Skadeskutt Villas-Boas må gjøre opp status!


Da fløyta endelig gikk, var det som om et blodstenkt håndkle ble kastet inn i bokseringen. Trolig var det kun det faktum at kampen var over som satte punktum for Liverpools overlegne ballinnehav. 

Andre Villas-Boas ga sin overmann Brendan Rodgers et kjapt håndtrykk, og stod deretter på sidelinjen i småregnet på White Hart Lane. Dersom han hadde håpet på et øyeblikks medlidenhet før han ble ledet til galgen må han ha blitt skuffet. Ingen slike følelser var å oppdrive blant de fremmøtte. 

"Kom deg bort, Andre", lød det fra tribunene. Og Andre gjorde nettopp dét. 

Du vil synes synd på ham dersom du ikke kjenner til den økonomiske kompensasjonen han har blitt til del. Sammen med pengene han fikk etter oppholdet i Chelsea, har han nok til å kjøpe seg et hemmelig underjordisk tilholdssted. På en liten øy i Stillehavet. Og der kan Villas-Boas fundere over sine feil og mangler, hyle mot månen og planlegge en snedig hevn. Og det er akkurat dét han bør gjøre - om enn ikke på en øde øy i Stillehavet. 

Hva enn folk måtte tro; Villas-Boas er ikke en bløffmaker. Han fikk ikke Porto-jobben etter å ha gjort det skarpt i Football Manager 2010. Han reddet et nedrykksdømt Academica, og gjennomførte en revolusjon i hvordan de spilte. Deretter tok han tømmene i Porto - hvis klubb hadde blitt utklasset av Benfica de foregående sesongen - og vant tittelen uten å tape en eneste kamp. Legg til at han vant den portugisiske cupen og Europa Leauge også. Villas-Boas har så visst kvaliteter.

Hva han synes å mangle, derimot, er praktisk håndlag. Evnen til å lese - og å forstå - en situasjon, og å deretter legge en plan som ikke handler om å stille seg i køen på NAV. Teoretisk sett var det ikke mye galt med mannens konklusjon om at Chelsea var i overkant avhengige av tilårskomne spillere. Likeledes at laget var nødt til å stå høyere på banen, og spille mer intensivt. Realistisk sett var det et selvmord. Ærlig talt er utrolig at John Terry ikke druknet seg selv på toalettet da AVB ble ansatt. 

I Tottenham var det langt færre motforestillinger til portugiserens metoder, ettersom det var færre "store navn" blant spillerne. Ledley King hadde nettopp lagt kneskålene på hylla, Rafael van der Vaart hadde bestemt seg for å spille sine 60-minutters-kamper i Tyskland og Luka Modric var satt i isolat etter å ha krevd en overgang til Real Madrid. Uten tre stjerner gjorde han det meste ut av den ene han hadde - og bygde et lag rundt Gareth Bale. Om ikke annet - for en stakket stund høstet han fruktene av dét arbeidet. Villas-Boas' tilnærming til den oppskrytte Europa League - hvor han behandlet turneringen på samme måte som Champions League - hjalp ikke akkurat på slitasjen heller. 

Inneværende sesong - hvor Bale forsvant og hele syv spillere kom inn dørene - ville ikke vært enkelt for noen trenere i verden. Villas-Boas var imidlertid igjen sin største fiende. Etter å ha benyttet en mer forsiktig taktikk - med stort hell - mot Manchester United, var han igjen tilbake til den uforståelig høye bakre fireren, med trafikkork i angrep og en hjelpeløs Roberto Soldado. En plan som slo helt feil. Selvsagt. 

Og så har vi alle feidene med pressen. Det var helt forståelig at Villas-Boas følte behov for å stå opp mot de mange feige angrepene. Som man vet, du vinner sjelden mot mediene. Som et gammelt jungelord sier: Ikke legg deg ut med de som kjøper blekk på tønne. 

Personlig ville jeg gitt mannen i det minste frem til utløpet av sesongen. Men, jeg er ikke Daniel Levy, og jeg trenger heller ikke ringe Joe Lewis hver mandag for å informere om hvordan investeringen hans utvikler seg. 

Det er nå snakk om at Villas-Boas setter snuten mot Frankrike i et forsøk på å pusle sammen karrieren igjen. Tross alt; han har vært jaktet av både Paris St Germain og AS Monaco, og vil utvilsomt fortsatt stå på blokka. Men, heller enn å hoppe på et nytt jobbtilbud umiddelbart, bør han ta seg en pause. Villas-Boas er nesten en veldig god trener. Men, uten at han legger til seg større fleksibilitet taktisk sett, og et bredere PR-repertoar, vil han være dømt til å gjøre de samme feilene. Igjen og igjen. 

Hvem blir Tottenhams neste manager? Sjekk oddsen her!