Premier Leagues nye hatoppgjør?


Så snart terminlista for Premier League ble lagt ut, var den portugisiske sportspressen raskt ute med "Mourinho møter Villas-Boas i 6. serierunde", ettersom Chelsea tar turen til Nord-London den siste helgen i september. Når to av nasjonens mest høyprofilerte trenere møtes i verdens mest populære fotballiga, er altså interessen akkurat så stor som vi kan forvente i Portugal. 

Det er en følelse utenfor Portugal - og spesielt i England - at alt snakket om Mourinho vs Villas-Boas faktisk kan ha noe for seg. Kanskje spesielt nå som Sir Alex Ferguson - mannen alle elsket å hate - har trådt inn i pensjonistenes rekker. Værsågod; potensielle rivaler: Podiet er ledig.

Landsmennene har gjort sitt beste i å tone ned det kommende møtet; Mourinho var påpasselig med å klassifisere Villas-Boas som "tidligere kollega" på linje med Brendan Rodgers og Steve Clarke, heller enn å fokusere på Porto-forbindelsen. Villas-Boas uttalte seg til den portugisiske dagsavisen O Jogo mandag. Tottenham-treneren fortalte om en samtale han nylig hadde hatt med keeper Hugo Lloris, om hvordan managere er større stjerner enn de bør være.

"Etter min mening er det et altfor stort fokus på trenere, spesielt når det er snakk om lag med kvalitetsspillere, om enn ikke har navn som Ronaldo eller Messi". Uttalelsen overlater lite til fantasien. Mourinho omtaler sjelden seg selv i lite flatterende vendinger. 

Spørsmålet nå, er hvorvidt de to diametralt forskjellige profilene vil fortsette å overse hverandres eksistent, eller om de ryker uklar. Spesielt dersom Chelsea og Spurs virkelig viser seg å bli reelle rivaler kommende sesong. Trenernes ulikheter kom først til overflaten i oktober 2010. Mourinho kunne på ingen måte fatte hvorfor Villas-Boas skulle ønske å forlate Inter. Enda mindre hadde han forståelse for hvorfor Villas-Boas skulle gå med på lønnskutt for å ta hovedtrener-jobben i Academica. 

Villas-Boas' sjansespill betalte seg, og han fikk raskt den ettertraktede Porto-jobben. Det var for alvor i Porto at han gjorde seg bemerket. Det var var på Dragao at han viste at at han mye til felles med Mourinho - uansett hvor mye de måtte bestride det selv. Han bygde et mannskap i sitt eget bilde; direkte, dynamisk og energisk. Villas-Boas har også vist seg som Mourinhos likemann hva angår å være en dårlig taper. Da Porto for første gang ikke sikret seg full pott under AVB (mot Guimaraes i oktober 2011), lirte han av seg en fullstendig paranoid - og feilaktig - regle i retning dommeren, heller enn å fokusere på eget lags feil og mangler. Virker det kjent? 

Villas-Boas har selvsagt endret seg siden den gang, og fremstår langt mer moden etter oppholdet i Chelsea. 

Uansett hvor mye de begge vil ønske å unngå temaet; de to trenerne har mer til felles enn de vil innrømme. Slik sett kan vi ha langvarig og spennende rivalisering i vente.