Newcastle United: Alan Pardew vs Joe Kinnear


Newcastle-eier Mike Ashley, har nemlig bestemt seg for å hyre inn den forhenværende Crazy Gang-treneren etter omfattende samtaler over de tre siste ukene. Kinnear fastholder at han ikke akter å legge seg opp i Alan Pardews laguttak eller valg av taktikk. Irens jobb, sier han selv, er utelukkende å identifisere, og i forlengelsen, handle inn spillerne som manager Pardew måtte ha behov for. Men, var ikke det den vel ansette Graham Carr sin jobb? 68-åringen tilskrives æren for å ha hentet inn Hatem Ben Arfa, Yohan Cabaye, Sylvain Marveaux, Papiss Cissé og Cheick Tioté, og følgelig sterkt medvirkende i Newcastles femteplass i 2011/2012-sesongen.

Både Pardew og Carr signerte åtteårskontrakter (!) med Tyneside-klubben så sent som juni 2012. Mike Ashley har sikkert blitt fortalt at kontinuitet er en god ting. Etter å ha kvittet seg med Chris Hughton etter at han førte the Magpies opp fra the Championship på første forsøk, var fordømmelsen fra så vel supportere som den ganske trenerstanden unison. Denne artikkelen skal vel og merke ikke handle om Chris Hughton, men snarere hva som nå vil skje med trener Pardew og kollega Carr nå som den sprøyte gale Ashley har funnet sin tilsvarende kokos kumphan i Kinnear?

Har du noen gang sett Pardew? Hvordan har fører seg på treningsfeltet, under kampene og i intervjusituasjon? ”Målrettet”, ”avmålt” og ”selvsikker” er alle ord som brukes for å beskrive den tidligere Reading, West Ham – og Charlton-manageren. For all del, 51-åringen har vært i klammeri med andre trenere og klubber. Ikke minst da han Arsene Wenger beskyldte ham for å ha en ubegrunnet frykt for utlendinger. Franskmannens uttalelser falt i kjølvannet av at Pardew stilte seg kritisk til at Arsenal ikke stilte med en eneste brite i Champions League-oppgjøret mot Real Madrid i 2006. Pardew svarte rolig at ”jeg er gift med en svensk kvinne”. Ser vi på Newcastle-mannskapet pr dags dato, er det heller ingen grunn til å beskylde mannen for å tilhøre ytterste høyre politisk sett. Poenget uansett at når Pardew er uenig - med entet trenerkolleger eller media, bruker han hodet. I denne videoen setter han med stoisk ro BBC-reporteren på plass. Vakkert. 


Så var det Joe Kinnear, da. Drillos forgjenger i Wimbledon. Mannen som bruker f-ordet oftere enn andre blunker. Han skal altså stå for spillerkjøpene i Newcastle i tiden fremover. Og ikke minst skal han samarbeide med sindige – og til fingerspissen – profesjonelle Alan Pardew og Graham Carr. Kinnear er slett ikke på ukjente trakter i Nord-Øst. Fra september 2008, frem til hjerteproblemene satte en stopper for videre arbeid i februar 2009, var han manager på St James’ Park. Da Kinnear kastet inn håndkledet befant klubben seg på 15.plass med åtte kamper igjen å spille. Selv om Kinnears medisinske tilstand var reell nok, kan vi ikke fri oss fra å hevde at hjerteproblemene kom betimelig. Alan Shearer fikk som kjent den umulige oppgaven med å plukke nok poeng mot klubber som Chelsea, Liverpool og Aston Villa, og Newcastle rykket ned.

La oss se hva som skjedde sist gang Kinnear gjorde sitt inntog i klubben. Dette er fra hans første pressekonferanse som Newcastle-manager, 3. oktober 2008. Den lokale pressen stilte spørsmåltegn ved hvorfor han valgte å gi spillerne fri på hans første dag som Newcastle-trener. Svarene var ikke helt i samme stil som Pardew:

Joe Kinnear er heller ikke ukjent med å jobbe som Sportsdirektør, hvis posisjon han sikret seg i Oxford United i 2000. Allerede i januar 2001 forsvant han ut dørene på Manor Ground, hvor helseproblemer ble brukt som årsak. Kun få uker etterpå var han på plass i tilsvarende stilling i Luton Town, hvor han kvittet seg med manager Lil Fuccillo og innsatte seg selv.

Jeg skal sette meg ned med Alan Pardew og diskutere (spillerstallens) styrker og svakheter – og følgelig hva vi har behov for. Jeg er trygg på at jeg har mer kunnskap som manager enn noen andre i Newcastle United”.

Fint. Da burde Newcastle-fansen være beroliget, bare sånn i tilfelle Pardew får fyken i løpet av kommende sesong. Toon-fansen som måtte være godt fornøyd med Graham Carrs speidervirksomhet, trenger ikke å frykte at Joe Kinnear ikke skal bidra med sin kunnskap også innenfor dét feltet:

Jeg er god til å bedømme spillere. Jeg har et lyst hode, og har ingen problemer med å skjønne hvilke spillere som vil fungere godt for oss. Likeledes vil jeg evne å hente inn de rette spillerne slik at vi oppnår suksess”.

Det stinker drama lang vei av Newcastles nye konstellasjon. Pardew er ikke en herremann som akter å jobbe under slike forhold over tid, ei heller tror vi han får lov. Pardew forsvinner, Kinnear overtar som manager, og når Newcastle befinner seg like over streken, ja, da takker også Kinnear av med hjerteproblemer igjen.

Oddsen på at Newcastle rykker ned fra Premier League er 12.00 (løp og kjøp!)