Nether Netherland: Rafa Benitez er et dårlig valg for Chelsea


Det har ikke vært mangel på de som desperat har forsøkt å fortelle Chelsea-fansen hvorfor utnevnelsen av Benitez ikke er så ille. Selv om jeg legger godviljen til: Liverpool-supportere er helt oppslukt av idéen om at enkelte av sine fordums store navn - inkludert Rafa Benitez - er fotballens helter. Følgelig, med en intelligens og evner som går utenpå enhver. Det er rett og slett sludder og vås. Det er en kjennsgjerning av Liverpool-fansen fullstendig mangler bakkekontakt, og Benitez' tidligere bedrifter ligger langt tilbake i tid. Han trenerprestasjoner av nyere dato forteller oss at han på alle måter er feil mann i Chelsea. Dersom målet var å hente en stødig vikar, hadde Stamford Bridge-klubben gjort det bedre ved å ansette en potet med parykk. Nevnte potet kunne videre vært utstyrt med en megafon, som viderebragte Roman Abramovich' tanker. Nok en gang: Jeg legger godviljen til.

Vi har blitt fortalt at dagens utgave av Benitez er en ny trener, forvandlet fra den slukørete mannen som forlot Liverpool, og som feilet så monumentalt i Inter Milan. Vi fikk deretter vite at spanjolen har takket nei til Sampdoria. Kanskje med god grunn. Stillingsvernet er nemlig langt svakere blant italienske trenere, og når man er en såvidt kravstor trener - hadde han sikkert ikke følt han hadde nok kontroll heller. Dersom han virkelig er forynget og i stand til å yte maksimalt igjen, hvorfor står ikke andre klubber i kø? Mye mulig er det, at de største klubbene føler at han har fått sine tilmålte sjanser, og at han er seriøst skadet gods. De færreste - i sin beste alder - velger å pensjonere seg og heller lansere en blogg. Det faktum at Benitez gjorde nettopp dét, forteller oss at han kanskje ikke er så veldig interessert i en retur til treneryrket.

Benitez hadde muligheten til å bli Andre Villas-Boas' umiddelbare etterfølger. Angivelig strandet enigheten på spørsmålet om kontraktslengden. Benitez ønsket seg en lang kontrakt, heller enn stillingen som sommervikar. Det borget vei for Roberto Di Matteo. Ett år og seks måneder senere var altså samme tilbud plutselig spiselig for Benitez. Kanskje spanjolen skjønner at dette er siste mulighet, før han ender opp som en kontinental utgave av Alan Curbishley. Det viser uansett mangel på selvtillit, og det er ikke noe som vil være positivt når han har Mr Polonium som arbeidsgiver.

Sett i lys av Benitez' krav om full kontroll, og kranglingen med Liverpool-eierne da Joe Cole ble hentet til klubben, må man kunne spørre om han vil være komfortabel under Abramovich. Du vet, mannen som ødela for tiårets beste trener - Jose Mourinho - ved å overrekke den aldrende Andriy Shevchenko. Han er samme mann som tvang Carlo Ancelotti, treneren som vant Premier League-tittelen i sin første sesong, og tvang ham til å bruke Fernando Torres. Sistnevnte, hvor kun panteverdien er tilbake av prislappen på £50 millioner. Abramovich hentet deretter inn Villa-Boas, og nektet å bruke penger på å skifte ut spillere som nærmet seg pensjonsalderen.

Da Roberto Di Matteo tok tømmene, vant han Champions League og fikk Hazard og Oscar. Fantastiske spillere, men ikke spilleren han ba om - Radamel Falcao. Det er mye som tyder på at Abramovich akter å hente sistnevnte nå i vinter, men tegnene er tydelige. Dersom Benitez kommer seg helskinnet frem til vinteren, for ikke å snakke om sommeren, og har spillere på ønskelista, er det absolutt ingen garanti for at eieren vil etterkomme ønskene. En strid på bakrommet er ikke bare sannsynlig, men uunngåelig.

Benitez er i tillegg en svoren tilhenger av "feil" stil. Hans "store" Liverpool-lag var på ingen måte artister. Kun et mannskap som fungerte. Det er en fjær i hatten at han klarte å få så vidt mye ut av spillerne. Men, vi snakker om treneren som brukte Dirk Kuyt på vingen, og en herremann som vurderte Gareth Barry som en bedre midtbanespiller enn Xabi Alonso. Benitez er ingen estetiker. Lagene hans scorer mål, selvsagt, men det er ikke hva Abramovich er ute etter. Bare ta en kjapp titt på mannens pornosmultring. De beste spillerne han har til rådighet; Oscar, Juan Mata og Eden Hazard lar seg nok ikke knekke. De kan imidlertid meget vel lære seg å hate ham.

Det kan også hende at Benitez utelukkende har blitt hentet inn for å få Abramovich' favoritt-leketøy - Torres - til å fungere. Beina hans synes ikke å følge hva hjernen tenker. Han er således verdens dyreste Emile Heskey-imitator. Benitez kunne vært den rette til å få det beste ut av en 24-årig Torres, men kun Jesus Kristus og en magisk svamp kan rette på ting nå. Sistnevnte ligger vel selv utenfor Abramovich sitt budsjett.

Fansen har all mulig grunn til å tvile på ham. Dette er en mann som er i stand til å forelske seg i en klubb. Han bor fremdeles i Liverpool-området, og har kontakt med Hillsborough Justice Campaign. Men, man kan rett og slett ikke elske to engelske klubber. Hjertet hans er i Liverpool, og denne korttidskontrakten virker mer som et pragmatisk trekk - for å redde sin egen karriere. Ikke sin nye arbeidsgiver. Han har vært i clinch med Jose Mourinho de siste 10 årene, og ukvemsordene ser ikke ut til å ha avtatt. Fansen vet at Abramovich ikke har noen planer om å beholde Benitez dersom han kan få tak i Guardiola. Det kan bli så tidlig som kommende sommer. Chelsea-fansen trenger således ikke engang lære seg å leve med Benitez.

Pensioners-fansen er i sin fulle rett til å ikke stole på ham. Spillerne (foruten Torres) bør ikke forvente å like hans selskap, eller planene hans. Eieren har allerede den neste treneren i kikkerten. Han er en mann som har blitt koblet til italienske fotball-middelmådigheter, med en nylig historie som inkluderer dårlige resultater og blogging. Selv om han angivelig kommer i ny drakt, er stilen hans allerede på kant med troppen han disponerer. Det er kun Liverpool-fans som forventer at han skal kunne gjøre det bra, som de eneste i landet. Rafael Benitez har kun marginale muligheter til å lykkes. Skulle han mot formodning ha hellet med seg, kan du ta gift på at Abramovich akter å stikke kjepper i hjulene. Denne ansettelsen stinker.