Liverpool gullkandidater vs Manchester United anno 1993


Som Brendan Rodgers uttalte forrige uke; Det er nostalgi i lufta i Liverpool.

Kampen om seriegullet, kombinert med 25 års-jubileumet for Hillsborough-ulykken, har ført tankene tilbake til 80-tallet. Den gang Anfield var maktens kjerne. Det var Liverpool resten av fotballuniverset beveget seg rundt, og det var Liverpool resten av verden ville kopiere.

Annenhver guttunge var Liverpool-supporter. Hver eneste kamp på TV hadde Liverpool i hovedrollen. Ian Rush var så kjent at han var selvskreven i en reklame for melk (Accrington Stanley? Hvem er det?). Liverpool var overalt. Før imperiet falt. 

Ventetiden har vært lang og smertefull for Liverpool-fansen - et åpent sår jevnlig saltet med Manchester Uniteds suksess. Men, det kan hende at de hardt prøvede ikke trenger å vente lenger. Dersom Rodgers og hans forrykende mannskap fullfører jobben de har begynt på, blir Liverpool seriemestere denne sesongen.

For å måle betydningen av en slik eventualitet, virker sammenligningen med Uniteds 92/93-årgang på sin plass. De var, tross alt, gutta som startet det hele for Alex Ferguson, da de tok det første av i alt 13 Premier League-titler. Utvilsomt det viktigste troféet som sådan. 

Her er hva de har til felles med Liverpools 2013/2014-utgave:

 

VENTETIDEN

United måtte vente hele 26 år før Ferguson endelig leverte varene i 1993, da klubben endte tørkeperioden 10 poeng foran Aston Villa. Manchester-klubbens siste tittel kom med spillere som Best, Charlton og Law - en hel generasjon tilbake i tid. Men, det følte så uendelig mye lenger, når du tar de kulturelle endringene med i betraktning.

For Liverpools del stopper klokka på 24 år, dersom de sikrer seg seriemesterskapet mot Newcastle på sesongens siste dag. Mange av klubbens supportere var ikke engang påtenkt da Kenny Dalglish ledet menn som Alan Hansen, Peter Beardsley, John Barnes og Ian Rush til suksess i 1990.

 

SPISS OG UROKRÅKE

Luis Suarez og Eric Cantona.

Selv om de to herrene er svært så forskjellige personer, er det åpenbare likheter med henblikk på betydningen av å stryke begge medhårs. Cantonas talent var hevdet over enhver tvil, men å få ham til å levere varene var hva som utgjorde den store forskjellen for Fergusons mannskap av 1993.

Kommer vi til å si det samme om Rodgers og Suarez når vi leser mai av kalenderen? Mye mulig.

 

SPILLERE MED EN NY VÅR

Liverpool-spillerne har snakket seg varme om å vinne tittelen for Steven Gerrard - spilleren som fikk sin debut i 1998, og som nå er inne i sin 16. sesong for klubben. I en alder av 33 år vil han kanskje ikke få mange sjanser som dette igjen. 

Uniteds tilsvarende i 1992/1993 var Bryan Robson. Robbo var eldre - 36 år - og langt mindre essensiell for Ferguson enn hva Gerrard er for Rodgers. Det var likevel en klar oppfatning om at mannens bidrag over årenes gjorde ham fortjent til en tittel.

Robson var i sin 12. sesong på Old Trafford, og passende nok rundet han av det hele med seiersmålet mot Wimbledon i siste serierunde.

 

UNG OG LOVENDE

Raheem Sterling har vært en åpenbaring denne sesongen. I en alder av kun 19 år besitter han den sjeldne kombinasjonen av frihet og fokus - der han skjærer gjennom motstanderens forsvarsverk med sine løp. På samme tid blir han stadig bedre med henblikk på balldistribusjon og spilleforståelse. 

Mannen vi mener representerer Uniteds like tilbake i 1992/1993 er selvsagt Ryan Giggs, som også var 19 år den gang. Giggs var et naturtalent. På samme måte som Sterling var han fryktløs på banen, og skulle komme til å representere Uniteds nye æra.

 

INGEN FORSTYRRELSER

Ved midten av februar 1993 var Manchester United ute av FA Cup, Ligacup og UEFA Cup. Seriespillet var det eneste de hadde å konsentrere seg om.

Liverpool har blitt til del enda bedre muligheter til å konsentrere seg. De har ikke engang trengt å tenke på Europacup-spill, og forsvant ut av Ligacupen i september. FA Cupen var et tilbakelagt kapittel 16. februar.

 

EN KOMPRIMISSLØS FORSVARER

Martin Skrtel har scoret syv Premier League-mål fra sin posisjon som midtstopper denne sesongen. Det er allerede to mer enn hva Steve Bruce evnet iløpet av 92/93-sesongen. Spillerne deler uansett evnen til å sette inn viktige mål med pannebrasken. 

 

INNSPURTEN

United endte 92/93-sesongen med syv strake seiere, hvor de kun slapp inn fire baklengs.

Liverpool står i skrivende stund med 10 gevinster på rappen, med fire kamper gjenstående. Med full uttelling kan de ende sesongen med 14 strake seire.

 

SUPER XI

Det er vanskelig å hevde hvilket av disse lagene som er det beste, ettersom de var skrudd sammen for suksess i to ganske forskjellige tidsaldere. Men, dersom du ble bedt om å plukke en "Superellever" basert på Livepools 2013/2014-utgave og Uniteds 92/93-tropp (basert på spillernes prestasjoner i nettopp disse sesongene), vil oppstillingen kanskje se noenlunde slik ut:

(4-3-3) Schmeichel, Johnson, Bruce, Skrtel, Irwin, Giggs, Gerrard, Ince, Sturridge, Suarez, Cantona

Ikke et lag å kimse av...

Liverpool er priset til 1.73 på å vinne Premier League - SPILL HER!