Kan "Big Sam" ødelegge Citys gullfest?


Så, det eneste som kan holde Manchester City fra å vinne Premier League, er "Big Sams" taktiske egenskaper. Hmmm...

Liverpool vil, og med rette, klamre seg til halmstrået det er at West Ham evner å "parkere bussen" i samfulle 90 minutter på Etihad. Ikke som Villa, som ble tauet bort etter 45 minutter. Også selvsagt håpe at Andy Carroll setter inn et hodestøt - og følgelig Liverpool til det forjettede land. Men, hva er sjansen for at så skal skje?

Dersom du googler "Big Sam Tactical Genius", får du 265.000 resultater. Problemet er at jeg kun kan erindre én kamp denne sesongen, som illustrerer mannens taktiske egenskaper. 

På White Hart Lane - hvor West Ham stilte i en spansklignende (not) 4-6-0 formasjon - klemte Hammers livskiten ut av Spurs, før de satte inn tre scoringer i andre omgang. Hvis trio av fulltreffere inkluderte en sensasjonelt god Ravel Morrison. Etter å ha rundet av kampen i 5-5-0 formasjon, var pressen raskt ute med å beskrive Mr Allardyce som Mesterhjernen. Det var på alle måter briljant. Og noe som skjedde for 214 dager siden.

Etter den tid har West Ham kun vunnet tre seriekamper - mot Cardiff, Sunderland og Aston Villa. På hjemmebane (3-2-9). Iløpet av 14 kamper har de scoret 12 mål, hvorav Andy Carroll har tegnet seg for to av dem. Når rett skal være rett: Det har vært langt mellom de geniale øyeblikkene.

De briljante, taktiske disposisjonene glimret på samme måte med sitt fravær sist West Ham besøkte Manchester City - i semifinalen av Ligacupen tilbake i januar. På en ellers dyster vinterkveld, vartet Big Sams gutter opp med den svakeste forestillingen noe lag - uavhengig av divisjon eller turnering - har levert denne sesongen. 

De gikk ut i en 4-3-3 formasjon, men West Hams livredde spillere skiftet kjapt til 4-6-0. Og lot følgelig Manuel Pellegrinis stjerner få ha ballen så mye de ønsket i 90 minutter.

Med ryggraden trygt gjenglemt i London, kunne Manchester City takke så mye, skape 32 skudd på mål (ett hvert tredje minutt), og hadde det ikke vært for keeper Adrians heroiske innsats, kunne det kjapt stått 12-0 heller enn 6-0. 

En stor skare av West Ham-fans tråkket slukøret fra Etihad, etter å ha vært vitne til at laget kun maktet ett eneste forsøk på mål. Det var i sannhet kattens berømmelige lek med musen.

Liverpool vil selvsagt krysse fingrene for at sceneskrekken vil påvirke City denne gang. Men, det var ikke mye som pekte i den retningen i overkjøringen av Aston Villa sist.

I en times tid lot de seg frustrere over et defensivt Aston Villa, uten at de på noe tidspunkt ble grepet av panikk. I slike kamper er det lett å spille langt, ta sjanser som Gerrard gjorde mot Chelsea og forsøke skudd fra langt hold. 

Det var ikke noe slikt tullball. På samme måte som trener Pellegrini, forholdt City seg rolige og holdt seg til planen.

Ved å skape overtall på kantene - ved å benytte backene - beholdt de troen på at de kunne bryte ned de disiplinerte Villa-spillerne. Og slik ble det. Pablo Zabaleta kom i lange klyv nedover høyrekanten, litt for mange ganger til at gjestene kunne holde tett. 

Og da motstanderen endelig hadde begynt å falle fra hverandre, gjorde Yaya Toure sitt inntog. Manchester City håndterte presset nesten helt perfekt.

Med George McCartney, Guy Demel, Stewart Downing og Mo Diame som ansvarlige for å tøyle Zabaleta, Kolarov & Co på kantene - og Mark Noble og Matty Taylor med ansvar for spillere som Silva og Toure sentralt, er det - med respekt å melde - umulig å se for seg at West Ham skal kunne komme unna med livet i behold.

De vil forsøke å skape frispark på hjemmelagets banehalvdel. Men, dersom Andy Carroll skulle klare å sette en ball i nota; kan Allardyce' gutter realistisk sett klare å holde rent bakover?

Folk kan si "man vet aldri" så mye de måtte ønske, men dette er ferdigspilt allerede før kampen. Sam Allardyce er ikke et taktisk geni. Og selv om han var det, er ikke laget hans godt nok til å vinne denne kampen. Manchester City kan skilte med Premier Leagues mest velbalanserte lag, og de blir fortjent kronet som seriemestere søndag. 

City er priset til 8.00 på å vinne 3-0!