Mourinhos spisskrise!


"Jeg er fornøyd med mine tre spisser ut sesongen", meldte poker-fjeset Jose Mourinho i kjølvannet av Chelseas pinling 1-2 tap mot FC Basel onsdag kveld. 

Uttalelsen er med i konkurransen om den minst overbevisende hittil denne sesongen. Det vil seg bare ikke for the Pensioners' angripere, og alle - inkludert den ikke-fullt-så-fornøyde treneren - er klar over det. 

I løpet av 540 minutter fotball viser fasiten at kun ett fattig mål er signert en spiss; til alt overmål Fernando Torres' scoring i UEFAs Super Cup - egentlig en vennskapskamp. Det betyr følgelig at seks av klubbens totalt syv mål denne sesongen har blitt satt inn av andre spillere. 

Jeg har alltid vært en stor beundrer av Mourinho, men det er vanskelig å plassere ansvaret andre steder enn hos portugiseren selv. Håndteringen av Demba Ba/Romelu Lukaku-sagaen (hvem-går-på-lån-og-hvem-blir-i-klubben-som-tredjevalget-på-spissplass) var svak. 

Frustert etter den avgjørende straffemissen i Praha, hadde den fremadstormende Lukaku behov for noen trøstens ord. Forsikringer om at han fremdeles var høyt verdsatt. I stedet, og til tross for at han var sesongoppkjøringens store stjerne, ble belgieren satt i en drosje og sendt til Goodison Park. En god spiller tapt, med andre ord. 

Ba, en annen spiss med bøttevis av kvaliteter, er klar over at han ikke er Mourinhos favoritt. Ute av stand til å trene like ofte som lagkameratene, har senegaleseren behov for jevnlig førstelagsspill for å være på topp - som vi ble vitne til da han spilte i Newcastle United. Uten de samme privilegier på Stamford Bridge, syntes han rusten og uten den nødvendige selvtilliten. En og annen kamp fra start, samt noen innhopp som innbytter, vil ikke avhjelpe situasjonen. 

Klubbens velvilje med tanke på å låne ut spilleren var på alle måter en lettelse for Ba. Etter at Mournho endret standpunkt kan man spørre hvordan Ba ser på tilværelsen nå? Svaret er (siden vi ved at han er ansett som back-up) trolig dyster. 

Det er likeledes verdt å merke seg Chelsea-treneren fremholdt Arsenals forsterkninger som årsak til at Ba ikke fikk gå på utlån. Ikke Bas kvaliteter. 

Fernando Torres - tilsynelatende førstevalg i sesonginnledningen - virker giftig mot Hull City og Bayern München. Likevel har han ikke fått tillit fra start etter den tid. Å bli erstattet av den smått aldrende og ikke særlig sultne Samuel Eto'o har ikke gjort mye positivt for spanjolens tynnslitte selvtillit. 

Kameruneren selv kunne sikkert ha ønsket seg en mer gradvis tilpasning til Premier League. Overgangen fra russisk fotball er tross alt ikke enkel, og har ikke gjort at Eto'o har femstått i et særlig fordelaktig lys. 

Så da har vi fire spisser, hvorav ingen av dem er særlig fornøyde med treneren - og vice-verda. Dersom Mourinho noen sinne gjentar trikset med å stille uten en spiss (som han gjorde på Old Trafford), vil misnøyen få ytterligere fotfeste. Blås i hva "The Special One" uttalte. Det vil overraske meg dersom Chelsea ikke vil forsøke å hente en av verdens beste angripere i januar. 

På plassene bak spissplassen er det heller ikke mye orden å finne. Oscar er trenerens favoritt, men den konstante roteringen mellom Eden Hazard, Andre Schürrle, Kevin de Bruyne og Juan Mata er ikke annet enn ødeleggende for alle parter. 

Hvile og rotasjon er ikke noe å samle på sett i forhold til form og rytme. Hva er Chelseas beste ellever? Hva kan sies å være Chelseas identitet? Hvem er lagets ryggrad? Hvem vet. 

Da Mourinho vedgikk i den selvsamme pressekonferansen at han var ansvarlig for tapet mot Basel, fortalte han faktisk sannheten. 

Noen som er så vidt høyt ansett på grunn av sine evner til å bygge lag, har Chelsea-treneren fått en rotete start på sin andre periode i klubben.