altfor stor grad har blitt påvirket av denne grusomme hendelsen. 

Dette har skjedd tidligere. Hver eneste dag påstår Twitter-brukere at kontoen deres har blitt hacket, og følgelig brukt til usømmelig opptreden. Vanlig handler det om å sende rasistiske meldinger til Stan Collymore. 

Det som gjør disse hendelsene så forferdelige, er at hackerne ofte er smarte nok til å skrive Twitter-meldingene i samme form som brukeren selv pleier. De grammatiske feilene kopieres til punkt og prikke. 

Enkelte datakriminelle søker ofre som har en historie inneholdende rasistisk grums, og ikke helt sjelden seksuelt ladede beskrivelser, heller enn å skjule de onde gjerningene. Nå har hackernes fokus tydeligvis havnet på Premier League-spillerne. 

QPR har uttalt at de akter å undersøke saken fullt ut, og vi kan bare håpe at de ikke bare blir med snakket. Vi i fotballfamilien regner med klubben i arbeidet med å renvaske Mbias gode navn og rykte, og således gjøre gjerningsmennene ansvarlige. Tross alt; Mbia har så vidt hardnakket benektet at han står bak Twitter-meldingene, at den logiske konklusjonen er at han egentlig ønsker å bli værende i klubben.

Og hvordan skulle QPR klart seg i the Championship kommende sesong uten ham? I en så kaotisk serie er man avhengig av spillere som står frem, som bruker erfaringen til å finne rom mellom motstanderens lagdeler, og som evner å lese spillet - for så å agere deretter. 

Selv om enkelte eksperter, som SkySports Gary Neville, har kalt Mbias tilbakelente spillestil som "uforståelig", og beskrevet det som å "ikke delta i kampen", evner vi som fotballkjennere å gjenkjenne klassespill når vi ser det.

Spillere som Neville og hans like vet heller ikke noe om Mbias forbilledlige fremferd utenfor banen heller. Han var så lysten på å hjelpe sin forhenværende klubb, at han ikke engang tok seg tid til å gjøre de minste forundersøkelser. "Jeg trodde de var en skotsk klubb", lo han. "Jeg hadde aldri tenkt på å komme hit". 

Selvsagt har enkelte antydet at den forestående lønnsøkningen kan forklare Mbias plutselige entusiasme rundt overgangen. Men, det er slik baksnakking spilleren har måttet lære seg å leve med de siste årene. Det er selvsagt misunnelse. 

Sjalusi var utvilsomt motivasjonen bak de seneste hendelsene; hvis sak kan sette Mbia i et svært dårlig lys. Han har imidlertid nektet for at han selv står bak Twitter-meldingene, og vi har som mennesker er forpliktelse til å tro ham på sitt ord. La oss håpe at han renvaskes snarlig, slik at han kan fullføre kontrakten med QPR uten flere forstyrrelser.