Premier League, Taktisk vurdering: Tottenham vs Liverpool


For bare et par uker siden var Andre Villas-Boas en mann under press.

To strake seiere senere, kan det virke som om det har begynt å løsne for Spurs-spillerne. I såfall et betimelig formoppsving, når Liverpool kommer på besøk.

Dersom Spurs vinner, vil de legge seg a poeng med Liverpool på andreplass. Liverpool vil på sin side ønske å tette luka opp til serieleder Arsenal med full pott søndag. 

Tottenham er knepne favoritter med 2.45 i odds for seier. Liverpool er kun marginalt høyere priset med 2.85.


Antatte Lagoppstillinger

Christian Eriksen og Danny Rose kan være med i kampen om en plass i Spurs-elleveren etter skadecomeback. Mot Sunderland var Tottenham tvunget til å bruke Etienne Capoue som midtstopper, grunnet store skadeproblemer. Younes Kaboul kan også være tilbake, og bringer stabilitet og sårt tiltrengt fart inn i forsvarsrekka.

Liverpool stiller uten kaptein Steven Gerrard, hvis spiller vil få glipp av hele juleperioden. Daniel Sturridge blir heller ikke å finne i aksjon frem mot januar. Joe Allen fortsetter som erstatter for Gerrard, mens Philippe Coutinho etter alle solemerker tar plass bak Luis Suarez i Red-angrepet.

Suarez vs Spurs' høye forsvarslinje

Luis Suarez er formspiller nummer én for øyeblikket. Uruguayaneren kan skilte med fantastiske 14 scoringer i løpet av 10 kamper, etter at han kom tilbake fra utestengelsen. Det betyr naturlig nok at angriperen er å finne på topp på listen over målscorere. 

Det er rimelig å hevde at anriperen ligger godt an til å bli Årets Spiller, dersom han holder samme taktfart inn mot mai. En grunn til at dette er til bekymring for Spurs, er at forsvaret ikke lenger ser så solid ut som i sesonginnledningen. Nord-London klubben har sluppet inn 11 baklengs på sine fem nyligste kamper, sammenlignet med kun fem på de 10 foregående. 

Mot et hurtig Manchester City-angrep, fikk Spurs en rekke problemer å hanskes med. Den høye forsvarsfireren var porøs, noe som med letthet kan utnyttes av motstanderen. Mot en spiss så vidt smart og kjapp som Suarez, kan ikke Spurs-forsvarerne koste på seg feil. 

Dersom man gir rom, vil man samtidig invitere angriperne til å søke inn bak forsvaret. Allen kan meget vel bli å finne i Gerrards dirigentrolle, hvor han også skal finne Suarez når han er tilgjengelig.


Som vi kan se av grafikken over, nådde 91% av Joe Allens pasninger adressaten mot West Ham. Flere av dem både diagonalt og langpasninger. Dersom Allen innrømmes rom til å kjæle med ballen, kan han bli sentral i å sende Luis Suarez på løp bak Tottenhams bakre rekker. 

Philippe Coutinho er en annen spiller med en nøkkelrolle. Igjen vil han søke å sende Suarez bak motstanderens forsvar, noe som gjør hans presise pasningsfot essensiell. Selv om han kanskje ikke har samme silkefot som Allen, vil han - som vist under - kunne servere Suarez:


Grafikken viser Coutinhos gjennombruddspasninger, langballer og nøkkelpasninger i 4-1 seieren over West Ham. Som vi kan se, er han hurtig og forsøker å finne Suarez med sine intrikate pasninger inn bak forsvarsfireren. Hvis Tottenham står like høyt - som de har hatt for vane å gjøre - kan de kjapt bli straffet av målhungrige Suarez. 

Spurs på oppadgående?

To tap på rappen mot Newcastle og Mancester City, fikk spekulasjonene rundt AVBs stilling til å nå nye høyder. Det manglet ikke på kritikk av så vel spillestil som portugiserens manglende evne til å få det beste ut av spillermateriellet. To uker senere ser tingene plutselig lyst ut for Spurs. 2-2 mot Manchester United og seiere mot Fulham og Sunderland er fasiten. 

Ikke bare har resultatene vært bedre, men kanskje viktigst av alt: Spurs har funnet nettmaskene seks ganger i løpet av sine tre nyligste kamper. Vi snakker om et lag som kun hadde ni nettkjenninger på sine 12 foregående kamper å vise til. Det forteller oss at Tottenham plutselig er potente foran motstanderens mål, og følgelig noe som gir trener så vel som publikum selvtillit i forkant av julehøytiden. Selv om verken Roberto Soldado eller Jermain Defoe har tegnet seg for scoringer i denne perioden, er det andre grunner til optimisme. Å hevde at Spurs rir på en gedigen medgangsbølge er kanskje i overkant voldsomt, men de har vist klare tegn til forbedring. Så får vi se akkurat hvor mye bedre de har blitt når Liverpool kommer på besøk. 

Vurdering

Dette kan raskt vise seg som en nøkkelkamp. Liverpool skuffet i sin forrige opptreden i Nord London - med 0-2 tap mot Arsenal. The Reds vil ønske å vise at sistnevnte kamp var et arbeidsuhell, og år en god mulighet til dét mot Spurs. 

For Tottenhams del handler det om å vise at de er en seriøs utfordrer til en Topp 4-plassering. Laget har ikke evnet å slå noen av de øvrige lagene som kjemper om Champions League. Tap mot Manchester City og Arsenal, og uavgjort mot Chelsea og Manchester United. 

Sats på Tottenham vs Liverpool her!