Premier League 2013/2014: #15 Everton


Det finnes ikke noen som har et vondt ord å si om Everton-manager Roberto Martinez. Absolutt ingen. Spanjolen beskrives som en kjernekar av så vel trenerkolleger som sine egne spillere, og kunne krone fjorårets nedrykkssesong med FA-cup troféet. Vi var alle enige om at Martinez fortjente suksess. Vi har lett med lys og lykte etter et motstykke til all kynismen som preger fotballen. Og den forhenværende Swansea-treneren har vi således uten unntak trykket til vårt bryst.

Hvorfor? For det første har vi ingen grunn til å mislike en trener som ”aldri” vinner mot vårt eget favorittlag. For det andre kan vi heller ikke legge for hat en mann som alltid leverer optimistiske, feel-good pressekonferanser – selv når laget han leder har en og en halv fot i divisjonen under allerede. Spørsmålet er bare om Martinez er som en feit dame. En slik en som alltid er i godt humør, en gledesspreder, men som gråter sine modige tårer så snart de er for seg selv. Hva annet har de vel enn den trillende, smittende latteren å by på? På samme måte som Martinez’ treback-forsvar: Ingenting.

Foruten seieren over Manchester City i FA Cup-finalen, har Martinez aldri fått skryt for sine taktiske evner. Han har derimot bevist at han evner å få selv relativt ubeskrevede blad til å spille god pasningsfotball. Forventningene er imidlertid langt høyere i Everton enn hva tilfellet var i Wigan. Bare spør enhver Toffees-fan hva de mener. Hvor mange tok til gatene i spontant feiring da Merseryside-klubben annonserte Martinez som David Moyes’ etterfølger? Så vidt oss bekjent: Ingen.

Everton har stilt med Martinez’ treback-spesialitet i sesongoppkjøringen. John Heitinga har tatt plass i forsvaret, mens Seamus Coleman og Leighton Baines har blitt omskolert til vingbacker. Den gamle Wigan-spilleren Arouna Kone vil garantert levere scoringer, men det spørs om overgangen fra Moyes’ trygge – og effektive – stil har gått for raskt.

Inn:

Antolin Alcaraz [Wigan - Everton] Free

Gerard Deulofeu [Barcelona - Everton] Lån

Joel Robles [Atletico Madrid - Everton] Overgangssum ikke oppgitt

Arouna Kone [Wigan - Everton] £6m

Ut:

Jasper Johns [Everton - Sheffield United] Free

Jake Bidwell [Everton - Brentford] Overgangssum ikke oppgitt

Conor McAleny [Everton - Brentford] Lån

Frigitt:

Johan Hammar, Thomas Hitzlsperger, Sam Kelly, Jan Mucha, Phil Neville

Vurdering:

Roberto Martinez har ikke løpt skoene av seg i overgangsmarkedet. Det kan derimot endre seg raskt dersom Manchester United legger tilstrekkelig antall pundsedler på bordet for nevnte Leighton Baines. Gamletrener Moyes virker heller ikke å lykkes i forsøket på å hente Barcelonas Cesc Fabregas, noe som gjør Marouane Fellaini til et mulig alternativ. Veteranen Phil Neville har takket av, og tilbringer pensjonstilværelsen på Old Trafford som trener.

Det er nye tider på Goodison Park. Vi tror ikke nødvendigvis det er gode tider som vil komme under Roberto Martinez.

Unibets tips: #15