Premier League, Taktisk vurdering: Chelsea V West Ham


Lørdagens fremskutte oppgjør inneholder to stk London-klubber som møtes for første gang på to år. West Hams degradering til the The Championship gjorde at vi ble et London-derby fattigere i én sesong.

Chelsea går inn i oppgjøret som favoritter (1.90), selv om West Ham - tilgjengelig til 4.00 - slett ikke er som walkover-materiale å regne. Spesielt ikke hjemme på Boleyn Ground. Etter en flott sesonginnledning er en plassering på øvre halvdel absolutt en realistisk målsetting for the Hammers.

Antatte Lagoppstillinger

Rafa akter trolig å fortsette med Torres på topp, spanjolens elendige form til tross. Ivanovic og Luiz har virket stødige i midtforsvaret, og får etter alle solemerker fortsatt tillit. Azpilicueta blir på sin side å finne på høyrebacken.

West Ham stiller vanligvis i en 4-2-3-1 formasjon. I møte med en så vidt tøff motstander, kan det meget vel hende at Sam Allardyce vil velge å trekke Nolan dypere. Sistnevnte i perioder hvor West Ham ikke har ballen.

Nolan og Carrolls forståelse

Kevin Nolan har vært i forrykende form denne sesongen, og kan vise til fem scoringer og to målgivende. Samarbeidet med Andy Carroll har vært fruktbart, hvor den høyreiste spissen har sørget for en rekke baller å jobbe med for sin gamle Newcastle-kollega.

Carroll har imponerende 11.3 headinger i snitt pr kamp, og spissen er garantert ansett som en nøkkelspiller av Big Sam. Angriperens fysiske fortrinn kan raskt bli problematisk for David Luiz. Når West Ham spiller ballen til Carroll, følger Nolan tett i jakten på andreballen. Chelsea er ikke bare nødt til å passe godt på Carroll. Ettersom Luiz og Ivanovic skal få det hett rundt ørene, må The Blues også vokte seg vel for Nolans løp.

Ramires eller Mikel vil trolig få oppgaven som oppasser på Nolan. Skulle det ikke fungere, risikerer Chelsea å tape mange andreballer. Nolans bevegelseskart fra kampen mot Newcastle, viser at han dekker en stor del av eget område i tillegg til lange løp inn på motstanderens banehalvdel.

Nolans "normale" posisjon var nokså høyt oppe i ballbanen; faktisk like bak Carroll. Stillingsbeskrivelsen hans er midtbanespiller når han ikke har ballen, mens han fungerer som en spiss med ballen i beina. Likeledes søker han alltid å ligge så tett opptil Carroll som overhodet mulig. Samarbeidet mellom nevnte er verdt å merke seg, ettersom de representerer the Hammers' beste mulighet til å lykkes. West Ham-kapteinen kan raskt bli å finne i en mer defensiv rolle her, slik at han kan nøytralisere Chelseas "Tre Musketerer".

Chelseas defensive styrke

Lagets defensive oranisering fungerte ypperlig mot Manchester City forrige helg. Et forsvar i vater synes å være Rafa Benitez' hovedprioritet, i motsetning til spillestilen under Roberto Di Matto. Det mest tydelige tegnet på endring var Ramires. Midtbanespilleren søker seg vanligvis fremover på banen, og befinner seg noe foran Mikel. Mot City lå han derimot lavere, noe dette bevegelseskartet viser:

Posisjonen her var imidlertid langt mer tilbaketrukken. Gjennomsnittsposisjonen var på egen halvdel, solid plassert foran en dyp forsvarsfirer. Under Roberto Di Matteo ble Ramires oppfordret til å drive fremover på banen, og følgelig være en del av lagets offensive spill.

Hans plassering her er hva jeg forventer av en spiller som skal binde forsvarsfireren og midtbanen. Han noterte seg for fire taklinger i løpet av kampen, noe som er et høyt antall for en offensiv midtbanespiller. Vi så det samme mønsteret mot Fulham, selv om det fungerte dårlig i akkurat den kampen. The Pensioners tegnet seg kun for tre skudd på mål i møtet mot London-rivalen. Rafa må kanskje be Ramires om å bidra mer offensivt, eller risikere atter en målløs kamp.

West Hams trekk mot "De Tre Musketerer"

West Hams oppstilling er ikke veldig ulik Chelseas - to defensive midtbanespillere i Diame og Noble, hvorav begge har gjort sine saker godt denne sesongen. Hammers-duoen sitter veldig dypt, noe som gjør at de er ansvarlige for en stor andel taklinger. Noble ser ut til å ha den fulle banehalvdelen som arbeidsområde, hvor han jobber som besatt - slik vi kan se av dette bevegelseskartet:

Diame har et lignende bevegelsesmønster å vise til, men han bryter også til tider fremover på banen. Mark Noble spiller en nøkkelrolle - ikke bare med henblikk på å vinne ballen, men også som balldistributør. Han er den West Ham-spilleren som legger flest langpasninger, hele 4.5 pr kamp. På samme tid er han en ballvinner, og søker umiddelbart å finne Andy Carroll. Oscar opererer i det samme området, og han er nødt til å legge seg tett opptil Noble for å forhindre at sistnevnte kan legge pasninger til Carroll. The Hammers er slik sett nødt til å stoppe Chelseas "Treenighet" bestående av Hazard, Oscar og Mata, hvis trio kan gjøre livet meget surt for enhver motstander.

Hazards form er på nedadgående, selv om bevegeligheten hans kan gjøre ham vanskelig å hanskes med. Hvem enn West Ham måtte stille med på kantene, vil ha sitt svare strev med å holde Mata og Hazard fra livet.

Vurdering

Rafael Benitez er desperat etter å sikre seg sin første seier som Chelsea-manager. Klubben befinner seg på fjerdeplass i Premier League, til tross for at de ikke har vunnet på seks kamper. Tre poeng er dermed avgjørende dersom The Blues fremdeles skal ha et lønnlig håp om seriegull. West Ham er på sin side nødt til å slå tilbake etter tapet mot Spurs - for ikke å snakke om 0-1 nederlaget mot Manchester United på Old Trafford.

Både Big Sam og Rafa er taktikere av rang, og vi kan således bli vitne til en kjedelig kamp. La oss samtidig forvente rikelig med bu og pip fra publikum i et oppgjør som er viktig for begge parter.