Sidespeilet: Bale er dødelig god, men kan ikke sammenlignes med Ronaldo og Messi.


Da Harry Redknapp meldte at Gareth Bale var vel så god som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, knakk hele Storbritannia sammen i latter.

Instinktivt måtte jeg knise litt opprømt selv også. Før jeg tok helt av, valgte jeg likevel å stoppe opp litt. Vent litt, tenkte jeg. Kanskje det slett ikke er så dumt som det først høres ut?

Som en ubeskjeden Arsenal-fan/tidligere spiller/kommentator må jeg si at det smerter meg å vedgå at våre bitre rivaler har en spiller som blir omtalt i samme åndedrag som de verdens to beste spillere. For slike som meg er det lett å stemple guttungen Bale som endimensjonal, ustabil og som en skuespiller.

Sannheten er imidlertid ikke like enkel - selv om han filmer, selvsagt.

Å fnyse av sammenligningen mellom Bale og "Ronessi" - hvis jeg kan kalle dem det for enkelhets skyld - er fullstendig logisk. Her snakker vi tross alt om de to beste spillerne verden noen sinne har sett. Og da mener jeg virkelig noen sinne. De er både statistisk og ferdighetsmessig fullstendig uten sidestykke. Ikke bare sammenlignet med Bale, men også alle andre vi har sett på en fotballbane. Siden den lille tykkfalne gutten i blått og hvitt dominerte i Mexico '86.

Duoen er helt komplette spillere, som 25 år inn i fremtiden fremdeles vil bli husket som de to beste fotballspillerne. Pele og Maradona må pent finne seg i å gå av podiet.

Så... Er Gareth Bale av samme kaliber? Åpenbart ikke.

Hva han derimot besitter, og poenget jeg tror Harry Redknapp ønsket å formidle, er at han har potensial til å bli en like giftig spiller som "Ronessi".

Farten hans er, i mangel av et bedre ord, fryktinngytende. Vi snakker ikke Theo Walcott, hvis imponerende evner mot et forsvar som står høyt. Det er langt mer skremmende for motstanderen. Han er rett og slett raskere enn motspilleren selv med ballen i føttene. Det er like sjelden som å se Sebastien Squillaci på banen.

Spør hvilken som helst profesjonell fotballspiller om hvem de holder som favoritt. Bale hadde ikke blitt nevnt av noen. Du trenger ikke meg til å fortelle deg at Paul Scholes, Andres Iniesta, Xavi, Andrea Pirlo og Zinedine Zidane er stereotypiske favoritter blant fotballspillerne. Pluss Ronaldo og Messi, selvsagt.

Det nevnte knippet er briljante spillere med medfødt fotballforståelse, og dødelig farlige i fotballsammenheng. Like fullt ansett som kunstneriske håndverkere som vi alle kan nyte mens de maler sine vakre bilder.

Bale tilhører ikke den samme rasen. Han er en rå, kraftfull og lynkjapp brutus med en slegge av en venstrefot. Selv om det ikke gjør ham direkte kunstferdig, skiller han seg fra sine fotballkolleger på sin egen måte. Jeg tror derfor det er en del førsteklasses forsvarsspillere der ute som heller vil møte Ronessi fremfor Bale. Og jeg snakker ikke bare om Maicon (hva skjedde med ham, forresten?).

Da Bale satte det tidligere Inter Milan-forsvaret i forlegenhet i 2010, vist waliseren at han er i stand til å være en bølle på høyeste nivå. Til bekymring for Spurs var den ganske fotballeverden vitne til mannens prestasjoner. Inkludert Real Madrid og Barcelona.

Messis driblerier minner meg om den beste gutten i klassen som forelig leker med skolekameratene. Bales evne til å utfordre enhver, for deretter å ta seg forbi og hamre ballen i mål, minner meg den største i klassen som hevder seg gjennom overlegen fysikk. Bales fysiske overlegenhet på dette nivået bør ikke viftes bort som uvesentlig bare fordi det ikke er sexy. Det er nemlig like utrolig.

Smarte forsvarere mener de vet hvordan de skal stoppe Bale. De er klar over at det å gi ham én meters forsprang er fatalt, og han markeres følelig på tetteste vis. 23-åringen tvinges dermed to å dra et par raske finter ut av ermet for å riste dem av seg. Det er nettopp her vi finner midtbanespillerens akilleshæl. Det handler ikke om at han ikke evner å lure motstanderen med hurtige benbevegelser, men snarere at det faller seg mer naturlig for enkelte.

Rio Ferdinand er kanskje uenig. Andre igjen vil hevde at dersom Bale presses til å bruke høyrebeinet, ender han opp med å kjøre seg fast. Hans fantastiske scoring på Old Trafford forteller oss at taktikken ikke alltid lykkes. Det er likevel ikke til å komme ifra at han er nødt til å jobbe med den "dårlige foten" slik at han ikke blir forutsigbar.

Hva enn du måtte mene om Bales begrensninger, er kvalitetene hans med på å gjøre ham svært spesiell. Han scorer på langt nær nok mål, ei heller i stand til å dominere kamper som han trolig burde være i stand til. Han har derimot allerede vist hva han er laget av.

Bales problem er at styrkene hans kommer med en "Siste Forbruksdato". Han vil eksempelvis ikke være i stand til å sette inn turboen når han passerer 30. Hans posisjon helt i toppen blant kvalitetsspillere kommer samtidig med en tikkende klokke.

Dersom jeg var i hans sko, ville jeg gått til en storklubb før det var for sent. Før han imponerer oss på ukentlig basis for en Champions League-gigant, vil folk fortsette å le av sammenligningen med Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.