Nether Netherland: Brendan Rodgers er en pretensiøs egodyrker


Atter en uke, nok en pressekonferanse hvor Brendan Rodgers snakket om seg selv. Den eneste overraskelsen var at han ikke snakket om seg selv i tredjeperson. Det største problemet med Brendan Rodgers er ikke trenersnakket hans, oppblåste selvbilde eller hvordan han skal vise seg frem for Liverpool-fansen. Snarere at han aldri kan holde kjeft. Dersom han for en stakket stund kunne slutte å filosofere rundt fotball, kunne han konsentrert seg om å være en fremragende trener. Hyllet av så vel Jose Mourinho som Alex Ferguson, må det vel bety at han besitter visse kvaliteter. Det hadde vært synd å kaste bort talentet ved å snakke om hvor stor han selv er, og hvor smarte supporterne hans er.

Swansea hadde tatt små steg mot Play-off over en rekke sesonger, og Rodgers var mannen som endelig førte dem opp til det forjettede land. Ikke bare gjorde han dét, men han evnet også å holde dem i Premier League. Hvor enn irriterende Barcelona har vært, og fremdeles er, var det helt på sin plass å gi ham ros for Swanseas imponerende prestasjoner, ballbesittelse og til tider attraktive fotball. Klubbens andre sesong under Michael Laudrup setter nettopp den prestasjonen i perspektiv.

Rodgers ble da rundhåndet belønnet, mens Liverpool foretok et fornuftig valg med henblikk på en manager som kan jobbe med begrensede ressurser. Ikke bare kan de stole på mannens økonomiske evner, men Liverpool-fansen er tilnærmet besatt av idéen om at de er nærmest gudommelig opplyste, i motsetning til den gjengse fotballinteresserte. Rodgers' tilnærming til fotball vil sikkert falle i smak på Anfield. Liverpool-fansen tror de er spesielle, og således at de fortjener behandling deretter. Ikke bare som en religiøs bevegelse, men snarere en kult. Og forresten; du kan ikke bli medlem.

Rodgers har gjort det til sin oppgave å gi næring til Liverpool-fansens syn på seg selv som helt særegne. Han refererer til klubben som en "formidabel størrelse". Det er den ikke. Til stadighet gir han supporterne kred for å være utdannet, og gir skinn av at de forstår hvor mye han selv betyr. For de er jo like intelligente som ham selv. Både supportere og presse refererer til mannens fotballfilosofier. Flertallsform, altså. Ja, for han er så smart at han ikke bare har én. Praten har pågått lenge nå, og det var først i går vi fikk det første klimakset. Dersom vi ser på dette som en avbetaling, måtte vi vente lenge på første avdrag.

Hittil har Raheem Sterling imponert oss like mange ganger som han har satt unger på damene i Merseyside-området. Tre ganger, til tross for at han kun er 17 år. I noen stakkede minutter har Suso virket som om han har kvaliteter, mens Oussama Assaidi ser ut som om han ikke utelukkende er bortkastede penger. Nuri Sahin valgte bort Champions League-fotball for å spille for Liverpool. En avgjørelse som umiddelbart virket spinnvill, men han har imponert de gangene han har vært i aksjon. Selvsagt er det for tidlig å trekke noen konklusjoner, men Rodgers fortjener trolig at vi lar tvilen komme disposisjonene hans til gode.

Nevnte til tross, Brendan Rodgers har sin lyter. Da han forlot Swansea, var det under forutsetning av at han ikke skulle hente spillere fra gamleklubben. Bare et par uker senere hadde han på en eller annen måte gjettet seg frem til Joe Allens overgangsklausul, og fikset en av Swanseas viktigste spillere. Fint for Liverpool på kort sikt, men en form for egoisme som kan straffe seg i det lengre løp. Spesielt ettersom han allerede har vært i munnhuggeri med eierne rundt overgangsmidler tilgjengelig.

Så har vi mannens latterlige språk. Man trenger slett ikke å være en erketypisk intellektuell for å være en god trener - se bare på Harry Redknapp. Men, Rodgers insisterer på å te seg som en dum, pretensiøs kis. Det er sikkert smålig av meg å pirke på måten han snakker på, men det gjør at han høres ut som en leder for telefonselgere, snarere enn en fotballtrener. I forkant av lørdagens kamp forsvarte han filming fordi synderen, Luis Suarez - som har rykte på seg for nettopp å filme - ikke ble tildelt tvilsomme straffespark. Han sa han var bekymret for "tiden fremover", når han egentlig mener "i fremtiden". Igjen; det er ikke den største feilen en person kan ha, men du finner ikke mange som er villige til å ofre livet for David Brent (The Office). Han har i tillegg en iMac, noe som er et udiskutabelt tegn på en bløffmaker.

Alt Rodgers trenger å gjøre, er å fokusere på det han er god til, og Liverpool kommer til å gjøre det godt. Det finnes en løsning på karens behov for å føle seg viktig, altså, egoet hans, og pengebekymringene. Han må bare slutte å være så fordømt usikker på seg selv, og huske at det som gjorde ham til en god trener i Swansea gjør ham brukbar for Liverpool.

Og så har vi det helvetes portrettet av ham selv som henger i huset hans. Med spotlight. Æsj.