Premier League, Taktisk vurdering: Everton V Liverpool


Søndagens fremskutte oppgjør betyr samtidig sesongens første Merseyside-derby. Liverpool (2.65) tar den korte turen til Everton (2.60) og Goodison Park, og begge lagene jakter full pott her. Liverpool har slitt med å få fart på sesongen, og kan kun vise til seieren over Reading som den eneste hittil.

Everton har på sin side hatt en atypisk god start på sesongen, spesielt på hjemmebane. The Toffess avsluttet over Liverpool forrige sesong, og ligger an til å klare samme bragd i år. Hjemmelaget befinner seg i skrivende stund på fjerdeplass med 15 poeng, mens tilreisende Liverpool er å finne på 12. plass med ni poeng. The Reds er lystne på å klatre på tabellen, i takt med at Brendan Rodgers' idéer får fotfeste.

Lagoppstillinger

Liverpool stiller i 4-3-3 formasjon, hvor de tre sentrale midtbanespillerne er plassert relativt tett. Nevnte trio har som oppgave å kontrollere kampen, og samtidig avskjære Evertons ballfordelere. På topp finner vi Luis Suarez som lagets spydspiss, mens Raheem Sterling - og trolig Suso - på flankene for å sørge for bredde og gjennomslagskraft. Everton akter trolig å komme til torgs i en sedvanlig 4-4-1-1 formasjon. Jelavic får spissplassen, mens Fellani - gitt at han er frisk og rask - like bak.

Fellaini er nøkkelen til kampen om midtbanen

Fellainis deltagelse vil bli avgjørende. Han kommer til å sitte som en klegg på Joe Allen, Liverpools midtbaneanker, for å forhindre ham fra stillingen som ballfordeler. Til tross for at Fellaini spiller i langt fremme på banen, har ikke noen annen Premier League-spiller fått flere frispark i mot - 3.4 pr kamp. Belgieren er således et bra spill med henblikk på gult kort, i et oppgjør som alltid er en tøff batalje. Det er likevel ikke å komme ifra at Fellainis tilstedeværelse vil gi Allen grunn til bekymring, krølltoppens kjempende stil tatt i betraktning. Liverpools midtbane består av en rekke teknisk begavede spillere, men uten Lucas mangler de også et viktig element i en høytempo-kamp som dette.

Baines' offensive legning

Når Everton overtar ballen, handler det om at Fellaini beveger seg fremover på banen som mål for lange baller. Akkurat som han gjorde det mot Manchester United i sesongdebuten. Everton angriper primært på venstrekanten gjennom backen Leighton Baines, noe statistikken forteller oss klart. Hele 47% av alle Everton-angrep starter på venstrekanten. Det betyr videre at Mirallas - som starter på høyrekanten - faktisk opererer svært sentralt. Han søker seg ofte mot Jelavic for å gi støtte i angrep. I sin tur kan han også bidra til å isolere Liverpool på midtbanen, siden han er delaktig i jobben med å presse The Reds' ballbesittende midtbanespillere.

Phil rydder opp på midtbanen

Phil Neville har også en viktig rolle å spille her, gjennom sin plass foran forsvarsfireren. Den tidligere Manchester United-poteten beveger seg sjelden over fra egen banehalvdel, noe dette bevegelseskartet fra kampen mot Wigan illustrerer:

Everton vil savne Pienaar

Steven Pienaars fravær vil merkes. Den sør-afrikanske playmakeren har en nedtonet, men svært viktig rolle å spille på Evertons venstrekant. Spesielt god er han i samrbeidet med Leighton Baines. Pienaar er i tillegg en ypperlig støtte for Baines defensivt, når backen beveger seg i angrep. Pienaar kan vise til 1.4 taklinger og 1.8 inngripener pr kamp, noe som er relativt høyt for en venstrekant. I hans fravær vil vi trolig få se at Leon Osman blir flyttet ut til venstre (fra sin sentrale midtbaneposisjon) for å fylle en lignende rolle. Heldigvis for Everton; Osman er velsignet med de samme kvalitetene som Pienaar innehar, og en brukbar fotballhjerne.

Johnson - selve definisjonen på en offensiv back

Liverpools Glen Johnson starter trolig på venstreback på samme måte som mot Reading. Det hadde vært interessant å se ham spille på høyrebacken i møte med Baines, ettersom begge spillere har et offensivt spillesett. Baines har de samme oppgavene for Everton, hvor han er lagets kreative arkitekt på venstresiden. Ingen spillere ser mer til ballen enn Baines, så Osman og Pienaar dekker ofte opp for Baines på kanten. Baines lå jevnt høyere på banen mot Wigan enn hva Evertons sentrale midtbanespillere gjorde, noe som beviser hvor offensiv han egentlig er.

Noviser på høyrekanten kan koste Liverpool dyrt

Ettersom Liverpool spiller med vinger, kan Baines få mye å gjøre bakover på banen også. Spesielt dersom Sterling kommer mot fra høyre. Det er åpenbart noe som kan slå begge veier, siden Sterling må være vel så påpasselig defensivt. Det faktum at Liverpool trolig sender utpå en relativt uerfaren høyreside (Susu og Wisdom) i møte med Baines, bør bekymre Reds-fansen. Hvis høyrebacken tar seg for langt frem på banen, som Liverpool-backene ofte gjør, vil Baines være klar til å utnytte bakrommet.

Suarez i Baines' bakrom

En annen måte Liverpool kan utnytte rommet bak Baines på, er gjennom Luis Suarez. Angriperen liker å drive på tvers av banen, og deretter fremover på kantene. Målet hans mot Everton i fjorårets semifinale i FA Cupen kom på nettopp den måten. Suarez' møte med Jagielka er en kamp-i-kampen. Landslagsspilleren fra Uruguay står med fem scoringer denne sesongen, men er til tider svært inneffektiv foran motstanderens mål. Forholdet mellom sjanser/mål er elendige 10%.

Konklusjon

Begge klubbene har mye å bevise i denne godbiten av et lokaloppgjør. Everton har spilt uavgjort i sine to seneste, og ønsker å vise at de kan gjøre sine saker bedre enn Liverpool også inneværende sesong. Liverpool har på sin side hatt en treg sesonginnledning, og Rodgers vet at en seier over erkerivalen kan gi laget et enormt løft.

Med Liverpools scoringsproblemer og Evertons imponerende forsvarsspill, skal det bli vanskelig for hjemmelaget å bryte ned gjestene. Jagielka viste at han er i form mot QPR, og har lyst til å plusse ytterligere på renoméet i denne storkampen.

Kampen på midtbanen i tillegg til Evertons venstreside blir avgjørende. Fellainis form blir også en svært viktig faktor, når Everton skal forsøke å holde stand mot et pasningsorientert Liverpool-lag.