Mourinho har bestemt seg - Mata skal ut!


Hvor ofte hører vi om trenere som vedgår at de har tatt feil i forbindelse med en spiller? Med staheten som regjerer blant de 20 Premier League-trenerne; sjeldnere enn Manchester City taper en hjemmekamp. 

Jose Mourinho har ikke kommet dit hvor han er i dag ved å bli kjent for å endre mening. Han reiser seg heller og går fremfor å innrømme at han har foretatt en eller annen feilvurdering. 

Det betyr at Juan Mata må forsvinne fra Chelsea. Helst umiddelbart, hvis han har mulighet. 

Til å begynne med trodde jeg "The Happy Ones" beslutning om å sette forrige sesongs "Årets Spiller" ut av laget som en maktdemonstrasjon.

Jeg anså det som en melding til stjernespillerne - og fotballverden som sådan - at han var tilbake i sjefsstolen. Og følgelig at han har rett til å gjøre akkurat som han ønsker. Selv ikke Chelseas beste spiller var hellig lenger.

Flere måneder senere er det ingen tegn til at Mata er på vei inn fra kulden. Mournho mener rett og slett ikke at han er særlig til spiller. Hvis han gjorde dét, med verdifulle poeng på spill hver eneste helg, hadde han spilt. 

Alt snakket om at spanjolen ikke passer inn i Chelseas spillestil under Mourinho er overdrevet. Det er snakk om en enestående fotballspill som aldri har vært ansett som verken lat eller bråkmaker i sin karriere. Det er på ingen måte slik at han ikke er villig til å akseptere nye krav, på samme måte som Eden Hazard så briljant har gjort de siste månedene. 

Det er de som hevder at Matas stil er for omstendelig og treg for Mourinho, men det kan ikke være det hele problemet. Mannen noterte seg for 12 scoringer og like mange målgivende forrige sesong. De flere trenere ville plukket spanjolen om han så var den tregeste i hele divisjonen. 

Mata selv ønsker kanskje ikke å høre det, men faktum er at Mourinho har større tro på at Hazard, Oscar, Willian og muligens Andre Schurrle kan skaffe ham suksess. 

Personlig skjønner jeg det ikke, men det er alltid treneren som har siste ord. 

Jeg har sett det gang på gang i løpet av min egen karriere. Ulike trenere ser forskjellig på ting. Og når de først har gjort seg opp en mening om en spiller, er det nesten umulig å få dem til å endre tankebanene. 

I min tid i Stevenage, var jeg Paul Faircloughs øyensten - en nøkkelspiller som både scoret og leverte målgivende fra plassen på midtbanen. Da Wayne Turner overtok tømmene, var jeg ikke lenger en spiller som kunne brukes til noe. Nesten umiddelbart ble jeg skjøvet ut i kulden. 

Når du ikke blir verdsatt, er det til å bli gal av. Selvtilliten får seg naturlig nok en smell, og det er vrient å bringe på det rene hva man egentlig har gjort feil. 

I Southend United, under Alan Little (hvis første signering var min erstatter!) ble jeg fylt av frustrasjon og trente som en satan. Jeg scoret mål for moro skyld, og følte jeg bedre enn noen gang tidligere. Men, uansett hva jeg gjorde, skulle jeg aldri bli førstevalg igjen. Livet var nitrist.

Mata er i samme situasjon.

Blindet av sin egen oppfatning, som alle managere, velger Mourinho å se hva han ønsker å se. Og det innebærer at spanjolen innrømmes langt færre feilsteg, og mindre spilletid, enn Oscar og Hazard.

Feilene han gjør blir blåst opp, og han føler selvsagt innbytternes pust i nakken langt tidligere enn de øvrige spillerne. I løpet av sine tre siste kamper har han ikke spilt mer enn 62, 72 og 53 minutter henholdsvis. I Chelseas to seneste oppgjør har Mata måttet tåle å være ubenyttet reserve.

25-åringen er altfor god til å bli behandlet slik. Han fortjener å spille for en trener som verdsetter kvalitetene hans. Han er nødt til å gå fra Chelsea.

En overgang bort fra England synes mest trolig, hvorav Napoli, Juventus, Inter Milan og Paris St-Germain alle står klare. I samtlige av disse klubbene vil han være en viktig bidragsyter. Akkurat som han har vært i Chelsea. 

Mourinho er ikke villig til å snu.

Jo før Mata skjønner dette, og forsvinner fra Stamford Bridge, desto bedre vil det være for karrieren hans.

Sats på Chelsea vs Manchester United her!