Premier League, Taktisk vudering: Liverpool vs Arsenal


Unibets taktiske orakel - Amit Singh - forteller oss hvordan lørdagens oppgjør mellom Liverpool og Arsenal kan vinnes...

Tabelleder Arsenal tar turen til Anfield for det fremskutte Premier Leauge-oppgjøret lørdag.

Liverpools gullsjanser har forsvunnet gradvis den siste tiden, og Merseyside-klubben befinner seg nå åtte poeng bak Arsenal. The Reds har kun vunnet tre av sine seks seneste Premier League-kamper. 

Brendan Rodgers er således klar over at seier mot Arsenal kan gi dem fornyet håp om å kjempe om ligatittelen. Ikke minst kan Liverpool legge press på de andre lagene med ambisjoner om en plassering blant de fire beste. Arsene Wenger er lysten på å sikre tre poeng, og følgelig beholde serieledelsen. 

Antatte Lagoppstillinger


Kolo Toure forærte West Bromwich utligningsmålet forrige uke. Med skader på Daniel Agger og Mamadou Sakho, fortsetter han som partner for Martin Skrtel i Liverpools midtforsvar. Lucas Leiva er fremdeles langtidsskadet, noe som betyr at den samme midtbanen som forrige uke. 

Arsenal har i likhet med vertene skader å stri med. Skade på Aaron Ramsey og suspenderte Mathieu Flamini betyr at målscoreren fra kampen mot Crystal Palace - Alex Oxlade-Chamberlain - fortsetter på midten. Jack Wilshire kan være tilbake i laget på bekostning av Lukas Podolski. Wenger akter imidlertid ikke å foreta altfor mange rokeringer i laget som tok tre poeng - og holdt rent bakover - mot Palace. 

Kan Liverpool finne balansen mellom angrep og forsvar?

Liverpool har sluppet inn flere mål enn noen andre lag blant de fire øverste (29) denne sesongen. Statikken viser seks baklengs i løpet av Reds' seks nyligste kamper. 

Lagets defensive problemer maskeres ved hjelp av Daniel Sturridge og Luis Suarez' scoringsevner. Duoen har notert seg for 37 Premier Leauge-scoringer totalt denne sesongen. Parhestene var i storform i Liverpools overbevisende seier mot Everton forrige uke, i en kamp hvor de til alt overmål holdt rent bakover. 

"SAS" gode form kan ikke undervurderes, og de ser i sannhet ut som om de skal score i hver eneste kamp. Suarez har 103 skuddforsøk på samvittigheten denne sesongen - mer enn noen andre Premier League-spillere. Liverpool vil således være farlige i angrep, men er nødt til å få balansen mellom forsvars - og angrepsspillet til å sitte. De har ikke akkurat vært vanntette...

Blir Cazorla nøkkelen for Arsenal?

Santi Cazorla kom ikke kjapt ut av startblokka denne sesongen, men har så smått begynt å finne formen den siste tiden. Tre scoringer på de tre seneste - inkludert to mot Fulham - et godt driv. 

Arsenal har hatt skader på kantspillere, noe som har ført til en ny rolle for Cazorla. Spanjolen startet på høyrekanten mot Crystal Palace, men som vi kan se av figuren under, drev han innover på banen i rommet mellom Palace' midtbane og forsvarsrekke. Det akter han så visst å gjenta mot Liverpool: 


Og det er nettopp slik Cazorla spiller når han blir plassert på kanten - han søker seg sentralt hver eneste gang sjansen byr seg. Mot Liverpools 4-4-2 (eller en variant av nevnte) kan dette skape en rekke problemer. Steven Gerrard og Jordan Henderson var Liverpools to naturlige sentrale midtbanespillere i poengdelingen med West Bromwich. Ingen av dem er derimot utpregede krigere, og skal få sin fulle hyre mot Arsenals midtbanetrio. Dersom vi inkluderer Cazorla, kan Arsenal plutselig dominere midtbanen fullstendig med fire spillere sentralt - mot Liverpool-duoen Henderson og Gerrard. 

Vurdering
Liverpool har tapt samtlige tre kamper mot Premier Leagues fire topplag denne sesongen - vel og merke alle på fremmed gress. Dersom de skal snike seg tilbake i kampen om ligagullet, er de nødt til å ta full pott mot Arsenal. Med Liverpools ensidige fokus på angrepsspillet, kan dette bli et underholdende oppgjør.