Premier League, Taktisk vurdering: Manchester United vs Swansea


Manchester United er verter i helgens Premier League-oppgjør. Og gjestene er ingen ringere enn de samme som slo rødtrøyene ut av FA Cupen forrige uke.

1-2 tapet var David Moyes' andre strake hjemmetap, og et tredje vil være utenkelig for de trofaste United-supporterne. Spesielt å skulle tape nok en gang mot Swansea.

The Swans har imidlertid vært bare så-der i seriespillet denne sesongen, og går inn i denne kampen som solide outsidere (7.25). United er soleklare favoritter med 1.48 i odds for seier. 

Antatte Lagoppstillinger

Wayne Rooney sjekkes før kampstart, og kan være tilbake i startoppstillingen for de regjerende seriemesterne. Etter tre strake nederlag, vil United være desperate etter å kunne inkludere Rooney i førsteelleveren igjen. Phil Jones kan også være tilbake, mens klubbkollega Robin van Persie trolig er fraværende også her.

Swansea må klare seg uten en rekke langtidsskadede spillere, noe som gjør at de stiller med et noenlunde tilsvarende mannskap som sist på Old Trafford. Ashley Williams er tilbake i Swanseas forsvarsrekke. Angrepstrioen Wilfried Bony, Wayne Routledge og Alex Pozuelo var på sin side fantastiske, og vi kan således forvente at de får fornyet tillit mot United. 

Kampen på kantene

Et av de avgjørende trekkene for Swansea forrige helg, var deres overlegne bruk av kantene. Wayne Routledge var fraifrå på venstrekanten, hvor han noterte seg for så vel målgivende som en nettkjenning selv. Alex Pozuelo var også veldig god på motsatt side, og kunne bokføre en assist - i tillegg til at han skapte problemer for United kampen igjennom. 

Routledge synes som regel å holde seg på kanten i 4-3-3 formasjonen heller enn konstant å skjære inn mot midten. Slik sett er han en kantspiller av godt gammeldags merke. Dersom vi ser nærmere på bevegelsesmønsteren hans i 2-3 tapet mot Manchester City:

Som vi ser av den grafiske fremstillingen, har Routledge tilbragt over 40% av kampen i den offensive delen av høyrekanten. Routledge kan spille på begge kantene for Swansea, men startet altså på venstresiden mot United, hvor han skapte problemer for Antonio Valencia og Chris Smalling. 

Ikke bare skrev han seg inn i målprotokollen, men han serverte Wilfried Bony i forbindelse med seiersmålet. United ser sårbare ut på backene, som de også gjorde mot Sunderland i Ligacup-tapet denne uken. Patrice Evra har slett ikke vært i god form denne sesongen, og altfor ofte har det vært rom mellom backene og midtforsvarerne som motstanderen har kunnet utnytte. Dersom United fortsetter å slite i fortsettelsen, kan Swansea meget vel få atter en trivelig tur til Manchester. Resultatet er at de minst tar med seg ett poeng. 

Swanseas Janusansikt

Swansea beviste både forrige sesong og i inneværende at de kan være et virkelig godt fotballag. Den overbevisende innsatsen i Ligacupen var et eksempel på forannevnte - spesielt semifinaleseieren over Chelsea. Klubben presterte likeledes meget godt i Premier League i Michael Laudrups debutsesong, og endte til slutt opp med niendeplass. Å vinne Ligacupen var imidlertid et tveegget sverd for waliserne. Klubben kvalifiserte seg følgelig til Europa League, noe som har lagt en stor arbeidsbyrde på en allerede tynn stall. 

Det har i sin tur ført til at Swanseas serieform har lidd, og klubben står med seks strake kamper uten seier nå. 

Lørdagens gjester sliter i den hjemlige ligaen, selv om de fremdeles presterer nokså godt. Mot Manchester City, gjorde de på ingen måte en dårlig figur til tross for at de tapte 2-3. Uvørent forsvarsspill, og et par baller som gikk innom et par bein, var det som skulle til mot et lag som sårt hadde behov for en pause. 

Wilfried Bony, hvis spiller scoret to mot City, bør kunne bringe selvtillit til torgs. Spesielt sett i lys av at han også prikket inn seiersmålet mot United forrige helg. Til tross for svak serieform, vil klubben føle at de har hva som trengs for å slå United lørdag. 

Vurdering

United er favoritter, selv om faktum er at de har tapt tre strake. Ei heller spiller de særlig godt om dagen. Laget mangler tro på egne ferdigheter, og er bare nødt til å slå tilbake mot Swansea. Alternativet er forsterket, negativt fokus på David Moyes.

Swansea har som nevnt vært kronisk ustabile i serien, men hva er vel bedre enn en seier mot United for å snu den svake trenden? Én ting er sikkert; Dersom United ikke tar en tidlig ledelse, vil det kjapt bli en spent stemning på Old Trafford. 

Sjekk oddsen på Manchester United vs Swansea City her!