License To Thrill: Martinez gjør alt riktig i Everton!


Everton går inn i kommende kamp med visshet om at seier kan bety andreplass - om enn flyktig - i Premier League. 

Motstanderen Fulham tar mål av seg til å bli den første klubben som vinner på Goodison Park denne sesongen. Skulle the Cottagers stikke av med seieren, vil de samtidig sette punktum for Evertons ni kamper uten tap. 

Roberto Martinez har tatt Everton inn i en ny, spennende æra, og det er på tide de anses som seriøse kandidater til en plass blant de fire beste.

Klubbens tidligere så uslepne spillestil har kjapt utviklet seg under Martinez. Spanjolen har erstattet David Moyes' trygge tilnærming med noe langt mer publikumsvennlig, og fartsfylt. Nå handler det i mindre grad om fysikk og harde taklinger, men snarere om å la spillerne få utfolde seg. 

I bunn ligger et skyhøyt tempo og energi, eleganse og fryktløshet, noe som gjør at Everton på mange måter ligner Arsenal - hvis lag de holdt til en høyst fortjent uavgjort forrige uke. Dette er første gang Martinez har hatt mulighet til å bevise hva han kan gjøre med et brukbart budsjett. Hittil har han ikke skuffet. 

Og det er egentlig ingen overraskelse når vi tar lagt i nærmere øyesyn. Kronprinsen av Merseyside - Ross barkley - har alle kvalitetene som skal til for å detronisere selveste Kongen - Steven Gerrard. Men, Barkley er ikke alene. Romelu Lukaku og Leighton Baines er blant de beste spillerne i sine respektive posisjoner. De siste ukene har også Gerard Deulofeu tatt steget opp; 19-åringen på utlån fra Barcelona.

Spillestil gir deg ikke alene troféer, men kan så visst smelte supporterners hjerter. Spesielt etter et - strengt tatt - ufruktbart tiår under ledelse av Moyes. Everton-fansen nyter stilbruddet, men spørsmålet er om det egentlig er et brudd med tradisjonene også? Everton er tradisjonelt sett en av Englands mest bejublede klubber; en rik historie bestående av store spillere, men ingen troféer siden midten av 90-tallet. De kan jo ikke fortsette i all evighet uten å vinne noe. Når det måtte skje, kan de i tillegg skryte av at det har vært med stil. 

På samme måte som Tottenham under ledelse av Harry Redknapp, synes det å ligge en forpliktelse til å underholde. Lysten til å score fem dersom man slipper inn fire baklengs. Det betyr på ingen måte at Everton sliter med et frynsete forsvar. Phil Jagielka, Sylvain Distin og Tim Howard vil garantert verke etter å fortelle deg at Tottenham, Manchester United og Chelsea alle har blitt holdt fra livet. Hangen til å angripe er likevel større enn behovet for å tett igjen bakover. Og dét er som et friskt pust å regne. 

Mens David Moyes sliter med å tilpasse seg livet etter Everton, svinger Martinez seg til nye høyder i stillingen skotten forlot. Forrige uke ble fasiten 1-1 på Emirates Stadium og 1-0 seier på Old Trafford. Det er ikke bare slik at de er i god form om dagen - de produserer disse gode forestillingene hver eneste uke. Langt mer oppsiktsvekkende når vi tar i betraktning at Marouane Fellaini ble solgt i sommer, og erstattet med Gareth Barry. Sistnevnte har forøvrig vært en nøkkelspiller under Martinez. 

Manager Martinez vil gjøre lurt i å forsterke stallen i januar, og spesielt med tanke på å hente inn en offensiv midtbanespiller og en stopper. Det virker imidlertid som om han ikke har behov for gode råd. 

Han bygger et ungt lag i sitt eget bilde, mens forgjengeren vakler videre. Kanskje i løpet av et par år at Manchester United - og Liverpool for den del - finner ut at de ansatte feil mann? 

Everton er priset til 7.00 i odds på å slå Fulham 2-0 denne helgen - sjekk oddsen her!