Özil er Arsenals nøkkelspiller. Han trenger bare tid på seg!


Når noen har nevnt navnet Mesut Özil de siste ukene, har det gjerne vært i følge med en grimase eller skuldertrekk. Kanskje også etterfulgt av "hadde forventet meg mer av ham". Tidligere denne uken leste jeg sågar at "Arsenal-laget bærer rekordsigneringen på sine skuldre".

Jeg må innrømme at jeg er overrasket. Fra mitt ståsted har den tyske superstjernen vært - og er fremdeles - en driver i dette Arsenal-laget. 

Problemet er bare at ikke alt Özil bidrar med havner på TV-skjermen, ei heller at bidragene umiddelbart skriker "utrolig". 

Jeg ser gjerne Arsenals kamper to ganger, og nesten uten unntak er jeg i stand til å verdtsette hva har bringer til torgs i den andre gjennomgangen. Kanskje forklarer det hvorfor han er misforstått?

Alt er subtilt og dempet med Özil. Fotarbeidet, mannens instinktive flikker og spilleforståelse tar pusten fra motstanderne, mer enn fansen. Det er nesten så han få ting til å se altfor enkelt ut. 

Balldistribusjonen foregår ufortrødent. Kanskje ikke alltid blendende, men på tampen av kampene - som Arsene Wenger uttalte tidligere denne uken: "stabiliteten og pasningskvaliteten tar sakte men sikkert luven av motstanderen". Kort fortalt bryter han ned opponentene med sine utsøkte egenskaper. 

Bør han score flere mål? Ja, så absolutt. Dette er en herremann som velger sine skuddforsøk med omhu like ofte som Luis Suarez scorer. At Özils 22 skuddforsøk i Premier League, har 15 gått mellom stengene, fire har blitt blokkert og kun tre over eller til side for mål. Tre! Med sine fire fulltreffere så langt har han altså scoret flere ganger enn han har skutt utenfor. 

Med en slik treffprosent, burde kanskje Özil være mer egoistisk? Å være en lagspiller som legger til rette for Aaron Ramsey, Santi Cazorla, Olivier Giroud er vel og bra. Men, all fornuft tilsier at han vil score i bøtter og spann dersom han driver inn i sekstenmeteren oftere.

Men, man kan sannelig la seg lure også. En spiller som Santi Cazorla, med sine små trommestikker, ser sjelden ut som om han gir mindre enn 1000%. Han holder seg beskjeftiget, og han er kreativ. 

Med armene ned langs siden og lave skuldre sender ikke tyskeren ut de samme signalene. Jeg ble i sin tid fortalt at mitt eget kroppsspråk på banen fikk meg til å se ut som jeg ikke brydde meg særlig. 

Jeg har i så måte sympati for Arsenals Nummer 11. Han er så visst ikke lat. For eksempel tidligere denne sesongen, i hjemmeoppgjøret mot Napoli, la han bak seg flere banemeter enn samtlige lagkamerater - foruten Mathieu Flamini og Mikel Arteta.

Jeg ble også spurt denne uken om Özil har problemer med å leve opp til forventningene om å være lagets store stjerne. Dersom han gjemte seg unna, eller forsøkte for hardt, ville jeg godtatt forannevnte som en forklaringsmodell. Men, det er bare ikke slik. Uansett når laget er på utkikk etter noen å spille ballen til, er han tilgjengelig. Han ønsker ballen, og han vil gjerne gjøre noe positivt med kula når han får den. Det virker i det hele tatt som om han trives med ansvaret. 

De som forventer at tyskeren skal slå magiske pasninger hver eneste gang han berører ballen, må ta en realitetssjekk. Statistikken hans viser nemlig at han skaper en sjanse hvert 29. minutt. Og det må da vitterlig kunne kalles godt nok. 

Kan han jobbe hardere defensivt? Uten tvil. Men, ønsker Arsene Wenger at spilleren som kostet £42.5 millioner skal bruke energien sin på å halse etter motspillere i feil ende av banen? Jeg ville i alle fall ikke prioritert slik. Enkelte spillere skal være unnskyldt ikke å bidra hjemover, og Özil er en av dem. 

Bør han ikke dominere de såkalte "store" kampene oftene? Jo, men det kommer. Å finne seg til rette i et nytt lag, liga og land er ikke gjort over natten. Robert Pires og Dennis Bergkamp, to Arsenal-legender, brukt lengre tid enn hva Özil har gjort på å sette sitt preg. 

Gunners' rekordkjøp er nokså enkelt ikke en Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo. Han er et sofistikert talent; ren i skjærene og fotrapp. En utsøkt spiller. 

Dersom du tviler, bør du følge ham nærmere. De som hevder at Arsenal-laget "bærer" Özil anbefales å gjøre det samme. 

Arsenal møter Coventry City i FA Cupen fredag. Sjekk oddsen her!