Premier League 2013/2014: #9 Stoke City


Vi må vedgå at det hadde vært til pass for Staffordshire-klubben dersom de hadde rykket ned denne sesongen. Greit nok at Tony Pulis aldri var en tilhenger av vakkert pasningsspil, rosa fotballsko og spillere med 99 på ryggen. Mannen ledet imidlertid klubben til toppseriespill for første gang på 23 år med opprykket i 2008, og har holdt Stoke i Premier League siden. I utgangspunktet med et budsjett bestående av knapper og glansbilder – men etter hvert en nokså romslig verktøykasse. Utakk er som kjent verdens lønn, og waliseren fikk fyken etter fjorårets 13.plass. Man kan lure på hva som foregår i topplokket på de høye herrer enkelte ganger. Uansett… Mark Hughes har inntatt sjefsstolen på Britannia Stadium.

Den gamle storscoreren er slett ingen hvemsomhelst i treneryrket. Hughes’ gode navn og rykte fikk vel og merke en solid skrape i lakken med engasjementet i QPR. Rett skal være rett: Det var klubbeier Tony Fernandes som handlet inn ubrukelige, dyre spillere basert på hvem han hadde hørt om på sportsnyhetene (Bosingwa?). Verken Hughes eller Redknapp klarte å gjøre et lag av skrapet som ble handlet inn. Vi frikjenner derfor så gjerne begge de nevnte trenerne (så lenge Bosingwa kan brenne i det evige fotballhelvete. Dersom noe slikt i det hele tatt eksisterer).

Forandring fryder, heter det. Skal vi dømme etter spillerne som Hughes har hentet inn, ligger det an til andre boller. Den tidligere Blackburn – og Fulham-treneren har ikke gått over styr i overgangsmarkedet, men har hentet inn Erik Pieters fra nederlandske PSV på venstreback og 21-åringen Marc Muniesa fra selveste Barcelona. Begge spillerne er tekniske forsvarsspillere, noe som gir Stoke mulighet til å starte angrepet fra de bakre rekker. Amerikaneren Brek Shea har blitt kjøpt fra FC Dallas. Vingen står med 23 landskamper for USA, og kan meget vel vise seg et meget godt kjøp. Et par kvalitetsspillere til før overgangsvinduet stenger, og det kan bli riktig hyggelig i pottemakerbyen.

Veteranene Dean Whitehead (31) og innkastspesialisten Rory Delap (37) er historie, for de som måtte lure. Stokes nøkkelspillere denne sesongen blir Robert Huth, Charlie Adam og Peter Crouch.

Inn:

Marc Muniesa [Barcelona - Stoke City] Free

Erik Pieters [PSV Eindhoven - Stoke City] £3m

Brek Shea [FC Dallas - Stoke City] £2.5m

Ut:

Dean Whitehead [Stoke - Middlesbrough] Free

Matthew Lund [Stoke - Rochdale] Free

Carlo Nash [Stoke - Norwich] Free

Matthew Upson [Stoke - Brighton] Free

Juan Agudelo [New England Revolution - Stoke] Free

Frigitt:

Michael Clarkson, Rory Delap, Matthew Gledhill, Jadan Hall, Matthew Lund, Andrew Musungu, Carlo Nash, Michael Owen, George Rigg, Mamady Sidibe, Matthew Upson, Dean Whitehead

Vurdering:

Vi har ikke tro på at det vil finne sted en revolusjon i Stoke denne sesongen. Mark Hughes har aldri vært kjent for finspill, men har snarere sikret sine respektive lag resultater gjennom effektivitet. Hughes er imidlertid klar over to ting: 1) Han er ansatt av Stoke for å ta klubben i en annen retning spillemessig, og 2) Han er nødt til å rette opp inntrykket han etterlot seg fra jobben i QPR. Stoke trenger ikke omkalfatringer for å klatre på tabellen. Vi tror Hughes kan ta The Potters i riktig retning.

Unibets tips: #9