Premier League: Manchester United v Manchester City


Tirsdagens Manchester-derby har ikke den samme nerven som forrige sesongs oppgjør mellom disse lagene.

Med Manchester United på 7.plass i Premier League, er ikke dette det toppoppgjøret som de fleste hadde forventet da terminlista ble lagt ut før sesongen. United vil derimot ikke la seg ydmyke av erkerivalen; ei heller la de lyseblå få viktige poeng i kampen om seriegullet. Manchester City, derimot, vil ikke ha noen problemer med selvtilliten etter 5-0 seieren over Fulham. The Citizens er likeledes på det rene med at de må vinne for å legge press på Chelsea.

Antatte lagoppstillinger

 

Manchester United må klare seg uten Robin van Persie, mens de også sliter med flere fravær i forsvarsrekka. Nemanja Vidic er suspendert, mens Jonny Evans er tilbake fra skade slik at han kan utgjøre midtstopper-duoen med Phil Jones. Det betyr følgelig at Michael Carrick blir å finne sentralt på midtbanen igjen, etter at han ble brukt som kriseløsning i forsvar mot West Ham.

Manchester City må fremdeles klare seg uten Sergio Agüero, og sender således utpå tilsvarende mannskap som knuste Fulham sist. Vincent Kompany er tilbake fra suspensjon, mens Jesus Navas kommer innpå for James Milner.

United uten RVP

Uten Robin van Persie stilte United i en 4-2-3-1 formasjon mot West Ham. Det ga langt bedre flyt enn i den ordinære 4-4-2 som de har benyttet under ledelse av David Moyes hittil. Wayne Rooney spilte på topp som ensom spiss, og leverte to scoringer (inkludert en eventyrscoring).

Med Shinji Kagawa, Juan Mata og Ashley Young i offensive roller, leverte som nevnt United spill med langt bedre flyt.

Formasjonsendringen gjorde at Mata kom mer til sin rett, hvis spiller skapte fem målsjanser for lagkameratene - mer enn noen annen United-spiller. Han var i stand til å påvirke spillet i langt større grad enn tidligere mot West Ham, ettersom han ble benyttet i en sentral offensiv rolle heller enn på kanten. Kort oppsummert; i realiteten tok han nummer 10-rollen tidligere bemannet av Rooney: 

Dette ga Mata mulighet til å låne ballen oftere, og følgelig til å skape sjanser mer effektivt enn han kunne på kanten.

Formasjonsendringene ga resultater, men Manchester City blir en langt tøffere test for denne 4-2-3-1 oppstillingen. United vil føle seg trygge på at Mata/Rooney-partnerskapet kan bære frukter, men de er nødt til å sørge for at Adnan Januzaj og Danny Welbeck jobber defensivt. 

Blir City-midtbanen for sterk? 

Et av ankepunktene mot United denne sesongen har vært lagets manglende kvaliteter sentralt på midtbanen. Det står i skarp kontrast til Manchester City, som har superspillere i overflod.

Yaya Toure og Fernandinho er kanskje det sterkeste midtbaneparet i Premier League. Duoen bidro med fire av fem scoringer mot Fulham, hvorav Toure noterte seg for et sjeldent hat-trick.

Ivorians partnerskap med Fernandinho har ført til at Manuel Pellegrini har valgt 4-4-2 ved flere anledninger denne sesongen, selv om det trolig blir 4-2-3-1 på Old Trafford. Toure har vært ypperlig den dype rollen, og er nå Citys toppscorer i Premier League med 16 fulltreffere - et utrolig antall for enhver midtbanespiller. Fernandinho utfyller Toure på strålende vis med fart og taktisk forståelse. Brassen vil således være den viktigste av dem defensivt, og har hittil tegnet seg for 3.1 taklinger og 2.4 inngripener pr kamp.

Disse parhestene kan meget vel bli for mye for Carrick og Marouane Fellaini, som vil utgjøre Uniteds sentrale midtbane. Verken Carrick eller Fellaini er i samme grad mobile, og så svært så ordinære ut i Citys 4-1 seier over United på Etihad tidligere denne sesongen.

Mangelen på fart sentralt på Uniteds midtbane ble til de grader understreket av Fernandinho og Tours offensive driv. Det kan kjapt bli på samme måte City vinner denne kampen, sett i lys av nevnte duos scoringsegenskaper. Carrick og Fellaini vil få sin fulle hyre uansett hva utfallet måtte bli.

Sjekk oddsen for Manchester United vs Manchester City her!