Premier League, Taktisk vurdering: Arsenal vs Manchester City


LAGNYHETER

Arsenal må klare seg uten sine faste fjes på midtbanen; Mesut Özil, Aaron Ramsey, Jack Wilshire, Abou Diaby og Theo Walcott - i tillegg til forsvarer Laurent Koscielny - blir ikke å se i aksjon. Kieran Gibbs og Alex Oxlade-Chamberlain vil derimot være tilgjengelig, etter at ingen ble ilagt suspensjon i kjølvannet av Oxlade-Chamberlaines utvisning på Stamford Bridge. Micah Richards og Matija Nastasic er definitivt ute for Manchester City. Selv om Sergio Agüero er tilbake etter haseskade (hamstring), er trolig en plass på benken det beste han kan håpe på. 

FORRIGE MØTE

I etterpåklokskapens lys; Citys 6-3 seier over Arsenal på the Emirates var en typisk Arsenal-kollaps mot en annen tittelutfordrer. Men, det virket bare ikke slik på det tidspunktet.

Selv om City hadde overtaket, så det i sannhet ut som et jevnspilt oppgjør inntil Fernandinho satte inn Citys 3-1 mål etter 50 minutter - og til og med da Walcott reduserte; før Jesus Navas satte inn 4-2 kun tre minutter senere. Selv om de virket lurvete i forsvar - etter at Koscielny forsvant av banen på stillingen 1-2 etter 42 minutter - var det i det minste en kamp hvor Arsenal stod løpet inn. Tatt i betraktning hvor imponerende Citys angrepsspill var fra første spark tirsdag, og - som Jose Mourinho så lystig påpekte - Arsenals problemer mot lag som ikke lar dem bygge opp spillet fra forsvarsrekka, blir det nødvendigvis ikke så jevnspilt lørdag. 

KOSCIELNYS FRAVÆR

Koscielnys partnerskap med Per Mertesacker har vært en av Arsenals utvilsomme suksesser denne sesongen. I 24 seriekamper denne sesongen - hvor duoen har spilt minst 45 minutter sammen - har the Gunners 16-4-4 å vise til. London-klubben har i tillegg sluppet inn 24 baklengs (noe som inkluderer 0-6 tapet mot Chelsea, da Koscielny gikk av banen ved pause med 0-4), noe som inkluderer 11 kamper uten innslupne mål. Med et annet stopperpar i mer enn halvparten av kampen har Arsenal spilt 7 oppgjør med 3-2-2 som resultat (inkludert 3-6 tapet mot City). Laget har sluppet inn 12 baklengs, og kun holdt rent ved én anledning - i 0-0 kampen mot Chelsea, 23. desember. 

Det er selvsagt farlig å lese for mye ut av én hendelse, men Wilfried Bonys åpningsmål i tirsdagens 2-2 mot Swansea City, var den typen mål Arsenal ikke har sluppet inn denne sesongen: Ville Koscielny tillatt Bony å hoppe foran ham som Thomas Vermaelen gjorde? 

GÅTEN FLAMINI

Da Arsenal tapte 1-3 mot Aston Villa i sesongpremieren, slet med å demme opp for Gabriel Agbonlahor og Fabian Delphs press på midtstopperne. Mathieu Flaminis inntreden ga trygghet og beskyttelse foran forsvarsfireren. Likelvel, pussig nok, i nylige nøkkelkamper - borte mot Bayern München, Tottenham og Chelsea - har Wenger valgt å utelate Flamini, når han har skiftet fra 4-2-3-1 til 4-3-3 med Oxlade-Chamberlain og Santi Cazorla ved siden av Mikel Arteta. Flamini og 4-2-3-1 formasjonen var tilbake i bruk mot Swansea, og ikke overraskende: Arsenal står med 12-2-1 i de 15 seriekampene hvor Flamini har spilt 45 minutter eller mer denne sesongen. Uten ham viser statistikken 7-4-5. Mannen er garantert å finne i startelleveren mot City lørdag.

BALANSERT OG KOMPAKT

På pressekonferansen etter tirsdagens 3-0 seier over Manchester United, brukte Manuel Pellegrini ved gjentatte anledninger to ord: City har funnet den rette "balansen", mens spillet som sådan hadde vært "kompakt". Stoltheten over nevnte var forståelig.

Dette er et mannskap som har blitt kritiserte hele sesongen igjennom for defensivt slurv, hvis mannskap har holdt rent bakover i fem strake kamper for første gang siden 2. verdenskrig. Dersom et lag ikke spiller med et midtbaneanker foran forsvarsfireren - og Fernandinho er ikke en Makelele-kloning; mot Shakhtar lå han dypt i en 4-2-3-1 formasjon - kan man likevel oppnå defensiv trygghet ved å begrense avstanden mellom lagdelene. Det er åpenbart noe City har jobbet med - og som har kastet av seg.

Iløpet av de tre seneste kampene har Pellegrini forkastet tanken om to spisser - noe som i sin tur har ført til økt styre på midtbanen. Mot Hull stilte han i en 4-3-3 formasjon - noe som gjorde at han kunne justere formasjonen etter Vincent Kompanys tidlige utvisning - hvor han dyttet Javi Garcia inn i forsvarsfireren, men han både mot Fulham og United valgt David Silva som sentral skaper i 4-2-3-1. 

VURDERING

I de 11 seneste kampene mot andre topp fire lag (forutsatt at Chelsea, City, Liverpool og Arsenal havner i den kategorien denne sesongen), har Arsenal kun gått seirende ut ved én anledning. Det er således ingen grunn til å tro på bedring i så måte - selv om de kun har tapt én kamp på egen gress. En komfortabel City-seier ligger i kortene, noe som betaler 2.05 i odds. Manchester City er i tillegg priset til 4.00 i odds på å score Over 2.5 mål. Begge spillobjektene er besnærende.