Premier League, taktisk vurdering: Arsenal v Chelsea


Chelsea kan gå forbi Arsenal med seier i mandagens Premier League-oppgjør. Arsenal vil på sin side være lystne på å vise seg fra en ganske annen side enn vi ble vitne til i 3-6 tapet på Etihad. Ikke minst vil laget fra Nord-London ønske å bevise at de kan hamle opp med seriens store gutter. Selv om de slo Liverpool på eget gress, har de tapt mot både Manchester United og Manchester City.

Chelsea har allerede vunnet på the Emirates denne sesongen (Ligacupen), og føler sikkert at de er i stand til å gjenta bedriftene. Arsenal er favoritter til seieren med 2.30 i odds, Uavgjort er tilgjengelig til 3.40, mens Chelsea omsettes til 3.20 ganger innsatsen. 

Antatte Lagoppstillinger

Laurent Koscielny går trolig glipp av denne kamper grunnet skadeproblemer. Det betyr i sin tur at Thomas Vermaelen etter alle solemerker utgjør stopperparet sammen med Per Mertesacker. Jack Wilshire blir heller ikke å se i aksjon grunnet karantene. 

Branislav Ivanovic er tilbake i folden etter å ha sonet sin straff. Cesar Azpilicueta pådro seg en smell mot Sunderland, noe som peker mot at Ashley Cole starter på venstrebacken mot gamleklubben. Fernando Torres forteller sannsynlig vis på topp etter at han satte inn seiersmålet i 2-1 kampen mot Crystal Palace forrige helg. Oscar vil mye mulig også være tilbake i startelleveren.

Chelseas angripere

Chelseas spisser har ikke akkurat levert scoringer på løpende bånd denne sesongen. Demba Ba, Fernando Torres og Samuel Eto'o har vært i nokså lusen form, sammenlignet med andre toppspisser. Eksempelvis har ingen av dem funnet nettmaskene på bortebane i 2013 - en oppsiktsvekkende statistikk. 

Klubbens tre spisser har tilsammen kun maktet å leverer fem av Chelseas totalt 32 seriemål. Det er verdt å merke seg at Aaron Ramsey (åtte) og Olivier Giroud (syv) alene har scoret mer enn Chelsea-angriperne denne sesongen. Akkurat dét kan vise seg forskjellen mellom disse lagene mandag kveld. 

Fernando Torres var ikke direkte strålende mot Palace, selv om han noterte seg for scoring. Spanjolens scoring var faktisk hans eneste skudd på mål i løpet av 83 minutter på banen. Ellers var det heller ikke nevneverdige bidrag fra Torres' side utover 12 pasninger i løpeg av kampen:

Ikke bare hadde han fattige 12 pasninger å vise til, men som vi kan se av figuren, var nesten samtlige bakover på banen. To av nevnte var i forbindelse med avspark, og kun to pasninger ble sendt fremover på banen. Pasningene var heller ikke av den farlige sorten. 

Torres var enkelt og greit ikke tilstrekkelig involvert, eller gjorde nok ut av seg. Det gir følgelig mer skyts til de som hevder at han aldri vil finne tilbake til fordums storhet. Scoringen mot Palace bør være nok til å gi en plass i startoppstillingen mot Arsenal, men det gjenstår å se om en eneste av Chelsea-spissene klarer å score på bortebane denne sesongen. Spesielt mot et så vidt solid forvar som Arsenals. 


Arsenals midtbane

Midtbanekampen blir høyst interessant, når Arsenals trio møter Chelseas tidvise midtbaneduo. Når Santi Cazorla driver inn fra venstrekanten, er det ofte snakk om fire på midten for Arsenal. Det betyr i sin tur at Oscar må falle tilbake for å forhindre fire mot to. Arsenal har så visst kvalitetene til å dominere Chelsea sentralt på banen. 

Gjestenes midtbane er bygd rundt Ramires og Frank Lampard. Greit nok, men de har ikke alltid vist seg bunnsolide denne sesongen. Begge spillerne er langt bedre i en midtbanetreer, og er langt mer hemmet når de skal ivareta ankerrollen. Cazorlas bevegelser inn fra flanken står igjen sentralt, ettersom det er lite trolig at Willian (eller Juan Mata, om han skulle få spille) følger ham innover på banen. 

Mesut Özil hadde ikke en god dag på jobben mot Manchester City. Tyskeren kan likevel bli viktig i denne kampen, tatt i betraktning Chelsea-midtbanens unaturlige form og fasong. Den tekniske spilleren skal, i likhet med Cazorla, kunne finne rom mellom Chelsea-forsvaret og midtbanen. Özil har allerede skapt 36 sjanser for lagkameratene denne sesongen:

 

Som vi kan se, har 36.1% av Özils sjanser blitt skapt mellom midtbanen og forsvaret, mens ytterligere 19.4% av disse på motstanderens banehalvdel. Tyskerens totalt 36 sjanser, betyr et snitt på 2.8 pr kamp - noe som kun overgås av Luiz Suarez' 2.9. 


Vurdering

Mandagens møte er på alle måter et toppoppgjør. Chelseas borteform har ikke vært mye å skrive hjem om, noe som er årsaken til at Arsenal er favoritter her. Arsenals evne til å kjøre over motstanderen på midtbanen, så vel som at de besitter langt mer målfarlige spillere, bør utgjøre forskjellen mellom klubbene her. 

Sats på Arsenal vs Chelsea her!