Premier League, taktisk vurdering: Liverpool v Everton


Tirsdagens kveldskamp betyr at Everton tar turen til Liverpool i hva som tegner til å bli et forrykende Merseyside-derby.

Nå som både Everton og Liverpool jakter på suksess i Premier League, vil begge lag forsøke å sikre seg tre poeng. The Reds ønsker å vise seg fra en annen side enn i 2-2 kampen mot Aston Villa. Everton er på sin side klar over at de kan gå forbi byrivalene med seier på Anfield.

Mulige Lagoppstillinger

Liverpool sliter med en rekke skader. Glen Johnson, Mamadou Sakho og Daniel Agger er ute. Like så med Lucas Leiva, som pådro seg en smell mot Aston Villa. Jon Flanagan var derimot tilbake som innbytter i FA Cup-oppgjøret mot Bournemouth, og bør bli å finne i startelleven mot Everton.

Everton må klare seg uten Seamus Coleman på høyrebacken, mens Ross Barkley etter alle solemerker tar plass bak Romelu Lukaku. Bryan Oviedo brakk beinet i FA Cup-oppgjøret mot Stevenage i helgen, og slutter seg dermed til Steven Pienaar på sykestua. Leon Osman blir følgelig å finne på venstrekanten på midtbanen.

Hva "SAS" betyr for resten av Liverpool-laget

Liverpool kunne stille med både Luis Suarez og Daniel Sturridge på lang tid. Sturridge skrev seg inn i målprotokollen, mens Suarez nok en gang sikret rødtrøyene en kontroversiell straffe. Steven Gerrard konverterte fra krittmerket - som vanlig. Liverpools dødelige duo hadde imidlertid innvirkning på resten av laget. 

Liverpool har ikke levert stødig forsvarsspill den siste tiden, noe 10 baklengs på de seks seneste Premier League-kampene illustrerer. The Reds virket ikke minst svært så rause mot Aston Villa. Mye av årsaken kan tilskrives at manager Rodgers har gått tilbake til 4-4-2 for å finne plass til både Suarez og Sturridge på topp.

Gerrard ble benyttet i tospann med Jordan Henderson sentralt på midtbanen, og ingen av dem virket særlig komfortable. Henderson hadde blomstret i 4-3-3 formasjonen i forkant - med Lucas bak. Verken Gerrard eller Henderson evnet å foreta en eneste inngripen mot Villa, noe som gir grunn til bekymring. Klubbens "takler" fremfor noen, Lucas, er nå ute med skade. Det gjør at vi med rette kan stille spørsmålstegn ved Liverpools midtbane i forkant av dette oppgjøret. Joe Allen vil heller ikke være i stand til å tøyle Everton-spillerne, noe som gjør at partnerskapet mellom Gerrard og Henderson fortsetter.

Liverpool er på mange måter blottlagt sentralt på midten, som et resultat av at de velger å gå for 4-4-2. Hjemmelagets primære fokus vil ligge på å score flere enn Everton ved å benytte Suarez og Sturridge.

Betydningen av Gareth Barry

Gareth Barry gikk på lån til Everton fra Manchester City - uten de store overskriftene, vel og merke. Den tidligere Aston Villa-kapteinen har uansett fått et kraftig løft med overgangen til Goodison Park, og vært en nøkkelspiller for the Toffees denne sesongen.

Barrys betydning for Evertons midtbane, handler mest om at han holder på ballen, og i tillegg bryter motstanderens spill. Kun to andre Premier League-spillere (Yaya Toure og David Silva) har avlevert flere pasning til riktig adressat enn Barry (70.4). Mannens pasningsspill i oppgjøret mot Stoke City var et godt bilde på nevnte. 

Barry sendte avgårde 62 pasninger med en suksessrate på 85%. Vi kan også se hvordan han fører ballen med både korte og lange pasninger. Pasningsspillet og hvordan de bygger opp spillet fra forsvarsrekka er sentralt i Evertons måte å trille ball på. Dersom Liverpool ønsker å stoppe Everton, vil det å kneble Barry være en bra start. 

Barry er ikke bare god med ballen, men tilsvarende imponerende hva angår å bryte opp motstanderens spill. Han har foretatt 32 taklinger denne sesongen, noe som betyr 1.88 pr kamp, i tillegg til fem defensive inngripener pr kamp (klareringer/taklinger/blokkeringer) - mer enn noen annen midtbanespiller i klubben. 

Selv om han ikke er spesielt spektakulær i spillestilen, er Barry viktig i Roberto Martinez' velsmurte maskineri. Han vil få hovedansvaret for å ødelegge Liverpools rytme, ved å legge press på hjemmelagets midtbanespillere.

Vurdering

Ettersom begge klubbene jakter en plass blant de fire beste i seiren, vil dette Merseyside-derbyet ha en ekstra dimensjon.

Kampen om midtbanen står naturlig nok sentralt, hvor Liverpool potensielt risikerer å bli overkjørt av Everton. Gareth Barrys rolle - defensivt og offensivt - blir viktig for gjestene. Vertene må på sin side sette sin lit til at "SAS" sørger for flere mål enn motstanderen. 

Liverpool 1.75, Uavgjort 3.80, Everton 4.50 - Spill her!