Premier League, Taktisk vurdering: Everton v Liverpool


Få kamper tiltrekker seg mer oppmerksomhet på den britiske balløya enn hva Merseyside-derbyet gjør. I nylige år har forskjellen mellom den blå og den røde delen av Liverpool vært ganske liten. Everton endte foran erkerivalene i fjorårets Premier League, mens de begge kan blande seg inn i kampen om en topp-fire plassering inneværende sesong. 

Liverpool er i flott form, og befinner seg i øyeblikket på andreplass - to poeng foran Everton. Liverpool er, til tross for at de spiller på bortebane, favoritter med 2.45 i odds. Everton er priset til 2.90 i odds for seier, mens uavgjort kan handles til 3.35. 


Antatte Lagoppstillinger

Liverpool sender nokså sikkert utpå et lignende lag som vant 4-0 over Fulham - muligens med Jose Enrique på venstrebacken. Luis Suarez og Daniel Sturridge blir å finne på topp (dersom Sturridge blir klarert av det medisiske apparatet), mens Philippe Coutinho tar plass på venstrekanten.

Evertons tropp er relativt tynn, slik at det rett og slett ikke lar seg gjøre med særlige endringer. Ross Barkley - som har vært en av klubbens beste denne sesongen - er trolig tilbake, og tar følgelig plass bak Romelu Lukaku.

Målbonanza? 

Everton har ikke funnet nettmaskene i løpet av sine to siste kamper, selv om de har sikret seg en god måljeger i form av Romelu Lukaku fra Chelsea. 

Liverpools 3-5-2 formasjon betyr at vi kan forvente oss scoringer. Laget har kun evnet å holde rent bakover ved én anledning (mot Fulham) i de seks kampene hvor de har benyttet denne formasjonen. Åtte baklengs er fasiten. Når dét er sagt, Liverpool har som regel scoret mer enn motstanderne (16), noe som gjør Arsenal til det eneste laget som ikke har sluppet inn mål mot Liverpool. 

Dette er en kamp som formelig lukter mål. Daniel Sturridge og Luis Suarez er Liverpools fremste angrepsvåpen, og duoen har sørget for å score 16/21 mål denne sesongen. Parhestene har til tider fremstått som ustoppelige, og vil trolig skape problemer for en aldrende - men fremdeles imponerende - Sylvain Distin og Phil Jagielka. 

Lukaku er selvsagt vertenes fremste offensive trussel, hvis spiller har sørget for 36% av Evertons seiremål denne sesongen. Kun fire spillere (inkludert Suarez og Sturridge) har bidratt med en høyere prosentandel av klubbens totale målbeholdning. 

Belgieren er en kraftplugg av en angriper, i stand til å rive i stykker motstanderens forsvar - spesielt i tospann med Ross Barkley. I dette oppgjøret - mot et trebacksforsvar - kan vi få oppleve flere situasjoner hvor Lukaku kommer alene med den mest sentrale forsvareren i Liverpools bakre trio. 


Kan Baines være nøkkelen for Everton?

Leighton Baines har ikke vært på sitt mest kreative den seneste tiden. Everton-forsvarerens betydning har blitt noe mindre, ettersom han nå i snitt skaper kun 1.27 sjanser pr kamp - mot hele tre i fjorårssesongen. Everton angriper nå vel så ofte på høyrekanten som de gjør på venstre, slik tabellen under også illustrerer:

Everton skaper faktisk flere sjanser på høyrekanten enn de gjør på venstre denne sesongen - i skarp kontrast til fjoråret da Everton lot spillet gå gjennom venstrebacken. 

Baines har fremdeles en stor rolle å spille mot Liverpool. Gjestenes 3-5-2 formasjon kan gjøre Evertons bruk av kantene på midtbanen svært viktig. Baines vil få fritt leide nedover venstrekanten, hvor kun Glen Johnson befinner seg. Dersom Liverpool går tilbake til 4-4-2, som de gjorde mot Fulham, kan Jordan Henderson bli å finne på kanten også. 


Konklusjon

Denne sesongens Merseyside-derby kan bli et av de mest minneverdige på mange år. Kun to poeng skiller disse lagene. Roberto Martinez' gutter startet sesongen godt, men har ikke vært på samme nivå i de to seneste kampene. Brendan Rodgers er desperat etter å hale i land et godt resultat her - tatt i betraktning at de havnet bak Everton forrige sesong. 

Sats på Merseyside-derbyet her!