Premier League, Taktisk Vurdering: Tottenham v Manchester United


Spurs går inn i søndagens oppgjør med 0-6 tapet mot Manchester City friskt i minnet. Manchester United tok på sin side ledelsen to ganger mot Cardiff City forrige helg, for bare å ende opp med uavgjort. Det betyr således at begge lagene er desperate etter full pott søndag.

Spurs er faktisk marginale favoritter med 2.60 i odds for seier. United betaler 2.65 ganger innsatsen, mens uavgjort omsettes til 3.30


Antatte Lagoppstillinger

Vi kan forvente en og annen rokering i startelleveren etter det sjokkerende tapet mot Manchester City. Andre Villas-Boas kan eksempelvis finne på å benytte Jermain Defoe på bekostning av Roberto Soldado, og Gylfi Sigurdsson i stedet for Lewis Holtby. I de bakre rekken har manager AVB derimot begrensede alternativer, ettersom Danny Rose' skade gjør at han må beholde Jan Vertonghen på venstrebacken.

Manchester United vil trolig stille med tilnærmet samme mannskap som spilte uavgjort mot Cardiff forrige helg. Robin van Persie og Nemanja Vidic kan være tilbake fra skade, noe som kan bety benken for Javier Hernandez og Rio Ferdinand.

Tottenhams "Stratos-forsvar"?

Det var i sannhet lite ved AVBs taktikk som fungerte mot Manchester City forrige helg, da laget ble sendt hjem til London med 0-6 i sekken. Èn ting vi imidlertid kan ta for gitt, er at Spurs stiller med sin sedvanlig høye - og porøse - forsvarslinje. Dersom vi ser på Spurs-spillernes "gjennomsnittlige" posisjon i tapet mot de lyseblå, kan vi trekke et par konklusjoner:

Vi kan fastslå at Tottenhams to midtstoppere (4 og 20) befinner seg nokså langt opp på banen, mens backene (5 og 2) ligger veldig høyt for å skape bredde på midtbanen. Sistnevnte gjør naturlig nok sitt til at det blir store rom mellom backene og midtstopperne - noe som i sin tur kan utnyttes av motstanderen. 

Manchester United er et lag som kan evne å utnytte en så vidt høy forsvarslinje effektivt, på samme måte som City gjorde forrige helg. I de seneste ukene har United satset på to stk direktespillende vinger i form av Adnan Januzaj på venstrekanten og Antonio Valencia på høyre. Begge spillerne er direkte i spillestilen, og vil utfordre motstandernes forsvar. Dette vil kunne bety at Spurs må beskytte backene langt bedre enn hva de gjorde mot Manchester City. Som den grafiske fremstillingen viser, er Spurs' angrepsspillere alle konsentrert i midten - og som et resultat dårlig i stand til å stå imot på kantene. 

Det er ikke utelukkende vingposisjonene som volder Spurs bekymring, men de er også nødt til å være på vakt for Wayne Rooney og Robin van Persie i rommet bak midtstopperne. Begge spillerne er utrolig intelligente - både med - og uten ball - og vil søke å bevege seg inn i rom. Dessverre for United, er pasningslegger Michael Carrick ute med skade. Tom Cleverley er imidlertid ikke tapt bak en vogn, ei heller Rooney, dersom han flyttes noe tilbake på banen. Van Persie vil trolig ligge tett på midtstopperne for å utnytte bakrommet. 


Hvem skal score for Spurs?

Til tross for at klubben handlet spillere for over £100 millioner i løpet av sommeren, har Spurs slitt med å finne veien til nettmaskene. Ni fattige mål på 12 kamper - hvorav kun seks har kommet i ordinært spill - er fasiten så langt. Kun to lag har scoret færre mål enn Tottenham denne sesongen; Crystal Palace (19.plass) og Sunderland (20.plass). 

En av årsakene til scoringstørken er at Roberto Soldado til tider blir liggende isolert i angrep. Spanjolen er således trolig ikke spilleren som er best egnet til Tottenhams nåværende spillestil. Soldado er ikke på sitt beste når han skal holde ballen i angrep, for så å vente andre spillere opp. Kantspillerne stiller seg formelig i kø sentralt, noe som gjør at Spurs fremstår endimensjonale i angrep. Spurs har imidlertid hatt mye ballinnehav (faktisk 53% mot City), men har ikke maktet å skape farlige sjanser. 

Mangelen på en dyptliggende, kreativ midtbanespiller er et annet problem. Paulinho og Sandro bringer til torgs kraft og energi, men knapt noe kreativt. Christian Eriksen er skadet, noe som legger ytterligere press på de øvrige spillerne. Ansvaret faller således på de som skal gi offensiv støtte til spissene, trolig Andros Townsend og Erik Lamela. Townsend har defensive kapasiteter, noe som gjør ham i stand til å beskytte backen. Lamela var derimot ikke mye å skryte av i kampen mot City, og Jan Vertonghen ble håpløst blottstilt altfor ofte på ventrebacken. 

United-forsvaret har vel og merke heller ikke vært vanntett, med 15 baklengs hittil denne sesong - inkludert to baklengs mot Cardiff forrige helg. Slikt burde kunne gi AVB håp om at laget kan skape problemer for the Red Devils' rufsete forsvar. Foran hjemmesupporterne er AVB nødt til å få spillerne til å stråle - eller risikere flere tilbakeslag etter 0-6 mot City og nylig hjemmetap mot Newcastle. 


Vurdering

Spurs går inn i denne kampen som knepne favoritter, men de vil ha alles øyne rettet mot seg etter svake forestillinger den siste tiden. United spiller med selvtillit for øyeblikket, og jeg forventer at de tar med seg godfølelsen inn i denne kampen også. 

Sats på Spurs vs Manchester United her!